Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

Η Σύγκρουση Τουρκίας, Ιράκ, Συρίας για τα Νερά των Ποταμών Τίγρη και Ευφράτη

Ωραίο άρθρο του Foreign Affairs, με τίτλο “Rivers of Babylon: Iraq's Water CrisisAnd What Turkey Should Do”, του Αυγούστου 2015, για την σύγκρουση Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ, για τα νερά των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Βλέπε χάρτη 1.Οι δύο ποταμοί ξεκινούν από την Τουρκία, διασχίζουν την Συρία και το Ιράκ και καταλήγουν στον Περσικό Κόλπο. Η περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα τους, η περιοχή της Μεσοποταμίας, μαζί με την περιοχή που βρισκόταν γύρω από τα νερά του ποταμού Νείλου (Αρχαία Αίγυπτος), έχουν να επιδείξουν μεγάλα πολιτισμικά επιτεύγματα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλουν στα νερά αυτών των ποταμών. Βλέπε χάρτη 2.Το άρθρο αναφέρει ότι τρεις φορές κατά την διάρκεια της περιόδου 1975-1991, το Ιράκ και η Συρία απείλησαν την Τουρκία με πόλεμο για τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη, και άλλη μία φορά η Συρία και το Ιράκ κόντεψαν να συγκρουστούν μεταξύ τους για τον ίδιο λόγο.  Ο βασικός λόγος των συγκρούσεων είναι τα φράγματα που κατασκευάζει η Τουρκία. Το φράγμα Ατατούρκ μείωσε κατά 1/3 τα νερά του Ευφράτη που κατεβαίνουν στο Ιράκ, και το σχεδόν ολοκληρωμένο φράγμα Ilisu Cizre θα μειώσει κατά 50% τα νερά του Τίγρη που θα φτάνουν στο Ιράκ.

Το άρθρο αναφέρει ότι το Ιράκ βασίζεται κατά 90% στους δύο αυτούς ποταμούς για την κάλυψη των αναγκών του σε φρέσκο νερό, και υποστηρίζει ότι αν δεν μεσολαβήσουν οι μεγάλες δυνάμεις ενδεχομένως να μην υπάρξει μία ειρηνική και βιώσιμη λύση. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι ο πόλεμος στην Συρία και στο Ιράκ κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, αφού τραυματίζει και μειώνει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων άρδευσης και ύδρευσης. Κάποια από τα δίκτυα της Συρίας και του Ιράκ έχουν πέσει στα χέρια του ISIS, ενώ το PKK του Οτσαλάν απειλεί την Τουρία ότι θα χτυπήσει τα φράγματα της ως αντίποινα στις συγκρούσεις τους.

Το άρθρο αναφέρει επίσης την σύγκρουση του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Συρίας, για τα νερά των ποταμών Ιορδάνη και Yarmuk, που είχαν οδηγήσει το 1967 σε χτύπημα των Ισραηλινών σε ένα υπό κατασκευή φράγμα της Συρίας. Αλλά σύμφωνα με το άρθρο οι Ισραηλινοί, οι Ιορδανοί και οι Σύριοι έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στην μεταξύ τους συνεννόηση, κάτι που δεν έχει γίνει στην περίπτωση της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράκ. Το άρθρο αναφέρει ότι το Ιράκ βασίζεται για το 90% του φρέσκου νερού του στους δύο αυτούς ποταμούς, και υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μεσολαβήσει ώστε οι τρεις χώρες να βρουν μία λύση.Τις προάλλες έλεγα για την άγρια κόντρα Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας για τα νερά του Νείλου, που έχει επίσης πολλές φορές οδηγήσει την Αίγυπτο και την Αιθιοπία κοντά σε μία πολεμική σύρραξη. Βλέπε “Η Σύγκρουση Αιγύπτου Αιθιοπίας για τον Ποταμό Νείλο”.

Για άρθρο βλέπε
“Rivers of Babylon: Iraq's Water Crisis—And What Turkey Should Do”, του Αυγούστου 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου