Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

Η Al Monitor για τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Κουρδικό

Πολύ ωραίο άρθρο της Al Monitor, με τίτλο “US support of Syrian Kurds ruffles Turkey's feathers”, της 4ης Αυγούστου 2015, που είναι μία ωραία περίληψη αυτών που έλεγα τις προάλλες, για την διαφωνία των ΗΠΑ και της Τουρκίας για το Κουρδικό στην Συρία. Όπως έλεγα οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα στο Τουρκικό Κουρδιστάν, όπου το PKK του Οτσαλάν αποτελεί απειλή για τους αγωγούς που θα μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Οι Ρώσοι αντιθέτως έχουν συμφέρον να χτυπάει το PKK αυτά τα δίκτυα, προκειμένου το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής να μην φτάσει ποτέ στην Ευρώπη, όπου θα συναγωνιστεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Βλέπε χάρτη 1. Επομένως όσον αφορά το Τουρκικό Κουρδιστάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα, και βρίσκονται ενωμένοι απέναντι στην Ρωσία. Γι’αυτό και όπως θα διαβάσετε στο άρθρο της Al Monitor, οι ΗΠΑ έχουν ανακηρύξει το PKK σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως ακριβώς έχει κάνει και η Τουρκία.Στην Συρία όμως οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να βγούνε οι Κούρδοι στην Μεσόγειο Θάλασσα, και έχουν βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας προς αυτή την κατεύθυνση, χτυπώντας μαζί με τους Κούρδους τον ISIS. Βλέπε χάρτη 2. Και γι’αυτό όπως θα διαβάσετε στο άρθρο, οι ΗΠΑ δεν δέχονται, παρά τις πιέσεις της Τουρκίας, να ανακηρύξουν σε τρομοκρατική οργάνωση το πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος των Κούρδων της Συρίας, το PYD και το YPG. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το PYD και το YPG αποτελούν προέκταση του PKK, και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό έχει δίκιο. Το μόνο που δέχτηκαν να παραχωρήσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία,  γράφει η Al Monitor, ήταν ότι αρνήθηκαν να εκδώσουν βίζα προς τις ΗΠΑ στον αρχηγό του PYD.

Να προσθέσω εγώ ότι δεν παραχώρησαν μόνο αυτό, αλλά κυρίως παραχώρησαν το buffer zone ανάμεσα στο Κόμπανι και στην Αζάζα (βλέπε χάρτη 2), ο οποίος θα ελεγχθεί από τον Τουρκικό στρατό, και που ουσιαστικά μπλοκάρει την έξοδο των Κούρδων στην Μεσόγειο, και κρατάει ενωμένη την Τουρκία με τον Περσικό Κόλπο, αφού η καφέ γραμμή εμφανίζει τις περιοχές που ελέγχονται από τον ISIS. Ένα παζάρι ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία.Το άρθρο αναφέρει ότι πολλοί Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Τουρκία θα βγει χαμένη αν επιμένει να πηγαίνει κόντρα στις ΗΠΑ στο θέμα των Κούρδων της Συρίας, και υποστηρίζουν ότι ο λόγος που η Τουρκία δέχθηκε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, ήταν για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ εναντίον του PKK. Οι ΗΠΑ, γράφει το άρθρο, έδωσαν την υποστήριξη τους στις επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον του PKK, αλλά όχι με  ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι πολλοί δυτικοί πιστεύουν ότι η Τουρκία ζητάει την Safe Zone για να σταματήσει την προέλαση των Κούρδων της Συρίας. Τελειώνοντας, το άρθρο αναφέρει ότι πολλοί Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δέχτηκαν τον όρο της Τουρκίας για Safe Zone στην Βόρεια Συρία, προκειμένου να καλμάρουν την σύμμαχο τους, αλλά δεν θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την προσπάθεια των Κούρδων της Συρίας για την δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους στην Βόρεια Συρία, και υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα καταφέρει τελικά να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

Για την Ρωσία τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα στην Βόρεια Συρία, γιατί ένα ισχυρό Κουρδιστάν θα είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον μεγάλο της αντίπαλο, την Τουρκία, αλλά ένας Κουρδικός άξονας προς την Μεσόγειο θα αποτελέσει μία ακόμη πηγή πιθανού ανταγωνισμού στην Ευρώπη, μετά τον Southern Energy Corridor (Κασπία-Τουρκία-Ευρώπη), τον άξονα Ιράν-Ιράκ-Συρία-Ευρώπη, και τον άξονα Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα.

Ενώ στο Τουρκικό Κουρδιστάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι ξεκάθαρα, κάτι που συμβαίνει για τις ΗΠΑ και στην Συρία, για την Ρωσία το πράγμα στην Συρία είναι πιο μπλεγμένο.

Βλέπε επίσης “ΗΠΑ-Τουρκία-Κουρδιστάν”


Για το άρθρο της Al Monitor βλέπε
US support of Syrian Kurds ruffles Turkey's feathers”, της 4ης Αυγούστου 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου