Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Σαουδική Αραβία-Χαμάς

Πολύ ωραίο άρθρο του Stratfor, με τίτλο “Saudi Arabia and Hamas: A Pragmatic Partnership”, της 25ης Ιουλίου 2015, για την σχέση της Σαουδικής Αραβίας με την Σουνιτική Ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Η Χαμάς είναι η θυγατρική της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που διοικεί την Γάζα. Να προσθέσω εγώ ότι την Χαμάς τροφοδοτούν με όπλα και χρήμα κυρίως τρεις χώρες, το Κατάρ, η Τουρκία και το Ιράν. Το άρθρο αναφέρει ότι  η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Χαμάς τους τελευταίους μήνες, και μάλιστα η Σαουδική Αραβία έβγαλε την Χαμάς από την λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.Το Stratfor γράφει ότι αν η Σαουδική Αραβία αποκτήσει επιρροή στην Χαμάς θα μπορεί να εντάξει την Χαμάς στην συνεργασία της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, με τους οποίους μοιράζεται την ανησυχία της ανόδου του Ιράν. Το άρθρο γράφει ότι το 2000 το 50% περίπου της χρηματοδότησης της Χαμάς προερχόταν από την Σαουδική Αραβία. Λόγω όμως των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που η Χαμάς διενεργούσε εναντίον του Ισραήλ, η Χαμάς άρχισε να μπαίνει στο στόχαστρο πολλών δυτικών χωρών, και η Σαουδική Αραβία άρχισε σταδιακά να απομακρύνεται από την οργάνωση. Το 2007 η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας από στην Παλαιστινιακή Ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που διοικεί την Γάζα, και από την Παλαιστινιακή σοσιαλιστική οργάνωση Φατάχ που διοικεί την Δυτική Όχθη (West Bank).

Η Σαουδική Αραβία δεν τα κατάφερε γράφει το Stratfor, και το Ιράν κατάφερε περίπου το 2007 να αυξήσει πολύ την επιρροή του στην Χαμάς, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι το 2012. To 2012 η Χαμάς στήριξε στον πόλεμο της Συρίας τους Σουνίτες Ισλαμιστές που χτυπούσαν τον σύμμαχο των Ιρανών στην Συρία, τον δικτάτορα  Άσαντ. Έτσι η Χαμάς πέρασε σταδιακά στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας και του Κατάρ, χωρίς ωστόσο να διακόψει ποτέ εντελώς τις σχέσεις της με το Ιράν.

Να προσθέσω εγώ ότι η Φατάχ είναι το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης που είχε ιδρύσει ο Γιάσερ Αραφάτ, και έχει διαφορές με την Χαμάς, γιατί οι τις Χαμάς είναι Ισλαμιστές ενώ οι της Φατάχ είναι σοσιαλιστές. Και επειδή κάποιος κόσμος ίσως μπερδεύεται, να διευκρινίσω ότι όλοι είναι μουσουλμάνοι και πιστεύουν στο Ισλάμ, αλλά όταν λέμε Ισλαμιστές εννοούμε αυτούς που πιστεύουν ότι το κράτος πρέπει να διοικείται σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο και το Κοράνι, ενώ οι σοσιαλιστές μουσουλμάνοι πιστεύουν σε ένα κοσμικό κράτος, στο οποίο η θρησκεία πρέπει να έχει μόνο δευτερεύοντα ρόλο.

Για την Χαμάς και την Φατάζ βλέπε το παρακάτω άρθρο της Wall Street Journal, με τίτλο “5 Things You Need to Know About Hamas and Fatah”, του Αυγούστου 2014.

Να προσθέσω επίσης ότι οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές και κομμουνιστές παραδοσιακά προτιμούσαν, όπως είναι και φυσικό άλλωστε, τους σοσιαλιστές Άραβες ηγέτες, όπως τον Καντάφι, τον Άσαντ, τον Σαντάμ Χουσέιν, και όχι τους Ισλαμιστές ηγέτες, όπως είναι οι ηγέτες της Χαμάς, ο Ερντογάν στην Τουρκία, ο Μόρσι, που είχε πάρει την εξουσία στην Αίγυπτο, οι ηγέτες του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας κλπ.

Τώρα βλέπουμε ότι οι Έλληνες κομμουνιστές έχουν ξεπεράσει τέτοιου είδους προβλήματα, και είδαμε ότι στην Αίγυπτο στήριξαν τον Ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι έναντι του στρατηγού Σίσι, που εκπροσωπεί το Αιγυπτιακό σοσιαλιστικό στρατιωτικό κατεστημένο. Οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές μου φαίνονται κάπως πιο διστακτικοί, και δείχνουν ακόμη κάπως επιφυλακτικοί απέναντι στους Ισλαμιστές ηγέτες, χωρίς να πείθουν κιόλας ότι είναι φανατικά εναντίον τους. Οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές δείχνουν φανατικά κατά των Ισλαμιστών περισσότερο στα λόγια, και λιγότερο στην πράξη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όλες χώρες με ηγεσίες Ισλαμιστών, είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη.

Μετά από αυτή την μικρή παρένθεση να συνεχίσω με το άρθρο του Stratfor. Το άρθρο αναφέρει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Σαουδική Αραβία, ο ηγέτης της Χαμάς Khaled Meshaal, ζήτησε από τους Σαουδάραβες να συνεργαστεί εν μέρει η Σαουδική Αραβία και το Ιράν εναντίον του ISIS. Να προσθέσω εγώ ότι το θέμα για την Χαμάς είναι η παρουσία του ISIS στην Γάζα. Γιατί η Χαμάς επηρεάζεται και από την Τουρκία και από το Ιράν, ενώ ο ISIS μόνο από την Τουρκία, και κατά συνέπεια η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον να βοηθήσει την Χαμάς εναντίον του ISIS. Ο ISIS είναι για την Τουρκία πολύ πιο χρήσιμος από την Χαμάς, γιατί στον ISIS δεν υπάρχει καθόλου Ιρανική επιρροή. Όταν γράφει επομένως το άρθρο ότι ο αρχηγός της Χαμάς ζητάει από την Σαουδική Αραβία και το Ιράν να αντιμετωπίσουν από κοινού τον ISIS στην Γάζα, εννοεί να συνεργαστούν εναντίον της Τουρκίας, προκειμένου να μην τρίζει η καρέκλα της Χαμάς.Το άρθρο αναφέρει επίσης τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει στην Σαουδική Αραβία η συνεργασία της με την Χαμάς. Ένα πρόβλημα είναι ότι μπορεί η βελτίωση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με την Χαμάς να οδηγήσει σε χειροτέρευση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με την Φατάχ στην Δυτική Όχθη, κάτι που θα έδινε την ευκαιρία στο Ιράν να πατήσει στην Δυτική Όχθη. Ένα άλλο πρόβλημα για την Σαουδική Αραβία, γράφει το Stratfor, είναι ότι αν η Σαουδική Αραβία αρχίσει να χρηματοδοτεί την Χαμάς, και η Χαμάς συνεχίσει να κάνει επιθέσεις στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, θα υπάρξει πρόβλημα στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με αυτές τις δύο χώρες. Να προσθέσω εγώ ότι η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με την Αίγυπτο και το Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας και του Ιράν.

Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος πως είναι δυνατόν να κάνει επιθέσεις η Χαμάς στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ αν την χρηματοδοτεί η Σαουδική Αραβία, αφού η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με αυτές της χώρες εναντίον της Τουρκίας και του Ιράν. Έχω ξαναπεί ότι δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Χαμάς είναι 1000 ευρώ, και αυτά τα 1.000 ευρώ τα καλύπτουν κυρίως η Τουρκία, το Κατάρ και το Ιράν, προσφέροντας στην Χαμάς ένα συνδυασμό όπλων και ρευστού. Έστω τώρα ότι η Σαουδική Αραβία δίνει στην Χαμάς άλλο ένα χιλιάρικο. Τώρα ο προϋπολογισμός της Χαμάς αυξάνει στα 2.000 ευρώ, αλλά μόνο το 50% της χρηματοδότησης της Χαμάς προέρχεται από την Σαουδική Αραβία.

Επομένως η Σαουδική Αραβία δεν θα είναι ο μοναδικός χρηματοδότης της Χαμάς, αφού θα εξακολουθήσουν να έχουν επιρροή η Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ, συν το ότι η Χαμάς θα έχει και την δική της ατζέντα. Άρα η Χαμάς μπορεί να εξακολουθήσει να κάνει επιθέσεις εναντίον της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ενδεχομένως λιγότερες από πριν, αλλά αυτές οι επιθέσεις θα γίνονται με ένα οπλοστάσιο αξίας 2.000 ευρώ ετησίως. Άρα οι επιθέσεις που θα γίνονται στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ θα γίνονται και με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας. Μεγάλο πρόβλημα για τις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με αυτές τις δύο χώρες. Δεν είναι απλά τα πράγματα.

Για την άγρια σύγκρουση Χαμάς-ISIS στην Γάζα βλέπε “Can Hamas hold back Islamic State in Gaza?”, του Ιουνίου 2015


Για το άρθρο του Stratfor βλέπε:
Saudi Arabia and Hamas: A Pragmatic Partnership”, 25η Ιουλίου 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου