Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Η Διαγραφή του Ελληνικού Χρέους

Πιστεύω ότι στις διεθνείς σχέσεις πολύ λίγα πράγματα δεν συνδέονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τα ενεργειακά. Να δώσω ένα παράδειγμα του πως συνδέεται το Ελληνικό χρέος με τα ενεργειακά. Η ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ προωθεί στην Ευρώπη ένα κάθετο και ένα οριζόντιο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου. Το δίκτυο αυτό θα είναι reverse flow, που σημαίνει ότι θα μπορεί να στέλνει φυσικό αέριο και προς την μία και προς την άλλη πλευρά, ώστε να δέχεται το φυσικό αέριο αυτός που το έχει ανάγκη.Σύμφωνα με την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα έχουν το δικαίωμα να χρεώνουν transit fees μεταξύ τους, ώστε να μπορεί να φτάνει το φυσικό αέριο από την μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη χωρίς να αυξάνεται η τιμή του σημαντικά. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα μπορεί να διεκδικήσει transit fees για το φυσικό αέριο που θα περνάει από την Ελλάδα και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη, είτε το αέριο αυτό προέρχεται την Ρωσία, είτε προέρχεται από την Κασπία Θάλασσα, είτε από την Μέση Ανατολή.

Σε αυτήν όμως την περίπτωση, η ΕΕ θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την Ελλάδα να συμψηφίζεται το Ελληνικό χρέος με τα transit fees που η Ελλάδα θα δικαιούται για το φυσικό αέριο που θα διασχίζει το Ελληνικό έδαφος. Γι’αυτό και δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι σε περεταίρω διαγραφή του Ελληνικού χρέους, αν δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα μένει στην ΕΕ. Άλλωστε έχει ήδη γίνει μία μεγάλη διαγραφή Ελληνικού χρέους με το PSI. Άλλο θέμα όμως αυτό.

Από την άλλη πλευρά, αν η Ελλάδα συμμάζευε τα οικονομικά της, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα χρειάζεται η ΕΕ να δίνει στην Ελλάδα περισσότερα από τα 35-40 δισεκατομμύρια ευρώ που η ΕΕ είναι διατεθειμένη να δίνει στην Ελλάδα ετησίως, μέσω του ΕΣΠΑ και των αγροτικών επιδοτήσεων, και η Ελλάδα αποδεχόταν την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ, που περιλαμβάνει και ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ, τότε η ΕΕ θα μπορούσε να προχωρήσει και σε περαιτέρω διαγραφή του Ελληνικού χρέους. Και ως επιβράβευση της Ελληνικής προσπάθειας, αλλά και ως αντάλλαγμα  για την διεκδίκηση για των μελλοντικών transit fees που ουσιαστικά θα εγκατέλειπε η Ελλάδα, αποδεχόμενη την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ.

Και η σημαντικότερη ερώτηση μου είναι πως θα καταφέρει το πολιτικό μας σύστημα να πολεμήσει την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ εντός της ΕΕ? Γιατί μέσω ενός Grexit το πολιτικό μας σύστημα θα διασφαλίσει ότι το τραπεζικό μας σύστημα παραμαίνει υπό κρατικό έλεγχο, αλλά δεν θα μπορεί να αρνηθεί τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, αφού αυτές δεν έχουν να κάνουν με την Ελληνική χρεοκοπία, αλλά με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακόμη δηλαδή και αν δεν χρωστούσαμε ούτε ένα ευρώ, ούτε μία δραχμή μάλλον, θα έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας. Και αυτό συμπεριλαμβάνει ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ, και πολλά άλλα. Επομένως αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας είναι όντως ένα Grexit, ή είναι η αρχή της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ?

Το χειρότερο όμως είναι το εξής. Αν εγώ ήμουν επικεφαλής της ΕΕ, μετά τις εξελίξεις με την Ελλάδα, θα άλλαζα αμέσως τον σχεδιασμό μου, ώστε να μπουν στην ΕΕ η Αλβανία και τα Σκόπια, ώστε να υπάρχει πλέον ο Ευρωπαϊκός ενεργειακός άξονας Βουλγαρία-Σκόπια-Αλβανία. Τα δισεκατομμύρια που κατευθύνονται προς την Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ και των αγροτικών επιδοτήσεων, θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς αυτές τις χώρες. Το πρόβλημα θα είναι βέβαια ότι η ΕΕ χρειάζεται την Θράκη, που είναι Ελληνικό έδαφος, για την κατασκευή των κάθετων αγωγών. Θα κλαίνε δηλαδή οι Δυτικοί που έδωσαν την Θράκη στην Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα ήταν σύμμαχος τους στους μεγάλους πολέμους του 20ου αιώνα.

Πιστεύω ότι η προδοσία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε καν με την προδοσία του 1974 στην Κύπρο. Και αυτή την προδοσία κλήθηκαν οι αθώοι Έλληνες, που δεν έχουν αντίληψη της γεωπολιτικής πραγματικότητας, να την υπογράψουν στις 5 Ιουλίου του 2015. Εγώ πραγματικά πιστεύω ότι το πολιτικό μας σύστημα θα κάνει πίσω τελικά. Έστω και την τελευταία στιγμή. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι Έλληνες πολιτικοί, ακόμη και κομμουνιστές, μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο στη ίδια τους την χώρα. Θα ξέρουμε σύντομα. Ίσως να βρεθεί μία λύση σήμερα με ένα κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, ώστε να αποφευχθεί ένα Grexit. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν θα βρεθεί μία λύση. Πραγματικά δεν μπορώ να το πιστέψω. Πρέπει να το δω για να το πιστέψω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου