Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

Αγγλία-Αργεντινή

Τα Βρετανικά Νησιά Falklands είναι τα γνωστά νησιά για τα οποία το 1982 πήγαν σε πόλεμο η Αργεντινή και η Αγγλία. Ο βασικός λόγος είναι όπως συνήθως ότι εκτιμάται ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από αυτά τα νησιά είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Αυτή η θαλάσσια περιοχή ήταν δύσκολο να εξερευνηθεί, αλλά με τις νέες τεχνικές τα πράγματα έχουν γίνει κάπως πιο εύκολα. Για Falklands βλέπε εικόνα 1 και εικόνα 2.

Εικόνα 1


 Εικόνα 2Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Telegraph, με τίτλο “New Falklands oil discovery could stir trouble with Argentina”, του Μαΐου 2015, βρέθηκαν πρόσφατα στην περιοχή περίπου 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου. Το 1 δισεκατομμύριο βαρέλια δεν είναι και πάρα πολύ, συγκρινόμενο με τα 300 δισεκατομμύρια βαρέλια της Βενεζουέλας, αλλά σε απόλυτα νούμερα είναι μία πολύ μεγάλη ποσότητα. Και ενδεχομένως στο μέλλον να βρεθούν και επιπλέον ποσότητες, αφού η περιοχή δεν έχει εξερευνηθεί αρκετά.

Μετά το πάθημα του 1982, η Αγγλία έχει στα Falklands αεροσκάφη Eurofighters, που είναι πολύ ανώτερα από αυτά που διαθέτει η Αργεντινή. Η Αργεντινή, που είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες σε αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου (βλέπε εικόνα 3) δήλωσε ότι όποια εταιρεία εμπλακεί στην εξόρυξη του πετρελαίου των Falklands, δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για τα αποθέματα της Αργεντινής. Οι απειλές της Αργεντινής δεν σταμάτησαν σε αυτό φυσικά. Όσο περισσότερο πετρέλαιο ανακαλύπτεται στα Falklands, τόσο μεγαλύτερη ένταση θα υπάρχει ανάμεσα στην Αγγλία και την Αργεντική.

Εικόνα 3


Τα Νησιά Falklands δίνουν επίσης στην Αγγλία πρόσβαση στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό και τον Νότιο Πόλο (Ανταρκτική). Βλέπε εικόνα 4.

Εικόνα 4Βλέπε επίσης “Σχιστολιθικά Αποθέματα Πετρελαίου και Αερίου”
http://iakovosal.blogspot.gr/2015/08/blog-post_35.html

Για το άρθρο της Telegraph βλέπε “New Falklands oil discovery could stir trouble with Argentina”, Μάιος 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου