Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Οι Αρχαίοι Δρόμοι του Μεταξιού

 Δρόμοι του μεταξιού λέγονταν οι θαλάσσιοι και χερσαίοι οικονομικοί διάδρομοι, που ένωναν την Ευρώπη και την Αφρική με την Ασία. Μέσα από αυτούς τους διαδρόμους έφταναν στην Ευρώπη το μετάξι της Κίνας, αλλά και τα μπαχαρικά της Ασίας, κάποια από τα οποία έφταναν να πωλούνται ακόμη και στην τιμή του χρυσού. Τα δύο σημαντικότερα σημεία των Δρόμων του Μεταξιού ήταν η Αίγυπτος (Κάιρο), όσον αφορά στους θαλάσσιους διαδρόμους, και η Κωνσταντινούπολη, όσον αφορά στους χερσαίους διαδρόμους.


Για αιώνες υπήρχε συναγωνισμός ανάμεσα στους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς για τον έλεγχο των Δρόμων του Μεταξιού, γιατί όποιος είχε τον έλεγχο τους μπορούσε να επιβαρύνει τα εμπορεύματα με δασμούς, και να συγκεντρώνει τεράστια ποσά. Οι Μουσουλμάνοι ήλεγχαν κυρίως την νότια πλευρά της Μεσογείου (Αφρική), και οι Χριστιανοί την βόρεια πλευρά της (Ευρώπη). Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης όμως το 1453, η οποία ήταν το κεντρικότερο σημείο των δρόμων του μεταξιού, οι Μουσουλμάνοι πήραν τον έλεγχο αυτών των διαδρόμων, αφού και το Κάιρο και η Κωνσταντινούπολη ήταν πια στον έλεγχο τους.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σήμερα. Απλά τα εμπορεύματα δεν είναι πια το μετάξι, τα μπαχαρικά, το μαλλί και το βαμβάκι, αλλά κυρίως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Βλέπουμε τον Ερντογάν στην Τουρκία, που ήδη έχει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, να προσπαθεί να εγκαταστήσει μία φιλική κυβέρνηση ισλαμιστών στην Αίγυπτο (βλέπε Μωχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας), και να χτυπάει την Συρία και το Ισραήλ, που είναι οι μόνες εναλλακτικές έξοδοι. Τα εμπορεύματα αλλάζουν, αλλά η γεωγραφία παραμένει πάντοτε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου