Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Πως θα Επηρεάσει την Σχέση Αιγύπτου-Ισραήλ το Νέο Κοίτασμα της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος μέχρι πριν λίγες μέρες υποτίθεται ότι είχε 2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε αποθέματα φυσικού αερίου. Τον Αύγουστο του 2015 η Ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι βρήκε ένα νέο κοίτασμα, με περίπου 1 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (30 τρις κυβικά πόδια). Πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα, αλλά μικρή μπροστά στα 8 τρις της Σαουδικής Αραβίας, στα 25 τρις του Κατάρ, στα 33 τρις του Ιράν, και στα 50 τρις της Ρωσίας. Να προσθέσω ότι σύμφωνα με την BP τα αποθέματα της Ρωσίας έχουν μειωθεί από την υπερεκμετάλλευση, και βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιράν. Τα περισσότερα sites όμως δίνουν το νούμερο στα 50 τρις, και γι’αυτό χρησιμοποιώ αυτό το νούμερο, παρόλο που θεωρώ το νούμερο της BP πιο έγκυρο.

Τέλος πάντων όμως, το θέμα είναι ότι η Αίγυπτος ήταν μία χώρα που παραδοσιακά εξήγαγε φυσικό αέριο, αλλά λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης στο εσωτερικό της, δεν μπορούσε τελευταία ούτε καν να καλύψει τις δικές τις ανάγκες, πόσο μάλλον να καλύψει τα συμβόλαια για τις εξαγωγές της. Το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια ανακάλυψε 1 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, και η Κύπρος λιγότερα από μισό τρις. Το σχέδιο ήταν να εξάγουν το Ισραήλ και η Κύπρος φυσικό αέριο στην Αίγυπτο. Αυτό για το Ισραήλ ήταν πάρα πολύ σημαντικό, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να κερδίσει την φιλία της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος στα μέσα της δεκαετίας του 70 πέρασε από την σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στην σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, και αναγκάστηκε να αποδεχτεί το Ισραήλ, αλλά το μίσος της Αιγύπτου για το Ισραήλ παραμένει πάρα πολύ βαθύ.

Προς το παρόν όμως επειδή ο σοσιαλιστής δικτάτορας της Αιγύπτου αλ-Σίσι και το Ισραήλ έχουν ως κοινό εχθρό την Τουρκία, εν μέρει και το Ιράν, τους ισλαμιστές γενικότερα, συνεργάζονται στην Γάζα εναντίον της Χαμάς, αφού η Τουρκία, το Κατάρ και το Ιράν χτυπάνε από την Γάζα και την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Βλέπε χάρτη 1.

Χάρτης 1


 Το φτηνό φυσικό αέριο που θα μπορούσε να δώσει το Ισραήλ στην Αίγυπτο, θα ενίσχυε αυτή την συμμαχία, παρά το βαθύ μίσος των Αιγυπτίων για το Ισραήλ. Το καλοκαίρι του 2014, το Ισραήλ συμφώνησε να πουλάει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, αλλά και στην Ιορδανία, που προμηθευόταν φυσικό αέριο από την Αίγυπτο στο παρελθόν, κάτι που εξόργισε το Κατάρ και το Ιράν, που επιτέθηκαν στο Ισραήλ από την Γάζα, και ξεκίνησε ο πόλεμος του Ιουλίου του 2014. Για περισσότερες πληροφορίες για την συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ-Ιορδανίας, και τον πόλεμο στην Γάζα το καλοκαίρι του 2014 βλέπε “Η Συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου-Ιορδανίας και ο Πόλεμος στην Γάζα τον Ιούλιο του 2014”.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Haaretz, με τίτλο “Egypt Gas Find Could Shake Up Israel's Energy Plans”, του Αυγούστου 2015, το νέο κοίτασμα της Αιγύπτου επηρεάζει την εξωτερική και ενεργειακή πολιτική του Ισραήλ, που σκόπευε να χρησιμοποιήσει το φυσικό του αέριο για να προσφέρει φυσικό αέριο σε χαμηλές τιμές στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία. Χάνει δηλαδή το Ισραήλ έναν σημαντικό άσσο που είχε στο μανίκι του, αφού η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα το έχουν μικρότερη ανάγκη. Να προσθέσω ότι ίσως έτσι πάψει το Ισραήλ να είναι το κόκκινο πανί για την Τουρκία, το Κατάρ και το Ιράν.

Στο θέμα του East Med Pipeline, που είναι ένας διάδρομος φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη (Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα), ο οποίος παρακάμπτει την Τουρκία, το νέο κοίτασμα μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι ένας τέτοιος αγωγός θα έθιγε τα συμφέροντα της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας, ενδεχομένως και του Κατάρ. Αυτό σημαίνει πολύ ρουκέτα προς το Ισραήλ.Για το Κατάρ λέω ενδεχομένως, γιατί οι Καταριανοί και οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν και αυτοί ένα τέτοιο δίκτυο. Θα έπρεπε βέβαια πρώτα να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως κράτος. Για την Σαουδική Αραβία, που συνεργάζεται ήδη με το Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας και του Ιράν, αυτό θα ήταν πιο εύκολο. Για το Κατάρ, που βασίζεται στην προστασία της Τουρκίας για να απορροφά τις πιέσεις που του ασκούν η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, κάτι τέτοιο θα ήταν πιο δύσκολο. Το σίγουρο είναι ότι το νέο κοίτασμα της Αιγύπτου θα επηρεάσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου με πάρα πολλούς τρόπους, τους περισσότερους από τους οποίους αυτή την στιγμή δεν έχω σκεφτεί.


Για άρθρο της Haaretz βλέπε. Η Haaretz είναι μία αριστερή εφημερίδα, και η παλιότερη εφημερίδα του Ισραήλ.
“Egypt Gas Find Could Shake Up Israel's Energy Plans”, του Αυγούστου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου