Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Η Συνεργασία Ιράν-Αλ Κάιντα

Μια κι έλεγα για την τρομοκρατία, που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, να ανεβάσω και αυτό το άρθρο του Foreign Affairs, με τίτλο “Al Qaeda in Iran: Why Tehran is Accommodating the Terrorist Group”, του Ιανουαρίου 2012, που αναφέρεται στην περιορισμένη συνεργασία του Ιράν με την Αλ Κάιντα. Η Αλ Κάιντα ήταν μία οργάνωση Σαουδαραβικών συμφερόντων, που ίδρυσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν το 1988, και στρεφόταν και εναντίον των ΗΠΑ, αλλά και εναντίον της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας, και είναι η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι τον Οσάμα Μπιν Λάντεν χρηματοδοτούσαν επιχειρηματικοί κύκλοι της Σαουδικής Αραβίας που ήθελαν στενότερες σχέσεις με την Κίνα, και θεωρούσαν την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην χώρα τους εμπόδιο. Λόγω της σχέσης ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας η σχέση Κίνας-Ιράν εξελισσόταν πολύ πιο γρήγορα από την σχέση Κίνας-Σαουδικής-Αραβίς. Ένα από τα βασικά αιτήματα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ από την Σαουδική Αραβία. Μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους οι ΗΠΑ όντως μετέφεραν τις βάσεις τους από την Σαουδική Αραβία στο Κατάρ, κάτι που η Σαουδική Αραβία πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά, αφού οι ΗΠΑ έπαψαν να την στηρίζουν σε πολλά θέματα της εξωτερικής τους πολιτικής. . Το Κατάρ με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε τις βάσεις, αφού τις έβλεπε ως μία ασπίδα απέναντι στους Σαουδάραβες και τους Ιρανούς, που πιέζουν τους Καταριανούς να συντάσσονται με την εξωτερική τους πολιτική.

Τον Οσάμα Μπιν Λάντεν μπορούμε να υποθέσουμε επίσης ότι χρηματοδοτούσαν Σαουδαραβικά συμφέροντα που ήθελαν να εμποδίσουν την κάθοδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν στην Νότια Ασία, κάτι που αποτελούσε πάντα βασική γεωπολιτική επιδίωξη των ΗΠΑ. . Άλλωστε από το 1996 η βάση του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν το Αφγανιστάν.Το άρθρο γράφει ότι είναι δεδομένο ότι το Ιράν και η Αλ Κάιντα είναι αντίπαλοι, όπως έχει φανεί στο Ιράκ, όπου έχουν χτυπηθεί σκληρά, αλλά τους ενώνει το μίσος τους για τις ΗΠΑ. Έχω ξαναπεί ότι ο αγωγός TAPI (Turkmenistan-Afghnaistan-Pakistan-India), που προωθούν οι ΗΠΑ και η Ινδία, θίγει και τους Σαουδάραβες και τους Ιρανούς. Το άρθρο αναφέρει ότι η Al Qaeda είχε παρουσία στο Ιράν, αν και οι Ιρανοί δεν επέτρεπαν στα μέλη της πλήρη ελευθερία κινήσεων, και όταν η Al Qaeda αποδυναμώθηκε πολύ από τα χτυπήματα των ΗΠΑ, η μόνη βάση της που δεν επλήγη ήταν αυτή στο Ιράν.

Στην 10η παράγραφο το άρθρο γράφει ότι φαίνεται περίεργη η συμμαχία ανάμεσα στο Ιράν και την Αλ Κάιντα, αλλά εξηγείται από την επιθυμία τους να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ, την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και το Ισραήλ. Το άρθρο επίσης αναφέρει ότι η παρουσία της Αλ Κάιντα στο Ιράν είναι και μία ασπίδα για το Ιράν, γιατί η Αλ Κάιντα θα πρέπει να αποφεύγει τα χτυπήματα εντός του Ιράν, την στιγμή που πολλά μέλη της ηγεσίας της βρίσκονται στο Ιράν. Για την Αλ Κάιντα, γράφει το άρθρο, το Ιράν είναι η πιο ασφαλής τοποθεσία, γιατί οι ΗΠΑ μπορούν να την χτυπήσουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία στο Ιράκ, το Πακιστάν και την Υεμένη.

Το άρθρο γράφει ότι αν αυξηθεί η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, οι σχέσεις Ιράν-Αλ Κάιντα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Το άρθρο έχει γραφτεί το 2012, και οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν δεν χειροτέρευσαν, αλλά αντιθέτως βελτιώθηκαν, άρα οι σχέσεις Ιράν-Αλ Κάιντα θα έγιναν πιο δύσκολες.

Για το άρθρο του Foreign Affairs βλέπε
“Al Qaeda in Iran: Why Tehran is Accommodating the Terrorist Group”, του Ιανουαρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου