Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Ιράν

Ενδιαφέρον άρθρο της Gulf News, με τίτλο “UAE, Lebanon and Turkey stand to benefit from Iran’s rebound”, του Ιουλίου 2015. Το άρθρο αναφέρει ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι από την συμφωνία Δύσης-Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα είναι η Τουρκία, ο Λίβανος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι μία Αραβική χώρα, και σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας. Το άρθρο αναφέρει ότι το 1/3 των εισαγωγών του Ιράν προέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ότι οι περισσότερες εταιρείες που θα σπεύσουν να δραστηριοποιηθούν στο Ιράν μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων θα επιλέξουν ως έδρα τους τα ΗΑΕ, που έχουν ένα πολύ πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον από το Ιράν.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Al Monitor, με τίτλο UAE, Iran slowly rebuild trust”, του Απριλίου 2014, οι μικρές Αραβικές χώρες του Κόλπου, όπως το Ομάν, το Κατάρ και τα ΗΑΕ, μπορούν να είναι πολύ πιο ευέλικτες στις σχέσεις τους με το Ιράν, σε σχέση με την Σαουδική Αραβία, γιατί δεν διαθέτουν το πολιτικό και οικονομικό εκτόπισμα της Σαουδικής Αραβίας. Να προσθέσω εγώ ότι η κόντρα Σαουδικής Αραβίας-Ιράν αυξάνει την γεωπολιτική ισχύ των μικρών Αραβικών χωρών, και τους επιτρέπει να παζαρεύουν καλύτερα με τους δύο αυτούς μεγάλους παίκτες.

Το Μπαχρέιν, το νησάκι που βρίσκεται δίπλα στο Κατάρ, αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Το Μπαχρέιν, μαζί με το Ιράν, το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν, είναι οι τέσσερις Μουσουλμανικές χώρες στις οποίες οι Σιίτες Μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Η ηγεσία όμως του Μπαχρέιν είναι Σουνιτική, και μαζί με την Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν προσπαθεί να καταστείλει τις εξεγέρσεις των Σιιτών Μουσουλμάνων στο Μπαχρέιν, που φαντάζομαι υποκινούνται και από το Ιράν. Επομένως η σχέση του Μπαχρέιν με το Ιράν είναι προβληματική, γιατί το Μπαχρέιν θεωρεί ότι το Ιράν αποτελεί κίνδυνο για την εσωτερική του ασφάλεια.

Το Κουβέιτ, είναι επίσης μία μικρή Αραβική χώρα που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Ιράν. Μέχρι την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ το 2003, το Ιράκ αποτελούσε για το Κουβέιτ και το Ιράν έναν κοινό εχθρό, κάτι που έφερνε κοντά το Κουβέιτ με το Ιράν.

Επομένως με την εξαίρεση του Μπαχρέιν, όλες οι υπόλοιπες μικρές Αραβικές χώρες του Κόλπου, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας, ανήκουν στο Gulf Cooperation Council, αλλά δείχνουν αρκετή ευελιξία όταν κινούνται ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Μια όμως και αναφέρω αυτούς που θα ωφεληθούν από την συμφωνία Δύσης-Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να αναφέρω και τους μεγάλους ωφελημένους αυτής της συμφωνίας, που είναι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα. Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα είναι οι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η συμφωνία αυτή θα διοχετεύσει σύντομα τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν σε αυτές τις αγορές, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Lloydslist, με τίτλο “Iran nuclear deal adds more pressure to oil prices”, του Ιουλίου 2015, αν οι υπόλοιποι παράγοντες δεν αλλάξουν, η διοχέτευση του Ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση στις τιμές, και δύσκολα θα μπορεί η τιμή του βαρελιού να υπερβαίνει τα 50 δολάρια.

Για το άρθρο της Gulf News βλέπε

Για το άρθρο της Al Monitor βλέπε

Για το άρθρο της Lloydslist βλέπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου