Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

Γερμανία-Γαλλία-Ρωσία

Πολύ ωραία φωτογραφία της Ευρώπης, που απεικονίζει πολύ ωραία αυτά που έλεγα στις προηγούμενες αναρτήσεις μου. Τις Άλπεις, ως την φυσική προστασία της Ιταλίας, και πιο πάνω, στην Βόρεια Ευρώπη, τα low lands, τον εύφορο διάδρομο που ενώνει το βόρειο τμήμα της Γαλλίας με την Ρωσία, και φτάνει μέχρι το τέλος του Ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας και τα Ουράλια Όρη. Τα Ουράλια δεν φαίνονται στη φωτογραφία.Μέχρι το 1871 που ιδρύθηκε η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία ήταν οι δύο μεγάλες δυνάμεις αυτού του διαδρόμου, και κοίταζαν με ανησυχία η μία την άλλη, με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να οδηγεί στην Ρωσία και στην ήττα τον Γαλλικό στρατό το 1812. Με την ένωση των δεκάδων κρατιδίων που βρίσκονταν στην περιοχή που σήμερα καταλαμβάνει η Γερμανία, και την ίδρυση της Γερμανίας το 1871, ανάμεσα στην Γαλλία και την Ρωσία βρέθηκε ένας νέος πολύ ισχυρός παίκτης. Τώρα η Γαλλία φοβόταν την Γερμανία, η Ρωσία φοβόταν την Γερμανία, και η Γερμανία φοβόταν και την Γαλλία και την Ρωσία.

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η Γαλλία και η Ρωσία ενώθηκαν εναντίον της Γερμανίας. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία πρόλαβε την Γαλλία, και ενώθηκε με την Ρωσία το 1939, μέχρι ο Χίτλερ να σπάσει την συμμαχία Γερμανίας-Ρωσίας το 1941, και η Ρωσία να ξαναβρεθεί στο πλευρό της Γαλλίας. Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκε η ΕΟΚ, με την ελπίδα η Γαλλία και η Γερμανία να είναι για πάντα σύμμαχοι, και να μην οδηγηθούν ποτέ ξανά στον πόλεμο.

Η Γαλλία τελικά επέτρεψε και την ένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας, με αντάλλαγμα το κοινό νόμισμα, το ευρώ, που θα διασφάλιζε την αυτόματη μεταφορά πόρων από την Γερμανία στην Γαλλία, ώστε η Γερμανική οικονομία να σταματήσει να εκθέτει την Γαλλική. Σήμερα υπάρχει ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στις δύο χώρες, με την Γαλλία να πιέζει για την έκδοση νέου χρήματος, που ουσιαστικά αποτελεί μεταφορά πόρων από την Γερμανία προς την Γαλλία, και την Γερμανία πάντα να αρνείται, αλλά στο τέλος πάντα να υποχωρεί, αλλά να μην δέχεται να παράσχει στους Γάλλους το ύψος το επιδοτήσεων που επιθυμούν. Ένα διαρκές παζάρι.

Υπάρχει λοιπόν ο φόβος ότι κάποια στιγμή οι Γάλλοι θα ζητήσουν, και θα επιμείνουν, σε ένα ύψος επιδότησης που η Γερμανία θα αρνηθεί να παραχωρήσει, κάτι που θα οδηγήσει στο σπάσιμο της ευρωζώνης. Γιατί η ευρωζώνη δεν θα σπάσει λόγω της Ελλάδας. Η ευρωζώνη, αν σπάσει, θα σπάσει επειδή η Γερμανία δεν θα δεχτεί να παραχωρήσει στην Γαλλία τις επιδοτήσεις που η Γαλλία επιθυμεί. Αυτές είναι οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης.

Στην περίπτωση που σπάσει η ευρωζώνη, η Γερμανία έχει ήδη έτοιμο ένα plan B για να αντιμετωπίσει την Γαλλία. Το plan Β της Γερμανίας, στην οποία δεν επέτρεψαν οι σύμμαχοι μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο να ξαναφτιάξει τον στρατός της, είναι να τρέξει στην αγκαλιά της Ρωσίας, με την οποία καλλιεργεί όλο και ισχυρότερους δεσμούς. Το plan B της Γαλλίας, για να αντιμετωπίσει σε μία τέτοια περίπτωση την Γερμανία και την Ρωσία, ήταν η ένταξη της στο ΝΑΤΟ το 2009, 43 ολόκληρα χρόνια μετά την αποχώρηση της το 1966.

Ο εθνικοσοσιαλιστής ηγέτης της Γαλλίας Σαρλς Ντε Γκολ απέσυρε την Γαλλία από το ΝΑΤΟ το 1966, και ο Νικολά Σαρκοζί την επανέφερε το 2009, προκειμένου η Γαλλία να έχει τις ΗΠΑ ως σύμμαχο απέναντι στην Γερμανία και την Ρωσία στην Ευρώπη, και ως σύμμαχο απέναντι στην Κίνα στην Αφρική. Αν λάβουμε υπόψη μας πόσο μεγάλη παράδοση έχει η Γαλλία στον εθνικοσοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, και πόσο αντιαμερικανική χώρα είναι, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη πρέπει να ήταν αυτή η απόφαση για τους Γάλλους.

Μένει τώρα να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στον ιστορικό αυτό διάδρομο, που ξεκινάει από την Γαλλία και καταλήγει στην Ρωσία και στα Ουράλια Όρη, και τον οποίο έχουν διασχίσει στο παρελθόν ο Ναπολέοντας και ο Χίτλερ, με ατυχή και για τους δύο κατάληξη. Ένα καταπληκτικό βιβλίο για την σύγκρουση Γαλλίας-Γερμανίας για το ευρώ είναι το “The Tragedy of the Euro”, του Philip Bagus, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από την παρακάτω διεύθυνση. Το βιβλίο υπάρχει και στα Ελληνικά, εκτός από τα Αγγλικά, στην παρακάτω διεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου