Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

Το Παζάρι ΗΠΑ-Τουρκίας

Ωραίο άρθρο του Stratfor για την συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, και την παραχώρηση από την Τουρκία στις ΗΠΑ των βάσεων του Incirlic στην Νότια Τουρκία, προκειμένου οι ΗΠΑ να χτυπήσουν τον ISIS. Το Stratfor σημειώνει ότι εδώ και ένα μήνα η Τουρκία έχει σκληρύνει την στάση της απέναντι στον ISIS, και τώρα έρχεται η παραχώρηση των βάσεων του Incirlic στις ΗΠΑ.

Το άρθρο αναρωτιέται ποια είναι τα ανταλλάγματα που πήρε η Τουρκία από τις ΗΠΑ, και αναφέρει ότι τον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί πολύ η παρουσία του Τουρκικού στρατού στα σύνορα με την Συρία, και ότι ίσως οι ΗΠΑ να δέχτηκαν να κάνουν τα στραβά μάτια αν ο Τουρκικός στρατός μπει στην Συρία και δημιουργήσει μία ζώνη υπό τον έλεγχο του στην Βόρεια Συρία.Να προσθέσω εγώ ότι πέρα από την κόντρα Τουρκίας-Ιράν στην Συρία, παίζεται και ένα δεύτερο παιχνίδι. Οι Τούρκοι δεν θέλουν να αποκτήσουν δύναμη και να διεκδικήσουν κάποια στιγμή ανεξαρτησία οι Κούρδοι της Συρίας. Γιατί σε αντίθεση με τους Κούρδους του Ιράκ, που είναι πλούσιοι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και συνεργάζονται με την Τουρκία προκειμένου να το εξάγουν, οι Κούρδοι της Συρίας δεν έχουν καθόλου πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και συνεργάζονται με τους επίσης φτωχούς σε πετρέλαιο Κούρδους της Τουρκίας, και έχουν πολύ κακές σχέσεις και με την Τουρκία και με τους Κούρδους του Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αντιθέτως έχουν πολύ καλές σχέσεις με όλους τους Κούρδους, γιατί οι Κούρδοι είναι περικυκλωμένοι από εχθρούς και είναι φιλοαμερικανοί. Επίσης, όπως έλεγα τις προάλλες, τις ΗΠΑ ίσως τις συμφέρει με τα νέα δεδομένα να έχουν έξοδο οι Ιρανοί στην Μεσόγειο, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην ανατραπεί ο Άσαντ στην Συρία. Το σίγουρο είναι ότι αφού η Τουρκία αποφάσισε να βοηθήσει τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS, κάτι πήρε σε αντάλλαγμα, όπως σημειώνει το Stratfor. Αυτό το κάτι είναι είτε σε βάρος των Κούρδων της Συρίας, είτε σε βάρος του Ιράν, ή ένας συνδυασμός. Δεν έχω ιδέα τι είναι, αλλά θα το δούμε στην πράξη τις επόμενες εβδομάδες.

Για το άρθρο του Stratfor βλέπε
“Hints and Leaks Converge on a Turkish Air Base”, Ιούλιος 2015
https://www.stratfor.com/geopolitical-diary/hints-and-leaks-converge-turkish-air-base

1 σχόλιο: