Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Ελλάδα-Τουρκία

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Al Monitor, με τίτλο “A Turkish plan to bail out Greece?”, του Ιουλίου 2015. Το άρθρο αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της κεντροαριστερής Τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, η οποία την ημέρα του Ελληνικού δημοψηφίσματος είχε ως τίτλο του πρωτοσέλιδου της “Σε Αγαπάμε Αδελφέ”, αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα.

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στην επιθυμία πολλών Τούρκων βουλευτών να προσφέρει η Τουρκία κάποια δισεκατομμύρια οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, και η Ελλάδα να τα ξεπληρώσει στην Τουρκία σιγά σιγά. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το βλέπουμε ως κάτι ανεξάρτητο από τα ενεργειακά. Εξηγεί επίσης το γιατί ο Πούτιν πιέζει την Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ και στο ευρώ, παρά την μεγάλη κόντρα του Πούτιν με την ΕΕ, και παρόλο που πολύ συχνά ο Πούτιν χρησιμοποιεί τους Έλληνες πολιτικούς ως μοχλό πίεσης στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ο Πούτιν γνωρίζει πολύ καλά ότι αν βρεθεί εκτός ΕΕ, η Ελλάδα θα πρέπει να διαλέξει μία πλευρά στον ενεργειακό πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ρωσία στα Βαλκάνια. Αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ΕΕ, οι πιθανότητες να διατηρήσει τα σύνορα της ανέπαφα θα είναι μεγαλύτερες αν μετατραπεί σε δορυφόρο της Τουρκικής ενεργειακής πολιτικής. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πούτιν, παρά την μεγάλη του κόντρα με την ΕΕ, προτιμά την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Όσο η Ελλάδα είναι στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, ο Πούτιν μπορεί να την χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης. Επίσης, όσο η Ελλάδα βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, η Ελλάδα μπορεί να κοντράρει την Τουρκία. Ακόμη και τώρα, με τις Ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες να έχουν καταρρεύσει, η Ελλάδα μπορεί να κοντράρει την Τουρκία λόγω της τεράστιας διπλωματικής της ισχύος, ως μία χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Αν η Ελλάδα βρεθεί χρεοκοπημένη εκτός ΕΕ, ο Πούτιν θα χάσει έναν πάρα πολύ πολύτιμο μοχλό πίεσης. Επίσης, η μόνη στρατηγική που θα δίνει στην Ελλάδα κάποια πιθανότητα να διατηρήσει ανέπαφα τα σύνορα της, θα είναι να μετατραπεί σε δορυφόρο της ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας, κάτι που θα μειώσει την επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Για τον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας-Τουρκίας στα Βαλκάνια βλέπε


Για το άρθρο της Al Monitor βλέπε
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου