Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015

Η Γεωγραφία της Ρωσίας

Ο παρακάτω χάρτης εμφανίζει τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα και τις γεωγραφικές αδυναμίες της Ρωσίας. Οι αδυναμίες της είναι η Πολωνία, που παρακάμπτοντας τις Άλπεις και τα Καρπάθια Όρη επιτρέπει την είσοδο στην Ρωσία. Μετά την Πολωνία ακολουθεί το North European Plain, που είναι εύκολα προσβάσιμο, και μετατρέπει την γραμμή άμυνας της Ρωσίας από 500 χιλιόμετρα σε 5.000 χιλιόμετρα (περίπου). Αυτή είναι η διαδρομή που ακολούθησε ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1812, όταν οδήγησε τον Γαλλικό στρατό στην Ρωσία, και η διαδρομή που ακολούθησε ο Αδόλφος Χίτλερ το 1941, όταν οδήγησε τον Γερμανικό στρατό στην Ρωσία (κίτρινη γραμμή).


Η άλλη είσοδος προς την Ρωσία είναι μέσω της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, που επίσης παρακάμπτει τα Καρπάθια Όρη και τις Άλπεις, και οδηγεί στην Ρωσία μέσω της Ουκρανίας (ροζ γραμμή). Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Ρωσία δημιουργεί τόσο μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια της Μολδαβίας να ενταχθεί στην ΕΕ, γιατί θεωρεί ότι η ΕΕ θα είναι για την Μολδαβία ο προθάλαμος της εισόδου της στο ΝΑΤΟ.

Στο νότιο τμήμα της η Ρωσία προστατεύεται από τον Καύκασο, που εμποδίζει έναν Τουρκικό ή έναν Ιρανικό στρατό να φτάσει στην Ρωσία (άσπρος σταυρός).

Στο ανατολικό της τμήμα η Ρωσία προστατεύεται από τα Ουράλια Όρη, που διαχωρίζουν το Ευρωπαϊκό, ζωντανό, τμήμα της Ρωσίας, από το Ασιατικό της τμήμα, την Σιβηρία. Ένας κινεζικός στρατός θα έπρεπε να επιβιώσει στις σκληρές συνθήκες της Σιβηρίας για να φτάσει στα Ουράλια Όρη, όπου θα αντιμετώπιζε τον Ρωσικό στρατό. Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις γραμμές τροφοδοσίας μέσα στην Σιβηρία. Επομένως το Ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, όπου ζει η πλειοψηφία του Ρωσικού πληθυσμού είναι πολύ καλά προφυλαγμένο από τα Ουράλια Όρη. Το πρόβλημα είναι ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται στην Σιβηρία.

Βλέπε “Ρωσία-Σιβηρία
Το μεγάλο πρόβλημα της Ρωσίας είναι η θάλασσα, αφού το μόνο λιμάνι που έχει το Ρωσικό ναυτικό σε ζεστά νερά είναι η Σεβαστούπολη, αλλά για να φτάσει ο Ρωσικός στόλος στην Μεσόγειο, προκειμένου να βγει στον Ατλαντικό ή στον Ινδικό Ωκεανό, θα πρέπει να περάσει από τα Στενά του Βοσπόρου που ελέγχονται από την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ (κόκκινη γραμμή).


Το άλλο λιμάνι του Ρωσικού ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη οδηγεί στο στενό ανάμεσα από την Δανία και την Νορβηγία, χώρες που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, πριν βγάλει την Ρωσία στην Βόρεια Θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα λιμάνια στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας, στον Αρκτικό Ωκεανό, έχουν πολύ μικρή χρησιμότητα, γιατί τα νερά τους είναι παγωμένα για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου. 2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Μα θα πρέπει λέμε να διασχίσει ένα πλοίο τον Αρκτικό Ωκεανό για να βγει στον Ατλαντικό ή στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό που λέω για την Ρωσία και την θάλασσα δεν είναι δική μου ανακάλυψη. Αν ψάξεις θα το βρεις παντού. Γκούγκλαρε πχ "russia warm waters" ή κάτι τέτοιο

      Διαγραφή