Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015

Ουζμπεκιστάν - Islamist Movement of Uzbekistan IMU

Το Ουζμπεκιστάν είναι μία από τις 5 χώρες της Κεντρικής Ασίας, μαζί με το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν (Κιργιζία) και το Τατζικιστάν. Το Ουζμπεκιστάν, όπως και όλες οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Από την ημέρα ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του το 1991, το Ουζμπεκιστάν διοικείται από τον δικτάτορα, και πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Islam Karimov.Οι πληθυσμοί των χωρών αυτών είναι κατά 90% περίπου Μουσουλμανικοί, αλλά όσο οι χώρες αυτές ήταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης, οι Άραβες, οι Πέρσες και οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Ισλάμ για να αποκτήσουν επιρροή, γιατί η θρησκεία ήταν σχεδόν ποινικοποιημένη στην Σοβιετική Ένωση. Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Τώρα για επιρροή στην Κεντρική Ασία μάχονται η Ρωσία, προκειμένου να μην βρεθεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής σε λάθος γεωγραφικά σημεία, η Κίνα, που έχει εξελιχθεί στον μεγάλο επενδυτή και αγοραστή της περιοχής, και ρουφάει το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο, αλλά και οι Τούρκοι, οι Άραβες και οι Πέρσες, αφού πλέον μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ισλάμ για να αποκτήσουν επιρροή σε μία περιοχή που πολιτισμικά τους μοιάζει πολύ.

Στο Ουζμπεκιστάν δραστηριοποιείται ο Islamist Movement of Uzbekistan (IMU), που συνεργαζόταν και με τους Ταλιμπάν παλιότερα, και που πρόσφατα δήλωσε την στήριξη του στον ISIS, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Foreign Policy, με τίτλο IMU Members Pledge Support to ISIS; Pakistani Delegation Heads to Saudi Arabia; Gujarat Passes Contentious Anti-Terror Bill”, του Μαρτίου 2015. Αυτό δείχνει μία κίνηση φιλική προς την Τουρκία νομίζω. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία θέλει να στείλει το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ένα σχέδιο που πολεμάει με μανία η Ρωσία.

Νομίζω ότι κάπως έτσι είναι η κατάσταση και στις άλλες περιοχές της Κεντρικής Ασίας, με την Ρωσία να έχει στρατιωτική ισχύ στην περιοχή, και να τρίζει τα δόντια στα πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος που τις διοικούν, την Κίνα να επενδύει δισεκατομμύρια και να κερδίζει “συμπάθειες”, και τους Τούρκους, τους Άραβες και τους Πέρσες να χρησιμοποιούν ως αιχμή του δόρατος το Ισλάμ, προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Για άρθρο του Foreign Policy βλέπε
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου