Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Κροατία-Μαυροβούνιο-Σλοβενία

Άρθρο της Balkan Insight, με τίτλο “Oil Firms Quit Croatia Over Montenegro Border Row”, του Ιουλίου 2015, που αναφέρει ότι η Αυστριακή εταιρεία ενέργειας OMV, και η Αμερικανική Marathon Oil, εγκαταλείπουν κάποια projects για εξερεύνηση και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κροατίας, λόγω των διαφωνιών της Κροατίας με το Μαυροβούνιο για το θέμα των ΑΟΖ τους. Ένα πρόβλημα που προέκυψε, γράφει το άρθρο, ενώ υπάρχει ήδη διαφωνία ανάμεσα στην Σλοβενία, την Ιταλία και την Κροατία για τις δικές τους ΑΟΖ. Βλέπε εικόνα 1.Να προσθέσω εγώ, παρόλο που δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα, αλλά οπωσδήποτε συνδέεται, ότι στα Βαλκάνια παραδοσιακά είχαν επιρροή η Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας, η Ρωσική Αυτοκρατορία, και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η πρώτη στους Καθολικούς της περιοχής, η δεύτερη στους Ορθόδοξους της περιοχής, και η τρίτη στους Μουσουλμάνους. Σήμερα η Αυστρία εξακολουθεί να έχει επιρροή στους Καθολικούς (Κροάτες και Σλοβένους), η Ρωσία εξακολουθεί να έχει επιρροή στους Ορθόδοξους (Σέρβους, Έλληνες, Βούλγαρους, Μαυροβούνιους, Σκοπιανούς), και η Τουρκία εξακολουθεί να έχει επιρροή στους Μουσουλμάνους (Αλβανούς, Κοσοβάρους και Βόσνιους).

Ο παλιός διαχωρισμός δεν ισχύει βέβαια στο βαθμό που ίσχυε στο παρελθόν, πρώτον γιατί όλες οι χώρες των Βαλκανίων είναι προσανατολισμένες προς την ΕΕ, προκειμένου να απορροφούν τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων, και δεύτερον γιατί πολλές χώρες περιλαμβάνουν ένα μίγμα θρησκειών πχ στην Βοσνία ζουν και Βόσνιοι, και Κροάτες και Σέρβοι, αν και στην πλειοψηφία ο πληθυσμός της Βοσνίας αποτελείται από Βόσνιους Σουνίτες Μουσουλμάνους.

Αλλά και για διάφορους άλλους γεωπολιτικούς λόγους δεν ισχύει ο παλιός διαχωρισμός. Βλέπουμε για παράδειγμα στην Ελλάδα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μία καθαρά φιλοτουρκική εξωτερική πολιτική, προκειμένου να υπάρχει μία πιθανότητα να διατηρήσει η Ελλάδα τα σύνορα της αν βγει από το ευρώ, αφού οι κανόνες διαφάνειας που απαιτεί η ΕΕ θίγουν πλέον κατάφωρα τα συμφέροντα της πολιτικής μας νομενκλατούρας.

Οι δημοσιογράφοι βέβαια των ΜΜΕ, την φιλοτουρκική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την παρουσιάζουν ως άκρως φιλορωσική, για να μην καταλάβουν οι Έλληνες τι συμβαίνει, και γι’αυτό προβάλλουν συνεχώς την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία συγκρούεται με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και παρουσιάζουν συνεχώς την φωτογραφία του Λαφαζάνη να σκύβει μπροστά στον πρόεδρο της Gazprom Alexei Miller. Δεν ήταν χαζός ο Λαφαζάνης να σκύψει δημοσίως μπροστά στον Miller με όλους τους φωτογράφους παρόντες. Το έκανε για να τον παρουσιάσουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι ως ρωσοτσολιά. Όλοι οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν τον τουρκοσύριζα ως ρωσοτσολιά.. Βλέπε εικόνα 2. Γιατί σε κανέναν Έλληνα δεν αρέσει να γίνεται η Ελλάδα πουτανάκι της Τουρκίας.Και γι’αυτό δεν αναφέρουν οι δημοσιογράφοι τίποτα για την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώην Ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου, και σύμμαχο της Τουρκίας, την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Χαμάς στην Γάζα, την οργάνωση των Ισλαμιστών που στηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, την έμμεση αναγνώριση του Κοσόβου από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προτεκτοράτο της Τουρκίας και της Αλβανίας, και την έμμεση αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ στους Αλβανούς Τσάμηδες, μιας και οι Αλβανοί είναι οι σύμμαχοι των Τούρκων. Αλλά και για τον νόμο για την ιθαγένεια, που θα επιτρέπει σε παιδιά μουσουλμάνων λαθρομετανστών που θα γεννιούνται στην Ελλάδα να παίρνουν την Ελληνική υπηκοότητα με το που θα γράφονται στην Α Δημοτικού, ακόμη και αν δεν ξέρουν γρι Ελληνικά, που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το Πασόκ και το Ποτάμι, κουβέντα δεν έγινε.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε πλήρως με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά οι Έλληνες δεν τα μαθαίνουν αυτά, και ακούνε συνέχεια για την Ουκρανία, που είναι μία σύγκρουση της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και που πολύ λίγο ενδιαφέρει την Τουρκία. Άλλωστε και η Τουρκία στην Ουκρανία έκλεισε το μάτι στην Ρωσία, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Canadian Broadcasting Corporation, με τίτλο “Ukraine crisis: Why Turkey is silent as NATO operations ramp up”, του Μαΐου 2014. Η Τουρκία το έκανε αυτό ως αντάλλαγμα στις εκπτώσεις που της είχε υποσχεθεί η Ρωσία στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που τελικά στράβωσε.

Επίσης οι Έλληνες ακούνε συνέχεια για τον Ρωσικό αγωγό Turk Stream, που και πάλι δεν θίγει την Τουρκία, αφού ο αγωγός αυτός θα φτάσει στην Ελλάδα μόνο αν το επιτρέψει ο Ερντογάν, και θίγει τα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ και όχι της Τουρκίας. Αν και απ’ότι φαίνεται η Ρωσία τον έχει ψιλοακυρώσει τον Turk Stream, μείωσε την δυνατότητα μεταφοράς του στο μισό για την ακρίβεια, και προσανατολίζεται στο να διπλασιάσει την χωρητικότητα του Γερμανο-Ρωσικού αγωγού Turk Stream.

Και το πιο περίεργο δεν είναι η πολιτική του τουρκοσύριζα, που τον ξέραμε έτσι κι αλλίως. Το πιο περίεργο είναι ότι γύρω γύρω από τον Τσίπρα κάθονται οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ και τον χειροκροτούν. Όλοι μαζί κουνώντας τις Ελληνικές σημαίες. Και έχουν και το θράσος να λένε προδότες εμάς. Τους πραγματικούς Έλληνες πατριώτες που θέλουμε την Ελλάδα ισχυρή μέσα στην ΕΕ, και όχι ένα πατσαβούρι ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία. Τα πουλημένα βρωμόσκυλα.

Βλέπε επίσης “Ελλάδα-Τουρκία Μέρος 2”

Για το άρθρο της Balkan Insight βλέπε
“Oil Firms Quit Croatia Over Montenegro Border Row”, του Ιουλίου 2015

Για το άρθρο του Canadian Broadcasting Corporation βλέπε:
Ukraine crisis: Why Turkey is silent as NATO operations ramp up”, του Μαΐου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου