Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

ΗΠΑ-Γερμανία-Ρωσία-Τουρκία

 Ωραίο άρθρο από την Russia Beyond the Headlines, με τίτλο “Is Gazprom cutting the Turkish Stream in half?”, της 17ης Ιουλίου 2015. Το άρθρο αναφέρει ότι η Gazprom φαίνεται να μειώνει την δυνατότητα μεταφοράς του αγωγού Turk Stream από τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στα 32 δισεκατομμύρια, και ταυτόχρονα να αυξάνει την δυνατότητα μεταφοράς του Γερμανορωσικού αγωγού Nord Stream.Να προσθέσω εγώ ότι ο Nord Stream μεταφέρει σήμερα στην Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, και η Ρωσία θέλει να προσθέσει επιπλέον πόδια στο υφιστάμενο δίκτυο, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα του στα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Αυτό νομίζω έχει διάφορα οφέλη για την Ρωσία. Πρώτον τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που υποτίθεται ότι θα έστελνε ο Turk Stream στην Τουρκία θα ήταν αδύνατον να απορροφηθούν, αφού η Τουρκία χρειάζεται μόνο 15 δις κυβικά μέτρα για το δυτικό τμήμα της, τα Βαλκάνια χρειάζονται πολύ μικρές ποσότητες, και δεν υπάρχουν δίκτυα για να μεταφέρουν το υπόλοιπο φυσικό αέριο από τα Βαλκάνια στις χώρες της Ευρώπης που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πχ Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία κλπ.

Για άλλο λόγο όμως αναφέρω το άρθρο. Το αναφέρω επειδή τονίζει κάποια σημεία των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας-Ρωσίας-Τουρκίας. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ προσπαθούν να φέρουν μέσω της Τουρκίας φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, και ταυτόχρονα οι Γερμανοί βάζουν στην Ευρώπη άλλα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Ρωσικού φυσικού αερίου.

Και βλέπουμε άλλον έναν λόγο για τον οποίο η Τουρκία και η Γερμανία δεν τα πηγαίνουν καλά. Πέρα από το ότι οι Γερμανοί μπλοκάρουν μετά μανίας την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, κάτι για το οποίο οι Τούρκοι παρακαλάνε χρόνια, η Γερμανία είναι για το Ρωσικό φυσικό αέριο μία πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Μία πύλη, που σε αντίθεση με την Ουκρανία, είναι πάρα πολύ σταθερή. Και όσο οι Γερμανοί είναι διατεθειμένοι να πλημμυρίσουν την Ευρώπη με φυσικό αέριο, τόσο θα μειώνεται η γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας, και τόσο θα αυξάνεται της Γερμανίας, αλλά και τόσο θα δυσκολεύει το έργο των ΗΠΑ και της ΕΕ, που είναι να φέρουν μέσω Τουρκίας ένα δίκτυο ανταγωνιστικό προς την Gazprom.

Τα παραπάνω σίγουρα συμβάλλουν στις εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Γερμανία, και στις εντάσεις ανάμεσα στην Γερμανία και την Τουρκία. Και σίγουρα προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη στις σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας, με όποιες αρνητικές συνέπειες αυτό έχει για το ΝΑΤΟ.

Για την Ρωσία, η Γερμανία είναι σίγουρα φυσικός σύμμαχος, ενώ η Τουρκία είναι σίγουρα φυσικός αντίπαλος. Το πρόβλημα είναι ότι την επιρροή της στα Βαλκάνια η Ρωσία την βασίζει σε μεγάλο βαθμό στα ενεργειακά projects. Στα Βαλκάνια μέχρι τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο την επιρροή μοιράζονταν η Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας, η Ρωσική Αυτοκρατορία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παρά την πτώση των τριών αυτών αυτοκρατοριών κατά την διάρκεια του ΑΠΠ, η Ρωσία η Τουρκία και η Αυστρία εξακολουθούν σήμερα να μάχονται για επιρροή.

Η Ρωσία την επιρροή της την βασίζει στα ενεργειακά projects. Επομένως δεν λέω ότι η Ρωσία μπορεί να αντικαταστήσει τα Βαλκάνια με την Γερμανία. Χωρίς να λέω κιόλας ότι δεν θα το κάνει. Η Ρωσία δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να αντικαταστήσει την Ουκρανία με την Γερμανία. Το τι θέλει να κάνει η Ρωσία στα Βαλκάνια, καθώς και το τι θα της επιτρέψει η Τουρκία να κάνει, είναι σίγουρα κάτι πιο περίπλοκο, και πρέπει να περιμένουμε να το δούμε.

Για το άρθορ βλέπε
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου