Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Η Συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου-Ιορδανίας και ο Πόλεμος στην Γάζα τον Ιούλιο του 2014

(ανέβηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Academia.edu)

Το παρακάτω δημοσίευμα των Financial Times, με ημερομηνία 21 Μαίου 2014, αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί ήταν πια πολύ κοντά στο να υπογράψουν συμβόλαια με τους Αιγύπτιους και τους Ιορδανούς, προκειμένου να εξάγουν σε αυτές τις χώρες φυσικό αέριο από το μεγάλο τους κοίτασμα τον Λεβιάθαν.


Χάρτης 1


Στο παρακάτω άρθρο της Haaretz, που όπως θα δείτε στο παρακάτω link της Wikipedia,


είναι η παλιότερη εφημερίδα του Ισραήλ, και της οποίας η Αγγλική έκδοση εκδίδεται με τους New York Times, αναφέρεται με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2014, ότι το Ισραήλ υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με την Αίγυπτο, για εξαγωγή φυσικού αερίου αξίας 30 δις δολαρίων τα επόμενα 15 χρόνια. Φυσικό αέριο αξίας 2 δις δολαρίων ετησίως, ποσότητα που αποτελεί το 20% του Λεβιάθαν.


Στο παρακάτω άρθρο της εφημερίδας Times of Israel, μίας ηλεκτρονικής εφημερίδας που εκδίδεται σε 3 γλώσσες, αναφέρεται με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2014, ότι το Ισραήλ υπέγραψε μία συμφωνία αξίας 15 δις δολαρίων, για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ιορδανία τα επόμενα 15 χρόνια.


Τι μεσολάβησε από την δημοσίευση του άρθρου των Financial Times στις 21 Μαΐου του 2014 , και το οποίο ανακοίνωνε την κατάληξη των συζητήσεων και την επικείμενη συμφωνία των Ισραηλινών με τους Αιγυπτίους και τους Ιορδανούς, και την υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας των Ισραηλινών με τους Αιγυπτίους στις 30 Ιουνίου του 2014?  Μεσολάβησε η απαγωγή των τριών Ισραηλινών εφήβων από την Χαμάς στις 12 Ιουνίου του 2014.

Όπως θα διαβάσετε στην πρώτη γραμμή του παρακάτω link της Wikipedia στο τμήμα “Immediate Events”,


στις 12 Ιουνίου του 2014 έγινε η απαγωγή των 3 Ισραηλινών εφήβων και το Ισραήλ κατηγόρησε την Χαμάς.

Στην πρώτη παράγραφο του παρακάτω Wikipedia link, θα διαβάσετε ότι στις  7 Ιουλίου του 2014, αφού είχε πια υπογραφεί η συμφωνία με τους Αιγυπτίους, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις απαγωγές των 3 εφήβων, εξαπολύοντας ταυτόχρονα 40 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και μία ημέρα μετά ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Γάζα.


Θα αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν να μην τα ακούμε αυτά στις ειδήσεις ε? Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή, και λέγεται “πετρέλαιο”. Αν και στην περίπτωση της Ελλάδας μάλλον λέγεται “φυσικό αέριο”, αφού το Κατάρ δεν έχει πετρέλαιο αλλά φυσικό αέριο. Πως να μας τα πουν αυτά, αυτοί που μπήκαν στα πλοία που έστειλε ο Ερντογάν για να χτυπήσει τους Ισραηλινούς όταν αναγνώρισαν την Κυπριακή ΑΟΖ, όπως έλεγα στο παρακάτω link?


Έχω ξαναπεί, και είναι γενικά γνωστό, ότι ο βασικός χρηματοδότης της Χαμάς, της τρομοκρατικής οργάνωσης που ελέγχει την Γάζα είναι το
Κατάρ. Τις εκλογές μάλιστα του 2006, έκτοτε δεν ξαναπήγε σε εκλογές, η Χαμάς τις κέρδισε παρέχοντας οικονομικές ενισχύσεις στους κατοίκους της Γάζας. Αφού ο βασικός χρηματοδότης της Χαμάς είναι το Κατάρ, μπορούμε να το δούμε σαν μία επένδυση του Κατάρ.

Το Κατάρ αγόρασε την Γάζα, εγκαθιστώντας την Χαμάς ως  την απόλυτη αρχή, ώστε να έχει ένα στρατόπεδο τρομοκρατών δίπλα στο Ισραήλ, το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως χρησιμοποίησε το καλοκαίρι του 2014.

Το Κατάρ είναι η 3η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου μετά την Ρωσία και το Ιράν, και όπως θα δείτε στον χάρτη, οι συμφωνίες των Ισραηλινών αφορούν σε γεωγραφικές περιοχές πολύ κοντινές στο Κατάρ. Δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι αυτά τα 45 δις δολάρια που κέρδισε το Ισραήλ για τα επόμενα 15 χρόνια τα έχασε το Κατάρ. Είναι τεράστιο ποσό.

Το πιθανότερο είναι ότι αν η Χεζμπολάχ δεν ήταν απασχολημένη με το να προστατεύει τον Σύριο δικτάτορα Άσαντ, ο οποίος είναι σύμμαχος των Ιρανών ιδιοκτητών της, από τους χρηματοδοτούμενους από το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία αντάρτες, θα είχε επιτεθεί και αυτή στο Ισραήλ το καλοκαίρι του 2014.

Όπως έχω ξαναπεί το Ιράν είναι η 2η και το Κατάρ η 3η πλουσιότερη χώρα σε αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, και όσο μίσος και αν αυτό δημιουργεί ανάμεσα τους, έχουν κοινό συμφέρον να μην επιτρέψουν στους Ισραηλινούς να εξάγουν το φυσικό τους αέριο, αφού κάτι τέτοιο χτυπάει και τους δύο, και αυτός είναι ο λόγος που πριν ξεσπάσει ο πόλεμος Σιιτιών και Σουνιτών Μουσουλμάνων, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ τα πήγαιναν περίφημα, παρόλο που το Κατάρ και το Ιράν που τις χρηματοδοτούν είναι εχθρικές χώρες.

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έχουν μία συγκεκριμένη δουλειά να κάνουν στα σύνορα του Ισραήλ, ο ένας στα Νότια και ο άλλος στα Βόρεια, και είναι πολύ λογικό να θέλουν και το Κατάρ και το Ιράν να τα πηγαίνουν οι οργανώσεις τους καλά, ώστε να μπορούν να επιτίθενται στους Ισραηλινούς ταυτόχρονα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Κατάρ χρηματοδότησε τον Morsi, τον υποψήφιο των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο.  Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, είναι αν όχι υπό τον πλήρη έλεγχο, τουλάχιστον στενοί συνεργάτες των Καταριανών και δεν θα επέτρεπαν ποτέ να πραγματοποιηθεί η συμφωνία Αιγύπτου Ισραήλ για το φυσικό αέριο.

Στο παρακάτω link της Wikipedia, στο τμήμα Aftermath, όπου αναφέρει τις επιπτώσεις της Αραβικής Άνοιξης στην συνθήκη ειρήνης που είχαν υπογράψει οι Αιγύπτιοι με τους Ισραηλινούς το 1978, θα δείτε ότι 2-3 γραμμές πριν το τέλος, λέει ότι ο υπαρχηγός (deputy chief) του μεγαλύτερου Αιγυπτιακού κόμματος, των Αδελφών Μουσουλμάνων (Muslim Brotherhood), δήλωσε ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει, και είπε ότι θα γίνει δημοψήφισμα για το αν θα συνεχιστεί η συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ.


Στο παρακάτω άρθρο του BBC θα διαβάσετε ότι το Κατάρ έδωσε πάρα πολλά χρήματα για να στηρίξει τον υποψήφιο των Αδελφών
Μουσουλμάνων, Mohammed Morsi. Στην 6η και 7η παράγραφο θα διαβάσετε ότι το Κατάρ δεν έδωσε όλα αυτά τα χρήματα χωρίς αντάλλαγμα, αλλά τα έδωσε εξασφαλίζοντας ότι θα πουλάει στην Αίγυπτο το φυσικό του αέριο.

“....But this was not a charitable giveaway. It was in the nature of an investment. A Qatari economist told the BBC: "We couldn't stand by and let Egypt collapse", but the billions came with an expectation - "I'll give you the money, show me the outcome," he said.
The Qataris had already secured a lucrative deal to sell their gas to the Egyptians and they were proposing to heavily invest in the redevelopment of the Suez Canal...”.

Οι κομμουνιστές προκειμένου να στηρίξουν τον Μόρσι που είναι ο αγαπημένος του Κατάρ, θα σας πουν ότι ο Μόρσι πήρε την εξουσία δημοκρατικά, με εκλογές. Μπορείτε να διαβάσετε στην 3η παράγραφο του παρακάτω Wikipedia link, ότι μόλις πήρε την εξουσία ο Morsi  πέρασε νόμο που του έδινε απεριόριστες εξουσίες, και την δυνατότητα να νομοθετεί χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Λέει συγκεκριμένα  Wikipedia:

“…As president, Morsi granted himself unlimited powers and the power to legislate without judicial oversight or review of his acts….”


Επίσης στο παρακάτω άρθρο της Haaretz θα διαβάσετε ότι οι Ισραηλινοί συμφώνησαν να πουλήσουν στην Παλαιστινιακή Αρχή στην Δυτική Όχθη, την Φατάχ ουσιαστικά, φυσικό αέριο αξίας 1.2 δις δολαρίων. Μικροποσό βέβαια σε σχέση με τα 45 δις δολάρια της Αιγύπτου και της Τυνησίας.


Η συμφωνία μάλιστα με την Παλαιστινιακή Αρχή (Φατάχ) για το 1.2 δις δολάρια έγινε τον Ιανουάριο του 2014, αλλά δεν έγινε πόλεμος στην Γάζα. Κανείς δεν ξεκινάει πόλεμο για 1.2 δις δολάρια. Ο πόλεμος έγινε όταν ήρθε η ώρα για τις συμφωνίες των 45 δις δολαρίων.

Και αυτοί που θεωρούν αυτά που λέω εχθρικά προς την Ελλάδα, θα πρέπει να εξηγήσουν στον εαυτό τους, πως είναι δυνατόν να τους βλάπτει η αλήθεια και η Wikipedia, και να τους ωφελούν τα ψέματα των δημοσιογράφων των Ελλήνων εφοπλιστών και πολιτικών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου