Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

Οι Εισαγωγές Πετρελαίου των ΗΠΑ

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο από το Bloomberg, με τίτλο “U.S. Ousts Russia as Top World Oil, Gas Producer in BP Data”, του Ιουνίου 2015, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Ρωσία σε παραγωγή πετρελαίου. Η διαφορά είναι ότι οι ΗΠΑ, μαζί με την Κίνα, ως οι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, παραμένουν οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς πετρελαίου. Ενώ η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ποιοι ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές πετρελαίου των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015.Ο Καναδάς, που όπως και οι ΗΠΑ, με τις νέες τεχνολογίες εκμεταλλεύεται πλέον τα πλούσια σχιστολιθικά αποθέματα που διαθέτει, βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση των προμηθευτών, ενώ η Σαουδική Αραβία έρχεται δεύτερη και καταϊδρωμένη. Λόγω της μικρής ποσότητας πετρελαίου που οι ΗΠΑ εισάγουν πλέον από τον Περσικό Κόλπο, θέλουν το τεράστιο στρατιωτικό κόστος που συνεπάγεται η φύλαξη του Κόλπου να το μοιράζονται με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι με την σειρά τους σφυρίζουν αδιάφορα.

Οι Κινέζοι είναι ευνοημένοι από αυτή την κατάσταση, γιατί με το να μην εμπλέκονται στρατιωτικά δεν χρειάζεται να νταντεύουν τους Άραβες και τους Ιρανούς, και να χαλάνε την σχέση τους μαζί τους. Μπορούν να συνεργάζονται με όλους. Οι Κινέζοι είναι περιζήτητοι στην Μέση Ανατολή. Είναι ο πιο αγαπητός παίκτης. Εξάλλου ο χρόνος δουλεύει υπέρ των Κινέζων, γιατί έχουν τεράστιο γεωγραφικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

 Οι ΗΠΑ, ενώ θέλουν να απεμπλακούν από τον Περσικό Κόλπο, που δεν τους είναι πια όσο χρήσιμος τους ήταν στο παρελθόν, δεν μπορούν να το κάνουν, γιατί η περιοχή θα περάσει στην σφαίρα επιρροής της Κίνας. Άσχετα αν η Κίνα βολεύεται προς το παρόν από την μη στρατιωτική της εμπλοκή.

Στον Περσικό Κόλπο βρίσκονται περίπου τα 2/3 των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου, και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι κερδίθηκαν από αυτούς που είχαν τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής. Η γεωγραφική εγγύτητα όμως της Κίνας με τον Περσικό Κόλπο της δίνει ένα πλεονέκτημα που δεν το είχαν οι Γερμανοί στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Ίσως όμως και ο Περσικός Κόλπος να μην έχει πια την σημασία που είχε στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, γιατί έχουν ανακαλυφθεί και νέα κοιτάσματα πετρελαίου, και επίσης υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης των σχιστολιθικών αποθεμάτων. Αλλά όπως και να το κάνουμε δεν μπορούμε να μιλάμε για παγκόσμιο πόλεμο και πετρέλαιο και να μην μιλάμε για Περσικό Κόλπο. Αυτά τα δύο πάνε μαζί.

“U.S. Ousts Russia as Top World Oil, Gas Producer in BP Data”, του Ιουνίου 2015


“Where the U.S. gets its oil from”, του Αυγούστου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου