Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Ο Ρόλος του Σουδάν στις Τρομοκρατικές Επιθέσεις στην Κένυα

Όπως έχω ξαναπεί, το Σουδάν χωρίστηκε το 2011 σε δύο χώρες, στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν, με τον Αραβικό πληθυσμό να ελέγχει το Σουδάν, και τον μη Αραβικό πληθυσμό να ελέγχει το Νότιο Σουδάν. Το πετρέλαιο της χώρας βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν. Μόνο όμως μέσω των αγωγών πετρελαίου που περνάνε από το Σουδάν και καταλήγουν στο Port Sudan μπορεί να εξαχθεί αυτό το πετρέλαιο.

Αυτό δημιουργεί όπως είναι λογικό μεγάλες εντάσεις στις δύο χώρες, σχετικά με το ποιος πρέπει να είναι οι αμοιβές που θα καταβάλει το Νότιο Σουδάν στο Σουδάν για την εξαγωγή του πετρελαίου του, και είχα αναφέρει ενδεικτικά το άρθρο του Bloomberg, με τίτλο “Sudan Blocks South Sudanese Oil Exports Via Its Pipelines”, που αναφέρει ότι το Σουδάν απαγόρευσε στο Νότιο Σουδάν να εξάγει το πετρέλαιο του μέσω του Σουδάν, μέχρι να λυθεί το θέμα των transit fees που το Νότιο Σουδάν θα πρέπει να καταβάλει στο Σουδάν.Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο του BBC με τίτλο “China's oil fears over South Sudan fighting”, του Ιανουαρίου 2014, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην αγορά πετρελαίου του Σουδάν. Σύμφωνα με το άρθρο του Al Jazeera Background: Sudan's oil industry”, του Ιουλίου 2011, το Σουδάν μπορεί να παράγει περίπου 450.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ενώ το άρθρο αναφέρει ως συγκριτικό μέγεθος τα 9 περίπου εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που μπορεί να παράγει ημερησίως η Σαουδική Αραβία.

Η Κίνα έχει πολύ καλές σχέσεις και με το Νότιο Σουδάν και με το Σουδάν, και προσπαθεί να κάνει τον διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο χώρες. Η φιλοδοξία όμως της Κίνας είναι να κατασκευαστεί ένας αγωγό πετρελαίου από το Νότιο Σουδάν στην Κένυα, ώστε να καταλήγει το πετρέλαιο του Σουδάν στο λιμάνι Lamu της Κένυας, και από εκεί να φεύγει για την Κίνα, προκειμένου να αποφύγουν οι Κινέζοι τις συγκρούσεις ανάμεσα στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν. Στο Lamu οι Κινέζοι φιλοδοξούν να καταλήγουν οι πρώτες ύλες και από πολλές άλλες χώρες της Αφρικής. Στο άρθρο του Economist με τίτλο  “Kenya, South Sudan and Uganda: Pipeline poker”, του Μαρτίου 2013, θα διαβάσετε ότι το Νότιο Σουδάν, η Κένυα και η Ουγκάντα σχεδιάζουν έναν αγωγό πετρελαίου.

Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις του Σουδάν με την Κένυα, γιατί αν όντως συμβεί αυτό, το Σουδάν δεν θα λαμβάνει καθόλου προμήθειες από το πετρέλαιο του Νότιου Σουδάν. Όπως θα διαβάσετε στο “KenyaSudan relations” της Wikipedia, οι σχέσεις του Σουδάν με την Κένυα δεν είναι καλές, και η Κένυα στηρίζει το Νότιο Σουδάν.

Υπάρχουν υποψίες ότι οι Σουδανοί βρίσκονται πίσω από κάποιες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κένυα, και όπως θα διαβάσετε στο άρθρο της Telegraph με τίτλο “Kenya court issues warrant for arrest of Sudan's president Omar al-Bashir”, του Νοεμβρίου 2011, η Κένυα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Άραβα Πρόεδρο του Σουδάν Omar al Bashir, ακολουθώντας το παράδειγμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για την γενοκτονία στο Darfur.

Αυτό φέρνει πολύ κοντά τους Κενυάτες και τους Ισραηλινούς, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Fox News, με τίτλο “Kenya long seen as key Israeli ally in troubled region”, του Σεπτεμβρίου 2013. Το Ισραήλ βρίσκεται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση με το Σουδάν, γιατί το Σουδάν είναι το πάτημα του Ιράν στην Ανατολική Αφρική. Το Ιράν χρησιμοποιεί το Σουδάν, μεταξύ άλλων, για να στέλνει όπλα στην Χαμάς στην Γάζα και στην Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Γι’αυτό και το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει κατά το παρελθόν Ιρανικές εγκαταστάσεις στο Σουδάν, όπως θα διαβάσετε στο άρθρο  της Guardian με τίτλο “Israeli attack on Sudanese arms factory offers glimpse of secret war”, του Οκτωβρίου 2012. Το άρθρο αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί δεν παραδέχονται ότι ήταν αυτοί που βομβάρδισαν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Σουδάν, αλλά ούτε και το αρνούνται.Οι Ισραηλινοί μάλιστα πιστεύουν ότι πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κένυα βρίσκεται και το Ιράν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ο Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν, και ισχυρίστηκε ότι το Ιράν έχει συμμετοχή στον σχεδιασμό των επιθέσεων στην Κένυα, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της Σαουδαραβικής Al Arabiya, με τίτλο “Netanyahu accuses Iran of plotting attacks in Kenya”, του Ιουλίου 2012. Εμμέσως σίγουρα το Ιράν συνδέεται με την τρομοκρατία στην Κένυα, γιατί το Ιράν έχει σχέσεις με τους Ισλαμιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης Al-Shabaab που έχει την έδρα της στην Σομαλία, αλλά δρα και στην Κένυα.

Όπως θα διαβάσετε μάλιστα στο άρθρο των Reuters, με τίτλο “Iran denies shipping arms to Islamist militants in Somalia”, του Φεβρουαρίου 2013, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν το Ιράν ότι προμηθεύει με όπλα τους Ισλαμιστές στην Σομαλία, κάτι που το Ιράν αρνείται. Νομίζω όμως ότι το Σουδάν έχει πολύ μεγαλύτερη άνεση να υποστηρίζει την τρομοκρατία στην Κένυα, αφού η Κένυα στηρίζει τον μεγάλο του εχθρό, το Νότιο Σουδάν, και σχεδιάζει και την δημιουργία ενός αγωγού πετρελαίου με το Νότιο Σουδάν, κάτι που θα στερήσει τους Άραβες του Σουδάν από την βασική πηγή εσόδων τους.

Πηγές

1)Για το πρώτο άρθρο του Bloomberg βλέπε
Sudan Blocks South Sudanese Oil Exports Via Its Pipelines”

2) Για το άρθρο του BBC βλέπε
China's oil fears over South Sudan fighting”, Ιανουαρίου 2014


3) Για το άρθρο του Al Jazeera βλέπε
“Background: Sudan's oil industry”, του Ιουλίου 2011

4) Για το άρθρο του Economist βλέπε
 “Kenya, South Sudan and Uganda: Pipeline poker”, Μάρτιος 2013

5) Για Wikipedia link για τις σχέσεις Σουδάν και Κένυας βλέπε “Kenya–Sudan relations”

6) Για άρθρο της Telegraph βλέπε:
Kenya court issues warrant for arrest of Sudan's president Omar al-Bashir”, Νοέμβριος 2011

7) Για άρθρο του Fox News βλέπε
Kenya long seen as key Israeli ally in troubled region”, Σεπτέμβριος 2013

8)Για το άρθρο της Guardian βλέπε
“Israeli attack on Sudanese arms factory offers glimpse of secret war”, του Οκτωβρίου 2012

9) Για το άρθρο της Al Arabiya βλέπε:
“Netanyahu accuses Iran of plotting attacks in Kenya”, Ιούλιος 2012

10) Για το άρθρο των Reuters βλέπε:
Iran denies shipping arms to Islamist militants in Somalia”, Φεβρουάριος 2013“Iranians jailed for life in Kenya over terror charges”, May 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου