Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

Η ΕΡΤ, η Αριστερά, η Αίγυπτος και η Τουρκία

Παραπονιέται η ΕΡΤ, στο άρθρο της με τίτλο “Εγκαίνια Σουέζ: Τον καλύτερο πελάτη σου που σου δίνει πάνω από $1 δισ. το χρόνο, τον βάζεις στη πίσω σειρά”?, του Ιουλίου 2015, επειδή ο Πρόεδρος της Αιγύπτου  Σίσι, έβαλε τον Αλέξη Τσίπρα στην δεύτερη σειρά των επισήμων και όχι στην πρώτη. Ενώ ο Τσίπρας και ο Ολάντ ήταν οι μόνοι δύο ηγέτες της Ευρώπης  που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ. Η ΕΡΤ αναρωτιέται πως γίνεται να βάζει ο Σίσι τον Τσίπρα στην δεύτερη σειρά, όταν τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών, που διασχίζουν την Διώρυγα του Σουέζ, αφήνουν στην Αίγυπτο δισεκατομμύρια.

Ξεχνάει η ΕΡΤ, ότι μέχρι πριν γίνει κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μετά μανίας υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι, του υποψηφίου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο Μόρσι ήταν ο Ισλαμιστής υποψήφιος που προώθησαν η Τουρκία, το Ιράν, καθώς επίσης και το Κατάρ, με τα χρήματα και το κανάλι του, το Al Jazeera. Ο Ισλαμιστής Μόρσι πήρε την εξουσία με εκλογές, υποσχόμενος στους κουρασμένους από το Αιγυπτιακό σοσιαλιστικό καθεστώς ότι θα εκδημοκρατίσει την Αίγυπτο.

Και μόλις ο Μόρσι πήρε την εξουσία άρχισε φυσικά να συγκεντρώνει πάνω του όλες τις εξουσίες, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις ατομικές ελευθερίες των Αιγυπτίων, όπως ακριβώς έκανε και στην Τουρκία ο προστάτης του ο Ερντογάν, όταν οι ισλαμιστές πήραν την εξουσία από τους σοσιαλιστές το 2003. Τον Μόρσι ανέτρεψε το σοσιαλιστικό κατεστημένο της Αιγύπτου, με την πλήρη υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα χάλασαν τις σχέσεις τους με τον Σίσι, κάτι που οδήγησε την Αίγυπτο στην αγκαλιά της Ρωσίας, μετά από περισσότερες από 3 δεκαετίες σύμπλευσης με τις ΗΠΑ.

Ίσως η ΕΡΤ δεν γνωρίζει την τεράστια κόντρα των σοσιαλιστών με τους ισλαμιστές στην Αίγυπτο, και γενικότερα στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Οι Αιγύπτιοι όμως την γνωρίζουν. Ο Σίσι με τον Ερντογάν σφάζονται. Και η Ελληνική αριστερά συντάσσεται πάρα πολύ με την Τουρκική εξωτερική πολιτική, γιατί αυτή είναι η μόνη ελπίδα της Ελλάδας να διατηρηθούν τα Ελληνικά σύνορα αν η αριστερά αποφασίσει να βγάλει την χώρα από την ΕΕ, προκειμένου να παραμείνουν οι τράπεζες, η ενέργεια, η δικαστική εξουσία και οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί υπό τον έλεγχο της πολιτικής μας νομενκλατούρας.

Παλιότερα η ελληνική αριστερά είχε την Σοβιετική Ένωση ως διέξοδο στον αντιευρωπαϊσμό της και τον αντιαμερικανισμό της, αφού σε μεγάλο βαθμο η Σοβιετική Ένωση ήλεγχε τα βόρεια σύνορα μας (Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία). Οι κομμουνιστές ως απειλή στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν την Σοβιετική Ένωση, και ήταν πολύ επιθετικοί προς την Τουρκία και το Ισραήλ, που ήταν οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Άσχετα αν ποτέ δεν τόλμησαν να βγάλουν την Ελλάδα από την ΕΕ, προκειμένου να μην χάσει η Ελλάδα τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων. Άσχετα αν ποτέ δεν τόλμησαν να βγάλουν την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, και να διώξουν τις αμερικανικές βάσεις, όπως υπόσχονταν, γιατί αυτό θα απαιτούσε τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών, και ενδεχομένως σε καταστάσεις όπως αυτές τις Κύπρου το 1974.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Αλβανία είναι σύμμαχος της Τουρκίας, και η Βουλγαρία είναι αρκετά φιλοαμερικανική χώρα, και μέλος του ΝΑΤΟ. Επομένως η Ελληνική αριστερά έχει αλλάξει στάση, και γλείφει την Τουρκία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ΕΕ και θα υπάρχει μία πιθανότητα να μην χάσει εδάφη. Γύρω γύρω από την αριστερά βρίσκονται οι εθνικοσοσιαλιστές, χειροκροτώντας την, βρίζοντας ταυτόχρονα την Τουρκία. Τα επικοινωνιακά που λέμε.

Και εγώ είμαι ο πρώτος που λέει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα στην Βόρεια Ελλάδα, και ότι ο Southern Energy Corridor, που προωθούν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Τουρκία, θα είναι ένας αγωγός φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο αγωγός αυτός μάλιστα θα κάνει τα σύνορα μας στην Θράκη μπετόν αρμέ, γιατί η Τουρκία θα είναι αυτή που θα έχει τα μεγάλα οφέλη, και επομένως η Τουρκία θα φοβάται την σύγκρουση στην Θράκη. Και γι’αυτό και δεν πιστεύω ότι μας συμφέρει να ξεσπάσει κάποιος πόλεμος στο Τουρκικό Κουρδιστάν, στην Ανατολική Τουρκία, ο οποίος θα μπλόκαρε τον Southern Energy Corridor. Αυτό συμφέρει την Ρωσία και όχι την Ελλάδα.

Είναι όμως άλλο η Ελλάδα, ισχυρή εντός της ΕΕ, να επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, και άλλο να είναι εκτός ΕΕ, ένα χρεοκοπημένο πατσαβούρι ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία. Και νομίζουν πολύ ότι η μεγαλύτερη προστασία μας απέναντι στην Τουρκία είναι το ΝΑΤΟ. Λάθος κάνουν. Η μεγαλύτερη προστασία μας είναι η συμμετοχή μας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, γιατί η Τουρκία δεν θα τολμήσει ποτέ να επιτεθεί σε μία χώρα της Ευρωζώνης. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες για την Τουρκία, γιατί θα την απέκλειαν οικονομικά οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Άλλωστε δεν είναι μυστικό ότι και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι την έχουν λίγο άχτι την Τουρκία.

Οι Γερμανοί δεν την αφήνουν να μπει στην ΕΕ, οι Γάλλοι είχαν αναγνωρίσει πρόσφατα την γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που έκανε την Τουρκία να ανακαλέσει για κάποιο διάστημα τον πρέσβη της στην Γαλλία.  Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προστατεύσουν την Ελλάδα όπως μπορεί η ΕΕ. Η Τουρκία συγκρούεται με τις ΗΠΑ στη Συρία, και με την Ρωσία σε άλλα μέτωπα. Οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ τρομάζουν την Τουρκία πολύ περισσότερο από το ΝΑΤΟ. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει το ΝΑΤΟ.

Για την φιλοτουρκική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, και την προπαγάνδα των ΜΜΕ που την παρουσιάζουν ως φιλορωσική βλέπε επίσης “Ελλάδα-Τουρκία Μέρος 2”.

Για άρθρο της ΕΡΤ βλέπε
“Εγκαίνια Σουέζ: Τον καλύτερο πελάτη σου που σου δίνει πάνω από $1 δισ. το χρόνο, τον βάζεις στη πίσω σειρά”?, του Ιουλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου