Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

ΗΠΑ-Ρωσία-Κουρδιστάν

Ο τρόπος που βλέπουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία τους Κούρδους έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει ενδιαφέρον γιατί και οι δύο τους βοηθάνε, και οι δύο τους θέλουν ισχυρούς, αλλά τους βλέπουν με τελείως διαφορετικό τρόπο. Στο Τουρκικό Κουρδιστάν οι ΗΠΑ φοβούνται το ξέσπασμα ενός πολέμου ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους του Οτσαλάν (PKK), γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την ταφόπλακα του Southern Energy Corridor, που θα δημιουργούσε προς την Ευρώπη μία εναλλακτική προς το Ρωσικό φυσικό αέριο. Για τους Ρώσους αντιθέτως ένας πόλεμος στην Ανατολική Τουρκία θα ήταν βούτυρο στο ψωμί τους. Χάρτης 1.Στην Βόρεια Συρία οι ΗΠΑ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, και όσο πιο πολύ προχωρήσουν οι Κούρδοι της Συρίας PYD, τόσο το καλύτερο για τις ΗΠΑ, και αν βγούνε και στην Μεσόγειο ακόμη καλύτερα. Ο μόνος περιορισμός που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ, ένας όμως τεράστιος περιορισμός, είναι ότι η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται να γίνει Κουρδικό κράτος στην Συρία, και αν οι ΗΠΑ πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, θα συγκρουστούν με έναν παίκτη που χρειάζονται πάρα πολύ.

Οι Ρώσοι αντιθέτως, θα ήθελαν ένα ισχυρό Κουρδιστάν στην Συρία, ώστε να απασχολεί τουρκικές δυνάμεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να καταφέρουν να φτάσουν οι Κούρδοι από το πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Βόρειο Ιράκ στην Μεσόγειο Θάλασσα. Και βλέπετε ότι η κόκκινη περιοχή, η περιοχή που απεικονίζει τις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, με την βοήθεια των ΗΠΑ έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται σαν φίδι προς την Μεσόγειο. Χάρτης 2.Επίσης, παρόλο που τις ΗΠΑ τις συμφέρει ένα ισχυρό Κουρδιστάν, δεν τις συμφέρει να χτυπάνε οι Κούρδοι της Τουρκίας (PKK) και της Συρίας (PYD) τα δίκτυα που μεταφέρουν στην Τουρκία πετρέλαιο του Ιράκ και του Ιράν. Τους Ρώσους φυσικά και τους συμφέρει κάτι τέτοιο.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πως βλέπουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία τους Κούρδους, γιατί ενώ και οι δύο θέλουν να τους βοηθήσουν, σε κάποια σημεία ίσως είναι αναγκασμένοι να τους χτυπήσουν, ή να κάνουν τα στραβά μάτια όταν τους χτυπάει η Τουρκία πχ οι ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ, και η Ρωσία στην Συρία. Το άμεσο πρόβλημα όμως το έχουν οι ΗΠΑ, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να χτυπάνε οι Κούρδοι τα δίκτυα που μεταφέρουν πετρέλαιο στην Τουρκία, ή να ξεσπάσει ένας πόλεμος στο Τουρκικό Κουρδιστάν, και πολύ πιο δύσκολο να φτάσουν οι Κούρδοι στην Μεσόγειο, όσο και αν στον χάρτη δείχνουν να το πλησιάζουν.

Βλέπε επίσης "Προς Ανακωχή ΗΠΑ-Τουρκίας"?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου