Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Τουρκία-Σαουδική Αραβία-Ιράν

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Al Monitor, με τίτλο “The Islamic State is coming for the Gulf”, του Ιουλίου 2015. Το άρθρο αναφέρεται στην κάθοδο του ISIS (Islamic State) στον Περσικό Κόλπο, προκειμένου να χτυπήσει την Σαουδαραβική ελίτ. Αλλά και τις ελίτ των υπολοίπων Αραβικών χωρών. Αυτό φυσικά που δεν αναφέρει το άρθρο είναι η μεγάλη επιρροή της Τουρκίας στους Σουνίτες Ισλαμιστές που πολεμούν στην Συρία και στο Ιράκ, και κατ’επέκταση στον ISIS.

Το άρθρο ωστόσο αναφέρει ότι ο ISIS θεωρεί τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας ως αποστάτες, και καλεί τους νεαρούς Μουσουλμάνους του Περσικού Κόλπου να στηρίξουν την δημιουργία του Χαλιφάτου. Να προσθέσω εγώ ότι σε αυτή την περίπτωση ο Σουλτάνος του Χαλιφάτου θα ήταν υποχρεωτικά ο Ερντογάν, γιατί η Τουρκία είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του Σουνιτικού Μουσουλμανικού κόσμου. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα είχε μεγαλύτερο ρόλο στην διαχείριση του πετρελαίου του Κόλπου.Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας δεν θεωρούν τον ISIS μία πραγματική Ισλαμιστική οργάνωση, και απαγορεύουν στους Σαουδάραβες να εντάσσονται σε αυτήν την οργάνωση.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο ISIS διενεργεί τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον των Σιιτικών πληθυσμών των Αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου, εξυπηρετώντας με αυτές τις επιθέσεις δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να εξαγριώσει τους Σιιτικούς πληθυσμούς των Αραβικών χωρών του Κόλπου, και να τους ξεσηκώσει εναντίον τον Σουνιτικών ηγεσιών των χωρών τους. Αυτό φυσικά συμφέρει την Τουρκία, αφού η Σαουδαραβική ελίτ, μαζί με τους συμμάχους της, δεν αναγνωρίζει στην Τουρκία ως την ηγέτιδα δύναμη του Σουνιτικού Μουσουλμανικού κόσμου. Ο δεύτερο στόχος που εξυπηρετούν αυτές οι επιθέσεις εναντίον των Σιιτών των Αραβικών χωρών είναι να καταδείξουν στους Σουνίτες Μουσουλμάνους ότι ο ISIS είναι η μεγάλη δύναμη του Σουνιτικού Ισλαμισμού.

Να επαναλάβω ότι ο ISIS δεν είναι ένα στρατιωτικό κομμάτι της Τουρκίας. Απλά η Τουρκία είναι η χώρα που έχει την μεγαλύτερη επιρροή στον ISIS. Γενικά δεν θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην ονοματολογία των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο διαχωρισμός είναι πιο σωστός να γίνεται ως εξής. Υπάρχουν οι Σουνίτες Ισλαμιστές που υποστηρίζονται κυρίως από την Τουρκία, υπάρχουν οι Σουνίτες Ισλαμιστές που υποστηρίζονται κυρίως από την Σαουδική Αραβία, και υπάρχουν και οι Σιίτες Ισλαμιστές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον γεωπολιτικό σκηνικό στην Μέση Ανατολή, με την Τουρκία από την μία πλευρά, με το Κατάρ ως βασικό της σύμμαχο, την Σαουδική Αραβία από την άλλη, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ ως βασικούς της συμμάχους, και τέλος το Ιράν, με την Συρία και το Ιράκ ως βασικούς του συμμάχους. Το Πακιστάν ήταν ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, που έχει αρχίσει να κρατάει ίσες αποστάσεις, λόγω της οικονομικής συνεργασίας του με το Ιράν και την Κίνα, και το Σουδάν ήταν ένας παραδοσιακός σύμμαχος του Ιράν, που τελευταία έχει αρχίσει να μετακινείται προς την Σαουδική Αραβία.

Ο Ερντογάν είναι η Ισλαμική έκδοση του κινδύνου που ο Νάσερ αποτελούσε για τους Άραβες του Κόλπου.

Βλέπε επίσης “Ο Ενδο-Αραβικός Πετρελαϊκός Πόλεμος 1950-1970”

Για το άρθρο της Al Monitro βλέπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου