Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Ποιον βομβαρδίζει η Τουρκία στην Συρία?

 Ακούμε ότι η Τουρκία βομβαρδίζει τον ISIS στην Συρία. Μόνο που δεν είμαστε μέσα στα πιλοτήρια. Στη Συρία δρουν οι Αλεβίτες του Άσαντ, οι Σιίτες του Ιράν, οι Σουνίτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τους συμμάχους της, οι Σουνίτες που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, οι Κούρδοι, και ίσως να ξεχνάω και κάποιους.

Επομένως όταν λέμε ότι η Τουρκία βομβαρδίζει τον ISIS μπορεί να εννοούμε πολλά διαφορετικά πράγματα, αφού δεν είμαστε μέσα στο πιλοτήριο. Μπορεί να εννοούμε ότι βομβαρδίζει ομάδες Σουνιτών που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Ή μπορεί να εννοούμε ότι βομβαρδίζει ομάδες Σουνιτών που υποστηρίζονταν μέχρι χτες από την Τουρκία, και ως αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα κάνουν τα στραβά μάτια για να μπει σε αυτά τα εδάφη αυτά ο Τουρκικός στρατός. Και σε 100 χρόνια αυτά τα εδάφη μπορεί να θεωρούνται εδάφη της Τουρκίας.

Ή μπορεί να εννοούμε ότι η Τουρκία βομβαρδίζει Σουνίτες μαχητές, αλλά να φεύγει και καμία ξώφαλτση προς τους Κούρδους, ή προς τους Σιίτες του Ιράν, ή προς τους Αλεβίτες του Άσαντ.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το πως θα καταφέρουν να μείνουν ευχαριστημένοι ταυτόχρονα και οι Ιρανοί και οι Τούρκοι. Γιατί αν οι ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια και οι Τούρκοι ανατρέψουν τον Άσαντ, τότε οι ΗΠΑ θα έρθουν σε σύγκρουση με τους νέους τους φίλους τους Ιρανούς. Άρα γιατί έκαναν οι ΗΠΑ τόσο κόπο για να προσεγγίσουν τους Ιρανούς, αν ξανασυνταχθούν με τους μέχρι εχθές συμμάχους τους Τούρκους και τα σπάσουν πάλι τελείως με τους Ιρανούς?

Ένα σενάριο που θα μπορούσε να αφήσει ικανοποιημένους και τους Τούρκους και τους Ιρανούς και τους Αμερικανούς, θα ήταν να κάνουν οι ΗΠΑ και οι Ιρανοί τα στραβά μάτια, και να μπουκάρει ο Τουρκικός στρατός σε κάποια εδάφη της Συρίας, που μετά από 100 χρόνια θα θεωρούνται πλέον Τουρκικά, και να σταματήσουν οι Τούρκοι να πιέζουν για την ανατροπή του Άσαντ στην Συρία, ώστε να μείνουν ικανοποιημένοι και οι Ιρανοί. Και να επιτρέψουν και οι Τούρκοι και οι Ιρανοί στους Κούρδους της Συρίας να κρατήσουν κάποια εδάφη, κάτι που εξυπηρετεί τις ΗΠΑ.

Αυτό είναι ένα τυχαίο συνέριο, που μπορεί να αποδειχτεί ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα τελικά. Γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια λύση μπορεί να αφήνει ταυτόχρονα ικανοποιημένους στην Συρία και τους Τούρκους και τους Ιρανούς. Και αφήνω απ’έξω τους Σαουδάραβες, που έχουν άλλη ατζέντα από αυτούς τους δύο, για να μην μπλέξει παραπάνω το θέμα.

Όμως για να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία, σημαίνει ότι θεωρούν ότι το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας θα είναι αποδεκτό και από τους νέους φίλους των Αμερικανών, τους Ιρανούς. Δεν φαντάζομαι να τα σπάσουν οι ΗΠΑ με τους Ιρανούς πριν προλάβουν  καλά καλά να τα φτιάξουν μαζί τους. Θέλω να πω ότι λογικά στην συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τις βάσεις στο Incirlic, με κάποιο τρόπο θα πρέπει να εμπλέκεται και το Ιράν. Αυτό δεν λέει η λογική?

Και θέλω επίσης να πω, ότι το να μας λέει κάποιος ότι ένα αεροπλάνο θα σηκωθεί από την Τουρκία για να χτυπήσει έναν στόχο στην Συρία δεν λέει τίποτα απολύτως, την στιγμή που στην Συρία δρουν τόσες πολλές διαφορετικές ομάδές μαχητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου