Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

Η Τουρκία Επιτρέπει στις ΗΠΑ να Χρησιμοποιήσουν τις Βάσεις του Incirlic


Μετά από πολλούς μήνες αρνήσεων, η Τουρκία επιτρέπει τελικά  στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις στο Incirlic της Νότιας Τουρκίας. Δηλώνει όμως ταυτόχρονα ότι στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του ISIS στην Συρία δεν θα συμμετάσχει η Τουρκική αεροπορία. Στην Νότια Τουρκία, στα σύνορα με την Συρία, συγκρούονται ο ISIS με τους Κούρδους, και ο ISIS με τις δυνάμεις του Σύρου δικτάτορα Assad.

Νομίζω ότι αυτή η μερική έστω υπαναχώρηση της Τουρκίας είναι ένα παράγωγο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και της βελτίωσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν. Προφανώς οι Τούρκοι θεωρούν ότι η πεισματική τους άρνηση όλους αυτούς τους μήνες να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ εναντίον του ISIS, απαιτώντας πρώτα την ανατροπή του Άσαντ στην Συρία, απλά οδήγησε στην βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, και δεν ωφέλησε την Τουρκία. Να δούμε πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις του τριγώνου Τουρκίας-Ιράν-ΗΠΑ στην Συρία.

Βλέπε άρθρο της Τουρκικής Today’s Zaman, με τίτλο “Turkey agrees to grant US access to İncirlik Air Base”, της 23ης Ιουλίου 2015.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου