Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

Αίγυπτος-Κύπρος-Ισραήλ

Ενδιαφέρον άρθρο της Natural Gas Europe, με τίτλο Εgypt launches efforts to address energy crisis”, του Ιουλίου 2015. Αναφέρεται στην Αίγυπτο, η οποία μέχρι πρόσφατα εξήγαγε φυσικό αέριο. Λόγω της μείωσης της παραγωγής της σε φυσικό αέριο, και λόγω της αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στο εσωτερικό της, η παραγωγή της Αιγύπτου δεν είναι πλέον αρκετή για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση της χώρας, και ταυτόχρονα να ανταποκριθεί στα συμβόλαια για εξαγωγές που στο παρελθόν έχει συνάψει η Αίγυπτος. Αυτό έχει μετατρέψει την Αίγυπτο σε εισαγωγέα φυσικού αερίου.

Το άρθρο αναφέρει ότι η Αίγυπτος σκέφτεται να εισάγει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ. Διάφορα σχέδια έχουν πέσει στο τραπέζι για την κατασκευή αγωγών που θα συνδέσουν τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ με την Αίγυπτο. Τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ βρίσκονται πάνω στα όρια σχεδόν των ΑΟΖ των δύο χωρών, με την Αφροδίτη να είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα της Κύπρου, και τον Leviathan να είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα του Ισραήλ.Όσοι νομίζουν ότι η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ είναι το ίδιο πράγμα με την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ κάνουν μεγάλο λάθος. Η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ έχει πολύ πιο ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο, λόγω των κοιτασμάτων που βρίσκονται ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν οι Κύπριοι και οι Ισραηλινοί εξάγουν το φυσικό τους αέριο στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή, θα έχουν πρόβλημα με το Κατάρ και το Ιράν, που είναι οι χώρες που φιλοδοξούν να καλύψουν αυτή την περιοχή. Αν οι Κύπριοι και οι Ισραηλινοί εξάγουν το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη, τότε θα έχουν πρόβλημα με τους Ρώσους, που καλύπτουν την Ευρωπαϊκή αγορά. Η καλύτερη λύση για τις δύο χώρες, γεωπολιτικά μιλώντας πάντα, θα ήταν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό τους αέριο για να καλύψουν τις εσωτερικές ενεργειακές τους ανάγκες. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση γεωπολιτικά, με την έννοια ότι δεν θα δημιουργούσε εχθρούς. Δεν γνωρίζω αν αυτή θα ήταν και η καλύτερη λύση από οικονομικής απόψεως.


Ο χάρτης που χρησιμοποιώ είναι από το άρθρο του Foreign Affairs, με τίτλο Trouble in the EasternMediterranean Sea-The Coming Dash for Gas”, του Μαρτίου 2013.

Για το άρθρο του Natural Gas Europe βλέπε παρακάτω διεύθυνση.

Βλέπε επίσης “Η Συμμαχία Ρωσίας-Ισραήλ-Κύπρου εναντίον της Τουρκίας”Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου