Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Νέα Προβλήματα στις Σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Bloomberg, με τίτλο “Turkey-Russia Gas Pipeline Deal Said to Stall on Price Clash”, της 30ης Ιουνίου 2015. Το άρθρο αναφέρει το νέο μπλοκάρισμα που προέκυψε στον αγωγό Turk Stream. Το πρόβλημα προέκυψε λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες για τις τιμές που χρεώνει η Ρωσία στην Τουρκία για το φυσικό αέριο που η Τουρκία εισάγει ήδη από την Ρωσία μέσω των αγωγών Blue Stream και Trans-Balkan.

Το άρθρο μάλιστα αναφέρει ότι η Τουρκία θα ζητήσει διεθνή διαιτησία στο θέμα των τιμών, γιατί θεωρεί ότι η Ρωσία χρεώνει την Τουρκία με αδικαιολόγητα υψηλές τιμές. Ο Turk Stream είναι ο αγωγός για τον οποίο μας μιλάνε συνέχεια οι δημοσιογράφοι.

Θέλω να εξηγήσω και τον λόγο για τον οποίο η Ρωσία ζητάει επίμονα από τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει μία λύση με την ΕΕ. Δύο είναι οι λόγοι, και οι δύο εξίσου σημαντικοί. Ο πρώτος είναι ότι η ΕΕ, η Γερμανία κυρίως, είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, και η Ρωσία δεν μπορεί να συγκρουστεί με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο για έναν μικρό σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα.

Ο δεύτερος λόγος που ο Πούτιν ζητάει από τον Τσίπρα να βρει λύση με την ΕΕ, είναι ότι αν η Ελλάδα βρεθεί χρεοκοπημένη εκτός ΕΕ, απέναντι στην πανίσχυρη Τουρκία, έναν μόνο τρόπο θα έχει για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα. Ο τρόπος αυτός είναι η Ελλάδα να συντάσσεται πάντα με την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, είτε αυτό εξυπηρετεί την Ελλάδα είτε όχι, ώστε η Τουρκία να προτιμήσει να μην μπλεχτεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ελλάδας, αφού η Ελλάδα δεν θα αποτελεί πλέον εμπόδιο για την τουρκική ενεργειακή πολιτική.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστούν τα Ελληνικά σύνορα, αλλά θα είναι ο μόνος τρόπος που θα έχουμε στη διάθεση μας για να προστατεύσουμε τα σύνορα μας. Θα είναι το μόνο μας χαρτί, και είτε μας αρέσει είτε όχι θα το πετάξουμε στο τραπέζι.

Αυτός ο συλλογισμός αγνοεί μία πολύ βασική γεωπολιτική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή είναι ότι η ΕΕ επιδιώκει μέσω της Τουρκίας να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία (κόκκινη γραμμή), και μέσω της Ελλάδας να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση και από την Τουρκία, χρησιμοποιώντας τους κάθετους αγωγούς από το Βόρειο Αιγαίο, στέλνοντας ενέργεια στην Ανατολική Ευρώπη (μωβ γραμμές). Ενδεχομένως η Τουρκία να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αρπάξει την Θράκη, ενδεχομένως όμως και να την εκμεταλλευτεί.Η Ρωσία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την απομόνωση της Ελλάδας. Η Ρωσία θέλει την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και την ΕΕ, για να την χρησιμοποιεί προκειμένου να εξυπηρετεί την ενεργειακή της πολιτική. Μία απομονωμένη Ελλάδα, χρεοκοπημένη και εκτεθειμένη στην Τουρκία, δεν εξυπηρετεί την Ρωσική ενεργειακή πολιτική. Τι επιλογές θα έχει η Ρωσία σε αυτή την περίπτωση? Η Ρωσία κολυμπάει στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, και δεν μπορεί να ζητήσει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να εξαρτάται η διψασμένη ενεργειακά Ευρώπη αποκλειστικά από την Ρωσία για να προμηθεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτι που θα συνέβαινε αν η Ελλάδα μετατρεπόταν σε δορυφόρο της Ρωσίας. Θα ήταν παράλογο να απαιτήσει η Ρωσία κάτι τέτοιο. Μόνο με πόλεμο θα μπορούσε η Ρωσία να πετύχει κάτι τέτοιο. Μόνο που η Ρωσία την δύναμη να συγκρουστεί με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία θέλει η Ελλάδα να τα βρει με την ΕΕ. Πρώτον γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να συγκρουστεί με τον καλύτερο της πελάτη για έναν μικρό σύμμαχο, και δεύτερον γιατί η χρεοκοπημένη Ελλάδα εκτός της ΕΕ, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας. Τα Ρωσικά συμφέροντα θίγονται είτε η Τουρκία προσαρτήσει την Θράκη, είτε δεν την  προσαρτήσει, και απλά η Ελλάδα μετατραπεί σε δορυφόρο της Τουρκίας. Και στις δύο περιπτώσεις τα συμφέροντα της Ρωσίας θίγονται στα Βαλκάνια. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η χρεοκοπημένη Ελλάδα εκτός της ΕΕ δεν εξυπηρετεί τα Ρωσικά συμφέροντα.

Βλέπε επίσης “Ο Αγωγός IGB ως Άμυνα της Ελλάδας Απέναντι στην Τουρκία (Interconnector Greece Bulgaria)”

Για το άρθρο του Bloomberg βλέπε παρακάτω διεύθυνσηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου