Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Η Γεωστρατηγιή Σημασία της Πολωνίας σε Περίπτωση ενός Γαλλο-Γερμανικού Πολέμου

Όπως βλέπετε στον παρακάτω χάρτη, η Πολωνία είναι ο μόνος δρόμος από τον οποίο μπορεί να περάσει ένας μεγάλος Ευρωπαϊκός στρατός που θα προελαύνει προς την Ρωσία, ή ένας μεγάλος Ρωσικός στρατός που θα προελαύνει προς την Ευρώπη. Βλέπε χάρτη 1.

Εικόνα 1Το πράσινο αυτό και εύκολα προσβάσιμο τμήμα της Βόρειας Ευρώπης λέγεται Northern European Plain, και περνάει πάνω από τις Άλπεις και τα Καρπάθια Όρη. Βλέπε χάρτη 2. Είναι ουσιαστικά η πύλη που συνδέει την Ευρώπη με την Ρωσία, και την Ρωσία με την Ευρώπη, μιλώντας φυσικά σε επίπεδο μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Από αυτόν τον διάδρομο πέρασε το 1812 ο Ναπολέον Βοναπάρτης όταν αποφάσισε να επιτεθεί στην Ρωσία.

Εικόνα 2Αυτός είναι ο λόγος που το 1939 οι Γερμανοί Ναζί και οι Ρώσοι κομμουνιστές, όταν συμμάχησαν με το Molotov-Ribbentrop Pact του 1939, μοίρασαν την Πολωνία στην μέση, και τις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας και την Φινλανδία τις πήραν οι Ρώσοι κομμουνιστές. Το σχέδιο τους έθεσαν σε εφαρμογή οι Ναζί και οι Κομμουνιστές τον Σεπτέμβριο του 1939, με τους Γερμανούς να εισβάλλουν στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου, και τους Ρώσους να εισβάλλουν στην Πολωνία δύο εβδομάδες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου. Βλέπε χάρτη 3.

Εικόνα 3 Η μισή Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, και η Φινλανδία, ήταν η διασφάλιση που έλαβε ο Στάλιν από τον Χίτλερ. Βλέπετε στον χάρτη 1, ότι μετά την Πολωνία και το Northern European Plain, ο δρόμος προς την Ρωσία ανοίγει διάπλατα, και από 500 χιλιόμετρα μετατρέπεται σε 5.000 χιλιόμετρα, και είναι πολύ δυσκολότερο για τον Ρωσικό στρατό να αποκρούσει ένα Ευρωπαϊκό στρατό που προελαύνει. Αυτός είναι και ο λόγος που η Πολωνία έχει κακοπάθει ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Ρώσους. Λόγω της μεγάλης της στρατηγικής σημασίας, και ως η απόλυτη πύλη εισόδου προς την Ρωσία και προς την Ευρώπη.

Η συμφωνία βέβαια του Χίτλερ με τον Στάλιν το 1939 δεν αποδείχτηκε τελικά αρκετή για να σώσει τον Στάλιν, γιατί όταν ο Χίτλερ αποφάσισε ότι το πετρέλαιο με το οποίο τον προμήθευε ο Στάλιν δεν ήταν αρκετό, και εξαπέλυσε τον στρατό του προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του πετρελαίου του Μπακού στην Κασπία Θάλασσα, οι Ρωσικές δυνάμεις στην Πολωνία δεν μπόρεσαν να τον σταματήσουν. Οι Ρώσοι σταμάτησαν τον Χίτλερ πολλά χιλιόμετρα πιο κάτω, στο Στάλινγκραντ, λίγο πριν ο Χίτλερ κατορθώσει να φτάσει στο Μπακού. Βλέπε χάρτη 4.

Εικόνα 4Να προσθέσω ότι πέρα από την θυσία τον Ρώσων στρατιωτών, τεράστιο ρόλο στην νίκη της Ρωσίας έπαιξε ότι κατά την διάρκεια του πολέμου οι ΗΠΑ και η Αγγλία προμήθευαν ασταμάτητα την Ρωσία με πολεμοφόδια μέσω της Μέσης Ανατολής, την οποία οι σύμμαχοι είχαν στον έλεγχο τους.

Όταν το 2006 οι Γερμανοί και οι Ρώσοι έκαναν την συμφωνία για τον Γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, την χωρητικότητα του οποίου μάλιστα τώρα σκέφτονται να διπλασιάσουν,  δημιούργησαν μία συμμαχία που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την συμφωνία Molotov-Ribbentrop. Και στις δύο περιπτώσεις οι Ρώσοι έχουν τον ρόλο του προμηθευτή της ενέργειας, και οι Γερμανοί έχουν τον ρόλο του προμηθευτή των βιομηχανικών προϊόντων.

Οι Πολωνοί από την άλλη πλευρά, των οποίων η γούνα έχει καεί στο παρελθόν, ανησύχησαν πάρα πολλοί όταν είδαν αυτή την αναβίωση του Γερμανο-Ρωσικού άξονα το 2006. Ένας Πολωνός υπουργός μάλιστα δημοσίως παρομοίωσε την συμφωνία για τον Γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream με την συμφωνία  Molotov-Ribbentrop του 1939, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Γερμανικού Spiegel, με τίτλο “Indirect Hitler Comparison: Polish Minister Attacks Schröder and Merkel”, Μαΐου 2006.

Το 2011, θέλοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά, ο Πούτιν υπερασπίστηκε την συμφωνία Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Financial Times, με τίτλο “Putins defence of Soviet-Nazi pact ramps up security tensions”, του Νοεμβρίου 2014. Γιατί υπάρχει η εξής κατάσταση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Προκειμένου να επιτρέψουν οι Γάλλοι την ένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, απαίτησαν το κοινό νόμισμα ως αντάλλαγμα, το ευρώ. Ώστε μέσω του τυπώματος νέου χρήματος να μπορεί η Γαλλία να μεταφέρει οικονομικούς πόρους από την Βόρεια προς την Νότια Ευρώπη, ώστε να μην μπορεί να απομακρυνθεί ο πιο φιλελεύθερος Βορράς από τον πιο σοσιαλιστικό Νότο.

Στην Βόρεια Ευρώπη εφαρμόζεται η πιο μοντέρνα εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας, που σημαίνει πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές με μικρότερο κρατικό παρεμβατισμό, ενώ στον Νότο συναντάμε την πιο παραδοσιακή μορφή του σοσιαλισμού, που σημαίνει και πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά και πολύ μεγάλο κρατικό παρεμβατισμό και διαφθορά. Αν όμως κάποια στιγμή οι Γερμανοί δυσανασχετήσουν, και δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να επιτρέπουν το τύπωμα νέων ευρώ, προκειμένου να μπορούν οι Γάλλοι να αγοράσουν ουσιαστικά δωρεάν Γερμανικά προϊόντα, το ευρώ και η ΕΕ ίσως σπάσει. Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία θα βρεθεί στο πλευρό της Ρωσίας, και η Γαλλία στο πλευρό των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

Βλέπε επίσης “Η Κρίση του Ευρώ”

Η Πολωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι σε αυτή την περίπτωση το πρώτο πράγμα που θα κάνουν οι Γερμανοί και οι Ρώσοι θα είναι να συνθλίψουν την Πολωνία ανάμεσα τους, προκειμένου να ενοποιήσουν τον ζωτικό τους χώρο, και να κλείσουν την πρόσβαση προς την Ρωσία. Γι΄αυτό και οι Πολωνοί ανησυχούν τόσο πολύ με την αναβίωση της συμμαχίας Γερμανίας-Ρωσίας. Η Πολωνοί ζητούν από το ΝΑΤΟ να εξοπλίσει την Πολωνία όσο περισσότερο γίνεται, προκειμένου η Πολωνία να μπορεί να αντιμετωπίσει μία μελλοντική Ρωσική επέλαση, αλλά οι Πολωνοί γνωρίζουν ότι αν βρεθούν ανάμεσα στην Γερμανία και την Ρωσία θα συνθλιβούν.

Επίσης, όπως θα δείτε στον χάρτη 1, το άλλο σημείο εκτός από την Πολωνία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ως πάτημα για μία εισβολή στην Ρωσία, είναι η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία). Γι’αυτό και ο Πούτιν λέει ότι αν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μπορεί να προκληθεί ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Norway Today, με τίτλο “Russia warns Finland against joining NATO”, του Ιουνίου 2014.

Ενδεχομένως βέβαια για την Ρωσία η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής να είναι ακόμη σημαντικότερες από την Πολωνία, γιατί σε περίπτωση κάποιου παγκοσμίου πολέμου η Γερμανία και η Ρωσία θα είναι σύμμαχοι, και άρα η Πολωνία θα είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως το πάτημα του ΝΑΤΟ προς την Ρωσία.

Να προσθέσω επίσης ότι ο χάρτης της Ευρώπης το 1939, όταν ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος πόλεμος, ήταν διαφορετικός από τον σημερινό. Βλέπε χάρτη 5.

Εικόνα 5 Για το άρθρο του Spiegel βλέπε
“Indirect Hitler Comparison: Polish Minister Attacks Schröder and Merkel”, Μαΐου 2006

Για το άρθρο των Financial Times βλέπε
“Putin’s defence of Soviet-Nazi pact ramps up security tensions”, Νοέμβριος 2014

Για άρθρο Norway Today βλέπε
Russia warns Finland against joining NATO”, του Ιουνίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου