Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

Οι Εδαφικές Διεκδικήσεις επί της Ανταρκτικής

Οι χώρες του φτωχού σε πρώτες ύλες Ευρωπαϊκού Νότου, παραδοσιακά στρέφονταν για πρώτες ύλες στην Αφρική. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, είχαν δημιουργήσει στην Αφρική αποικίες. Η Γερμανία δεν πρόλαβε, γιατί ιδρύθηκε μόλις το 1871, και λόγω της αλματώδους ανόδου της, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι παραμέρισαν τις διαφορές τους και την διέλυσαν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918).

Ακόμη και σήμερα οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου στρέφονται στην Αφρική για πρώτες ύλες, και έντρομες βλέπουν την Κίνα να τις εκτοπίζει. Παρόλο που οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλέον αποικίες στην Αφρική, έχουν κρατήσει κάποια νησάκια ή βραχονησίδες, ώστε να έχουν ένα μερίδιο σε πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού που θα ανακαλυφθούν μελλοντικά.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε κάποια νησάκια που έχει κρατήσει στην κατοχή της η Γαλλία, κοντά στην πρώην αποικία της Μαδαγασκάρη. Τα ηφαιστιογενή νησιά Kerguelen, που βρίσκονται νοτιοανατολικά της Αφρικής, έχουν ίση σχεδόν απόσταση από την Αφρική, την Αυστραλία και την Ανταρκτική, δίνοντας στην Γαλλία το δικαίωμα να έχει διεκδικήσεις και επί του Νοτίου Παγωμένου Ωκεανού και επί του Ινδικού Ωκεανού, και επί της Ανταρκτικής, που είναι το μόνο σχεδόν ανεξερεύνητο κομμάτι της γης, όσον αφορά στο υπέδαφος της. Βλέπε χάρτη 1.

Εικόνα 1
Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τις νησίδες ή βραχονησίδες που ανήκουν στην Γαλλία σε όλο τον κόσμο.

Εικόνα 2
Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τις Αγγλικές νησίδες και βραχονησίδες σε όλο τον κόσμο. Θα δείτε ότι τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ο χάρτης τις εμφανίζει ως Αγγλικό έδαφος, και νομίζω ότι όντως έτσι είναι. Έχω την εντύπωση ότι το καθεστώς των Αγγλικών βάσεων στην Κύπρο είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των Αμερικανικών στην Κρήτη.
  
Εικόνα 3Η Ελλάδα μπορεί να διώξει τις ΗΠΑ, άσχετα με τα προβλήματα που αυτό θα δημιουργούσε στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ελλάδας, ενώ νομίζω ότι η Κύπρος δεν μπορεί να διώξει τις Βρετανικές βάσεις. Πρόσφατα είδαμε τον Πάνο Καμμένο να προτείνει στις ΗΠΑ να μεταφέρουν τις βάσεις τους στην Κάρπαθο, υπονοώντας φαντάζομαι ότι θα δώσει τις βάσεις στην Κρήτη στην Ρωσία. Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας τον έστησε στο ραντεβού, σαν να του έλεγε “δεν συζητάμε να πάμε στην Κάρπαθο, αν θέλει η Ελλάδα ας μας ζητήσει κατευθείαν να φύγουμε από την Κρήτη”. Τα ΜΜΕ φυσικά το παρουσίασαν σαν ο Καμμένος να ήθελε να δώσει στις ΗΠΑ και δεύτερες βάσεις. Για Καμμένο και ΝΑΤΟ βλέπε "Η Ιστορία της Ελλάδας σε  Λεπτά”


Για να μην τα πολυλογώ, στην Ανταρκτική, για την οποία ανεβάζω το post, έχουν διεκδικήσεις 7 κράτη, η Χιλή, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, που έτσι κι αλλιώς γειτνιάζουν με αυτή την ήπειρο, και επίσης η Αγγλία, η Γαλλία και η Νορβηγία, λόγω παλιότερων δεσμών τους με την περιοχή. Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε με ξεχωριστό χρώμα τις διεκδικήσεις της κάθε χώρας. Η Αυστραλία (πορτοκαλί) και η Νορβηγία (πράσινο) έχουν τις μεγαλύτερες διεκδικήσεις απ’όλους.

Εικόνα 4Στον παρακάτω πίνακα από την Wikipedia βλέπετε αναλυτικά τις διεκδικήσεις επί της Ανταρκτικής.

Εικόνα 5Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου