Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

Αυστραλία-Φυσικό Αέριο

Ωραίο άρθρο του Bloomberg, με τίτλο LNG Seen Overtaking Iron Ore as Australias Main Export Driver”, του Ιουλίου 2015, που αναφέρει ότι μέχρι το 2018 η Αυστραλία θα χτυπήσει το Κατάρ στις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, και ίσως καταφέρει να του πάρει τον τίτλο του μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο. Όταν και οι συμβατικές πωλήσεις φυσικού αερίου λαμβάνονται υπόψη, αυτές δηλαδή που γίνονται μέσω δικτύων αγωγών και όχι μέσω πλοίων, όπως συμβαίνει με το LNG, τότε η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο.

Το άρθρο αναφέρει ότι μέχρι το 2020 οι εξαγωγές LNG τις Αυστραλίας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 δισεκατομμύρια Αυστραλίας ετησίως (37 δις δολάρια ΗΠΑ). Να προσθέσω ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Κατάρ προέρχεται από το πετρέλαιο, παρόλο που τα μεγάλα αποθέματα του Κατάρ είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου, γιατί ακόμη και σήμερα στο πετρέλαιο γίνονται οι μεγάλοι τζίροι. Απλά το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον, και είναι η ανερχόμενη πηγή ενέργειας, συγκρινόμενο τουλάχιστον με το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Το λέω αυτό επειδή μπορεί σε κάποιον να φανούν μικροί οι τζίροι από το φυσικό αέριο.

Να προσθέσω ότι η Αυστραλία προς το παρόν εξάγει κυρίως σίδηρο και άνθρακα, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα από το Australia's Top 10 Exports - Goods and Services”, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται πολύ πίσω στην λίστα. Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας είναι η Κίνα. Τα ποσά δίνονται σε δολάρια Αυστραλίας.

Εικόνα 1
Όπως θα διαβάσετε το παρακάτω άρθρο της Sidney Morning Herald, με τίτλο “Australia's shale reserves among world's biggest”, του Ιουνίου 2013, η Αυστραλία έχει μόνο 1.3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα συμβατικού φυσικού αερίου (43 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), τίποτα δηλαδή μπροστά στα 50 περίπου τρις της Ρωσίας, στα 33 περίπου τρις του Ιράν, και στα 25 περίπου τρις του Κατάρ. Όπως όμως θα διαβάσετε στο άρθρο η Αυστραλία διαθέτει 12.5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σχιστολιθικού φυσικού αερίου (437 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), τα οποία είναι εκμεταλλεύσιμα με τις νέες τεχνικές μεθόδους που έχουν ανακαλυφθεί στις ΗΠΑ.

Το άρθρο μάλιστα στο τέλος του δίνει έναν πίνακα με τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε σχιστολιθικά αποθέματα φυσικού αερίου, και εμφανίζει την Αυστραλία στην 7η θέση. Βλέπε εικόνα 2.

Εικόνα 2
Στην παρακάτω μελέτη της πολυεθνικής εταιρείας συμβούλων KPMG, με τίτλο “Shale GasA Global Perspective”, η κατάταξη είναι κάπως διαφορετική, με την Αυστραλία στην 6η θέση. Βλέπε εικόνα 3.

Εικόνα 3Δεν ξέρω ποια κατάταξη είναι σωστή, γιατί η Sidney Morning Herald είναι μία από τις παλιότερες εφημερίδες της Αυστραλίας, και η KPMG είναι μία εταιρεία διεθνούς κύρους. Προσωπικά, σε τέτοια θέματα, θα δεχόμουν ως πιο έγκυρα τα στοιχεία της KPMG.

Να προσθέσω επίσης ότι πέρα από την οικονομική σημασία που έχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου της Αυστραλίας, έχουν και τεράστια γεωστρατηγική σημασία, γιατί η Αυστραλία είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, και βρίσκεται πολύ κοντά στο πιο καυτό γεωπολιτικό σημείο του πλανήτη, την Νότια Κινεζική Θάλασσα (South China Sea). Βλέπε εικόνα 4.

Εικόνα 4Οι χώρες της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Ταιβάν, με την βοήθεια της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας, με τις ΗΠΑ επικεφαλής, προσπαθούν να εμποδίσουν την Κίνα να στρατιωτικοποιήσει τις βραχονησίδες που βρίσκονται στην ΑΟΖ των υπολοίπων χωρών, προκειμένου να μετατραπεί η Νότια Κινεζική Θάλασσα σε μία Κινεζική λίμνη. Όπως βλέπετε στον χάρτη η Αυστραλία θα μπορεί στο μέλλον να τροφοδοτεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, δεδομένου ότι το Ιράν είναι μία χώρα που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Κίνα παρά στις ΗΠΑ.


Για άρθρο Bloomberg βλέπε
“LNG Seen Overtaking Iron Ore as Australia’s Main Export Driver”, του Ιουλίου 2015
1η Παράγραφος
Liquefied natural gas will overtake iron ore as the main driver of Australia’s exports with annual shipments surging to more than A$50 billion ($37 billion) by 2020, according to Australia & New Zealand Banking Group Ltd.
5η Παράγραφος
Australia, expected to challenge Qatar as the world’s biggest supplier of the super-cooled natural gas by 2018, is getting a boost from LNG even as falling energy prices threaten to erode the industry’s returns. Chevron Corp. and Royal Dutch Shell Plc are among companies developing Australian projects to tap Asian demand.

Για τις εξαγωγές τις Αυστραλίας βλέπε
Australia's Top 10 Exports - Goods and Services”.

Για το άρθρο της Sidney Morning Herald βλέπε
Australia's shale reserves among world's biggest”, του Ιουνίου 2013

Για το άρθρο της KPMG βλέπε
Σελίδα 5. Κίνα 1η, ΗΠΑ 2η, Αργεντινή 3η, Μεξικό 4η, Νότια Αφρική 5η, και Αυστραλία 6η
Shale Gas – A Global Perspective


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου