Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Κίνα vs Θιβέτ

Ωραίο άρθρο του γεωπολιτικού site Stratfor, με τίτλο “Tibet: An Ancient Threat to Modern China”, του Ιουλίου 2015, για την κόντρα Κίνας-Θιβέτ. Ο Μάο Τσετούνγκ κατέλαβε το Θιβέτ το 1950, και το συμπεριέλαβε στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, παραχωρώντας όμως στο Θιβέτ αυτονομία.

Το Θιβέτ είναι το αχανές υψίπεδο πάνω από τα Ιμαλάια. Βλέπε χάρτη 1 και χάρτη 2. Σύμφωνα με το άρθρο η Κίνα συγκρούεται με το Θιβέτ από τον 7ο αιώνα. Το Θιβέτ είχε ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι της Κίνας, γιατί το υψόμετρο του, 4.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν επέτρεπε στον Κινεζικό στρατό να το καταλάβει, ενώ οι Θιβετιανοί κατέβαιναν με μεγάλη άνεση στην Κίνα.

Το άρθρο αναφέρεται στην συνάντηση του Δαλάι Λάμα, του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, που ζει εξόριστος στην Ινδία, με έναν σύμβουλο του Μπάρακ Ομπάμα στην Νέα Υόρκη, και στην πίεση που ασκεί η Κίνα στις ΗΠΑ και στην Ινδία, προκειμένου να μην ενθαρρύνουν τον Δαλάι Λάμα, τον οποίο η Κίνα αποκαλεί “διάβολο με ανθρώπινο πρόσωπο”. Να προσθέσω ότι η Ινδία τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ.

Σύμφωνα με το Stratfor, ο Δαλάι Λάμα είναι πολύ μετριοπαθής σε σχέση με άλλες Θιβετιανές αυτονομιστικές οργανώσεις, οι οποίες πιστεύουν σε μία  πολύ πιο ενεργή διεκδίκηση της ανεξαρτησίας του Θιβέτ, με την χρήση ένοπλων και όχι διπλωματικών μέσων. Και παρόλο που οι Κινέζοι θεωρούν εχθρό τους τον Δαλάι Λάμα, ανησυχούν ότι μετά τον θάνατο του ογδοντάχρονου ηγέτη τα πράγματα μπορεί να χειροτερεύσουν.

Το Stratfor ισχυρίζεται ότι η Κίνα έχει πολύ βάσιμους λόγους να ανησυχεί για το Θιβέτ, γιατί ένα ανεξάρτητο Θιβέτ θα μπορούσε να ενισχυθεί από αντιπάλους της Κίνας, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, και θα αποτελούσε για την Κίνα μία αμυντική αδυναμία. Το άρθρο μάλιστα αναφέρει ότι κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου η CIA εκπαίδευε τους εξόριστους Θιβετιανούς.

Για να αντιμετωπίσει το θέμα του Θιβέτ, και όχι μόνο, το Stratfor αναφέρει ότι η Κίνα θέλει να εντάξει την Ινδία στους Νέους Δρόμους του Μεταξιού (New Silk Roads) που προωθεί η Κίνα. Οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού είναι δίκτυα αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων, λιμανιών, αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που προωθεί η Κίνα για να εισάγει πρώτες ύλες και να εξάγει τα προϊόντα της.

Σύμφωνα με το άρθρο η Κίνα θεωρεί ότι αν ενταχθεί η Ινδία στους Νέους Δρόμους του Μεταξιού, η Κίνα θα έχει πολύ μεγαλύτερη διπλωματική επιρροή στην Ινδία. Το πρόβλημα, σύμφωνα με το Stratfor πάντα, είναι ότι η Ινδία είναι μία πολύ  μεγαλύτερη οικονομία από αυτές που εντάσσει η Κίνα στους Νέους Δρόμους του Μεταξιού, και είναι πολύ δυσκολότερο για την Κίνα να την δελεάσει.

Για το άρθρο του Stratfor βλέπε παρακάτω διεύθυνσηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου