Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα

 Στο παρακάτω άρθρο των Reuters, με τίτλο “Japan protests Russian PM's visit to disputed island”, του Αυγούστου 2015, θα διαβάσετε ότι η Ρωσία και η Ιαπωνία κοντράρονται από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα για τις νότιες νήσους των Kuriles Islands στην Θάλασσα του Okhotsk. Όπως γράφει το άρθρο αυτό το θέμα έχει δημιουργήσει ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες τις τελευταίες δεκαετίες. Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τα διεκδικούμενα νησιά, που η Ρωσία αποκαλεί South Kuriles, και η Ιαπωνία North Territories. Βλέπε χάρτη 1.
Χάρτης 1
Το άρθρο αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Μεντβέντεφ, που προκάλεσε μεγάλη ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ρωσία δήλωσε ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ιαπωνίας αλλά δεν σκοπεύει να αλλάξει στάση στο θέμα των Kuril Islands. Όπως βλέπετε στον παρακάτω χάρτη της Energy Information Administration, η Ρωσία παράγει το 4% του πετρελαίου της, και το 4% του φυσικού της αερίου από τις γύρω περιοχές. Η Ιαπωνία είναι μία βιομηχανική χώρα πολύ φτωχή σε πρώτες ύλες, και το πρόβλημα αυτό έγινε ακόμη πιο έντονο μετά το πυρηνικό ατύχημα της Fukushima το 2011, που ανάγκασε την Ιαπωνία να στραφεί κυρίως στην εισαγωγή φυσικού αερίου.
Χάρτης 2
Παρόλο που έχω αναφερθεί ξανά στο παρελθόν, να αναφέρω εν τάχει και την σύγκρουση της Ιαπωνίας με την Κίνα στην άλλη άκρη της Ιαπωνίας, στην East China Sea, όπου η Ιαπωνία έχει τον έλεγχο των Νήσων Senkaku, αλλά την κυριαρχία της Ιαπωνίας επί των νήσων αμφισβητούν η Κίνα και η Ταιβάν. Βλέπε χάρτη 3.

Χάρτης 3.Βλέπε επίσης χάρτη 4.
Χάρτης 4
Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Reuters, με τίτλο “Japan demands China halt oil exploration in part of East China Sea, του Ιουλίου 2015, η Κίνα ερευνά τα νερά της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας για πετρέλαιο, και η Ιαπωνία απαιτεί να σταματήσει η Κίνα τις έρευνες.

Επίσης η Ιαπωνία προσπαθεί να σταματήσει την Κίνα στην Νότια Κινεζική Θάλασσα. Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη την Νότια Κινεζική Θάλασσα, και στρατιωτικοποιεί τις βραχονησίδες της, μετατρέποντας την σε μία Κινεζική λίμνη, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις υπόλοιπες χώρες αυτής της Θάλασσας, δηλαδή το Βιετνάμ, την Μαλαισία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Σιγκαπούρη και την Ταιβάν. Οι χώρες αυτές, στην σύγκρουση τους με την Κίνα, υποστηρίζονται από την Ιαπωνία, την Ινδία, την Αυστραλία, την Νότια Κορέα, και φυσικά από τις ΗΠΑ. Βλέπε χάρτη 5.
Χάρτης 5
Τα Στενά της Μαλάκας στην Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι το δεύτερο σημαντικότερο σημείο πνιγμού στον πλανήτη, πίσω μόνο από τα Στενά του Χορμούζ του Περσικού Κόλπου. Το 2013 περνούσαν ημερησίως 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα Στενά του Χορμούζ, και 15 εκ βαρέλια πετρελαίου από τα Στενά της Μαλάκας, όπως μπορείτε να διαβάσετε στον πίνακα της Energy Information Administration.

Εικόνα 6Ο παρακάτω χάρτης εμφανίζει τα 7 σημαντικότερα ενεργειακά σημεία πνιγμού του πλανήτη.
Χάρτης 7Η Ρωσία και η Κίνα έχουν κάθε λόγο να συνεργάζονται εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, και στην Θάλασσα του Okhtsok. Στο παρακάτω άρθρο των Financial Times, με τίτλο “Chinese boats fish in dangerous waters”, του Απριλίου 2012, μπορείτε να διαβάσετε για τις διεκδικήσεις της Κίνας στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, και να τις δείτε και τον χάρτη των 9 γραμμών που εξέδωσε η Κίνα. The nine-dashed linemap.

Χάρτης 8Για την σύγκρουση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, που θεωρείται το πιο καυτό γεωπολιτικό σημείο του πλανήτη, βλέπε

Huffington Post “Indonesia, America and China's Nine-Dash Line”, του Αυγούστου 2014.

και

“U.S. Alliances Encourage Asian Allies to Be More Antagonistic Toward China”, του Μαΐου 2014.

και
Financial Times, “Construction on the high seas adds to Asian maritime tensions”, του Μαρτίου 2015.

και

Financial Times “Chinese boats fish in dangerous waters”, Απρίλιος 2012

Για το άρθρο των Reuters για την Ρωσία και την Ιαπωνία βλέπε
Japan protests Russian PM's visit to disputed island”, Αύγουστος 2015

Για το άρθρο των Reuters για την Ιαπωνία και την Κίνα βλέπε
Japan demands China halt oil exploration in part of East China Sea, Ιουλίους 2015

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε “Η Σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας στην Ανατολική Ασία”
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου