Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

Ποια Είναι η Διαδικασία Εξόδου από την Ευρωζώνη


Η έξοδος από το ευρώ είναι κάτι πάρα πολύ απλό, ενώ παρουσιάζεται σαν κάτι πολύ σύνθετο. Προκειμένου να λάβει μία χώρα της ευρωζώνης ευρώ, δίνει ως αντάλλαγμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κρατικά ομόλογα, και σε αντάλλαγμα λαμβάνει ευρώ. Μεσολαβεί φυσικά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μέλους, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της συναλλαγής.

Από το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ μπορεί να δέχεται κρατικά ομόλογα των χωρών μελών, μόνο όταν αυτά τα ομόλογα ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία πιστοληπτικής αξιολόγησης. Μετά την κρίση του 2008, ο κανονισμός της ΕΚΤ άλλαξε, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ μπορεί να δέχεται κρατικά ομόλογα χωρών μελών, ακόμη και αν αυτά ανήκουν στην κατηγορία junk (σκουπίδια), αρκεί η χώρα αυτή να βρίσκεται σε πρόγραμμα (μνημόνιο). Αυτό συμβαίνει γιατί όταν μία χώρα βρίσκεται σε μνημόνιο, οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης ουσιαστικά εγγυώνται τα ομόλογα της, μέσω του Eurogroup, που είναι το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Όταν λοιπόν μία χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, επειδή τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται σκουπίδια, και δεν είναι σε πρόγραμμα (μνημόνιο), ώστε οι άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης να εγγυώνται για τα ομόλογα της, δεν μπορεί να λάβει ευρώ. Δεν έχει πρόσβαση σε ευρώ. Επομένως δεν μπορεί για παράδειγμα να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Εκτός φυσικά και αν έχει αποθέματα, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας. Σε αυτή την περίπτωση δεν σε υποχρεώνουν οι υπόλοιπες χώρες μέλη να φύγεις από την Ευρωζώνη και από το ευρώ. Απλά σταματούν να εγγυώνται για τα ομόλογα σου στην ΕΚΤ.

Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μέλος που δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, και δεν μπορεί να δανειστεί και από την ΕΚΤ, αναγκάζεται να πάει σε διπλό νόμισμα. Αρχικά δίνει κάποιες υποσχετικές για να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, μέχρι να καταφέρει να εξέλθει από την ευρωζώνη και να κόψει το δικό της νόμισμα, το οποίο φυσικά για μία χρεοκοπημένη χώρα δεν διαφέρει και πολύ από τις υποσχετικές που χρησιμοποίησε αρχικά, αφού κανένας δεν θέλει αυτό το νόμισμα. Ή για να είμαι πιο ακριβής, η ζήτηση που υπάρχει από το εξωτερικό για το εγχώριο νόμισμα, δεν επαρκεί για να καλύψει παρά ένα μικρό μόνο μέρος των εισαγωγών.

Τόσο απλή διαδικασία είναι η έξοδος από το ευρώ. Και το παρουσιάζουν σαν να είναι επιστήμη. Κανείς δεν θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Απλά η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βρει ευρώ, και επομένως η ίδια θα προτιμήσει να βγει από την ευρωζώνη και να πάει σε δικό της νόμισμα. Είναι δηλαδή η Ελλάδα που θα θέλει να φύγει από την Ευρωζώνη. Δεν θα ασχοληθεί καμία από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης για να την πετάξει έξω. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου