Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

Προς Ανακωχή ΗΠΑ-Τουρκίας?

Πολύ ωραίο άρθρο του Γερμανικού Spiegel, με τίτλο “Erdogan's Cynical Game: Is Turkey Creeping Toward Civil War”?, της 31ης Ιουλιου 2015. Το άρθρο αναρωτιέται αν η Τουρκία βαδίζει προς έναν εμφύλιο, εννοώντας έναν πόλεμο ανάμεσα στους Τούρκους και στους Κούρδους του Τουρκικού Κουρδιστάν (βλέπε χάρτη 1). Αρκετά επιθετικό προς τον Ερντογάν άρθρο. Λογικό βέβαια αν λάβουμε υπόψη μας τις κακές σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.

Χάρτης 1Η αλήθεια όμως είναι ότι το άρθρο λέει αυτό που λένε και όλα τα υπόλοιπα άρθρα του διεθνούς τύπου. Ότι ο Ερντογάν συμφώνησε μετά από μήνες πεισματικής άρνησης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ISIS, προκειμένου ο Τουρκικός στρατός να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να βομβαρδίσει τους Κούρδους. Οι οποίοι Κούρδοι τελευταία κερδίζουν συνεχώς εδάφη στην Βόρεια Συρία, προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας, και προς μεγάλη ικανοποίηση των ΗΠΑ, όπως γράφει το Spiegel.

Αυτό που θέλω εγώ να επισημάνω είναι το εξής. Αν όντως γίνει ένας εμφύλιος στην Τουρκία, μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων του Οτσαλάν (PKK), ο μεγάλος ωφελημένος θα είναι η Ρωσία, αφού ουσιαστικά θα τελειώσει το όνειρο για την κατασκευή του Southern Energy Corridor, που θα βγάλει στην Ευρώπη φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, και του Τουρκμενιστάν, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό στην Gazprom δίκτυο. Αυτό θα βλάψει τα συμφέροντα και των ΗΠΑ, και της ΕΕ, και της Τουρκίας, και του Ιράν.

Αυτά όμως όσον αφορά στο Τουρκικό Κουρδιστάν. Στο Συριακό Κουρδιστάν τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Όπως βλέπετε με κόκκινο χρώμα στον χάρτη του Spiegel, που είναι ένας χάρτης που έχω δει και σε άλλα άρθρα, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν σχεδόν ενώσει το Ιρακινό Κουρδιστάν με το Κουρδιστάν της Συρίας και την Μεσόγειο. Βλέπε χάρτη 2.

Χάρτης 2Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι όνειρο για τις ΗΠΑ. Αν οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ (KRG) καταφέρουν να ενωθούν με τους Κούρδους της Συρίας (PYD), οι οποίοι είναι σύμμαχοι με τους Κούρδους της Τουρκίας (PKK), θα υπάρχει ενδεχομένως ένα ενιαίο Κουρδικό μέτωπο. Προς το παρόν οι πλούσιοι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Κούρδοι του Ιράκ (KRG) χρειάζονται την Τουρκία για να εξάγουν το πετρέλαιο και το φυσικό τους αέριο, και έχουν κακές σχέσεις με τους Κούρδους της Τουρκίας (PKK) και τους Κούρδους της Συρίας (PYD), που είναι φτωχοί σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και διεκδικούν ένα μέρος των αποθεμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν. Αν οι Κούρδοι αποκτήσουν πρόσβαση στην Μεσόγειο, οι Κούρδοι του Ιράκ θα μπορούν τις προμήθειες που δίνουν στην Τουρκία να τις δίνουν στους Κούρδους του PKK και του PYD.

Επίσης, οι Κούρδοι είναι μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι, και λόγω του ότι είναι περικυκλωμένοι από εχθρούς, είναι πολύ φιλοαμερικανοί. Μόνο οι Ισραηλινοί είναι πιο φιλοαμερικανοί από τους Κούρδους στην Μέση Ανατολή. Επομένως δεν χωρά αμφιβολία ότι αν οι Κούρδοι αποκτούσαν πρόσβαση στην Μεσόγειο, θα ήταν για τις ΗΠΑ, και για την Ευρώπη, ένα όνειρο. Θα ήταν όμως μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία, για την Ρωσία και για το Ιράν. Και για τους Άραβες επίσης. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί βοηθούν τους Κούρδους εναντίον της Τουρκίας, αλλά ένα Κουρδιστάν που θα έφτανε μέχρι την Μεσόγειο, όπως θα το ήθελαν οι ΗΠΑ, δεν θα τους άρεσε καθόλου. Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο του Spiegel, η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στην Συρία.

Θα διαβάσετε επίσης ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν, προκειμένου η Τουρκία να παραχωρήσει τις βάσεις του Incirlic στις ΗΠΑ, και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ISIS, ότι ο Τουρκικό στρατός θα δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία. Την ζώνη αυτή την βλέπετε στον χάρτη, ανάμεσα από το Κομπάνι και την Αζάζ. Αυτό μοιάζει σαν μία προσωρινή ανακωχή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Ο Τουρκικός στρατός θα πάρει τον έλεγχο της περιοχής, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι Κούρδοι δεν αποκτούν πρόσβαση στην Μεσόγειο, και ως αντάλλαγμα η Τουρκία θα βοηθήσει στο να περιοριστεί ο ISIS. Μοιάζει με έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Αυτό όμως δεν λύνει τα προβλήματα Τουρκίας-ΗΠΑ, γιατί όπως έχω ξαναπεί, νομίζω ότι τις ΗΠΑ πλέον τις συμφέρει να διατηρηθεί ο άξονας Ιράν-Ιράκ-Συρίας υπό τον έλεγχο του Ιράν, κάτι που βγάζει και το Ιράν στην Μεσόγειο, και κάτι που μάχονται με πάθος η Τουρκία και οι Άραβες του Κόλπου. Αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Τουρκία είναι μία τόσο σημαντική χώρα, που δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ έχουν την πολυτέλεια να τα σπάσουν τελείως μαζί της, κάτι που θα την έφερνε στο πλευρό της Ρωσίας και της Κίνας, και θα ήταν μία ανεπανόρθωτη ζημία για τις ΗΠΑ. Από την άλλη βέβαια ποτέ δεν ξέρεις. Αλλά νομίζω ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία χρειάζονται πολύ η μία την άλλη για να τα σπάσουν τελείως. Άσχετα αν ένα κομμάτι αυτού που βλέπουμε στην Συρία και στο Ιράκ είναι δίχως αμφιβολία, μεταξύ άλλων, και ένας πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.


Για άρθρο του Spiegel βλέπε το παρακάτω link. Το Spiegel έχει και δωρεάν υπηρεσία newsletter.
Erdogan's Cynical Game: Is Turkey Creeping Toward Civil War”?, της 31ης Ιουλιου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου