Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Το ΝΑΙ & το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα

Ας υποθέσουμε ότι κάνω λάθος όταν ισχυρίζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σπρώχνει με ιδιαίτερο πάθος το ΟΧΙ. Ας υποθέσουμε ότι κάνω λάθος όταν ισχυρίζομαι ότι οι κνίτες των ΜΜΕ σπρώχνουν με πάθος το ΝΑΙ. Ας υποθέσουμε ότι κάνω λάθος, και την Κυριακή δεν βγαίνει το ΝΑΙ, αλλά το ΟΧΙ. Την Δευτέρα θα υπάρχει μία οικονομική πραγματικότητα. Τα ATM θα βγάζουν 20 ευρώ, τα ράφια θα αρχίσουν να αδειάζουν σιγά σιγά κτλ.

Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι στους Έλληνες ότι όλη η Ευρώπη πολεμάει την περήφανη Ελλάδα, επειδή η περήφανη Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που παλεύει για την δικαιοσύνη. Ας υποθέσουμε ότι η Χρυσή Αυγή λέει στους Έλληνες ότι όλη η Ευρώπη πολεμάει την Ελλάδα, επειδή ο Ελληνικός λαός είναι ο μόνος λαός που φοβάται η Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων. Ας υποθέσουμε ότι οι Έλληνες πιστεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή.

Πως θα εξηγήσουν την άρνηση του Δανού χασάπη και του Γάλλου αγρότη να στείλουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα? Είναι δυνατόν για την άρνηση τους αυτή να υπάρχει άλλη εξήγηση, εκτός από το ότι ο Δανός χασάπης και ο Γάλλος αγρότης δεν θέλουν δραχμές, γιατί απλά δεν θέλουν από την Ελλάδα κάτι ως αντάλλαγμα για τα προϊόντα τους? Είναι δυνατόν ο Δανός χασάπης και ο Γάλλος αγρότης να επικοινωνούν με την Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων?

Ας υποθέσουμε όμως ότι η Ελληνική αριστερά μπορεί να πείσει το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων ότι για τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετς ευθύνεται η Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων. Γιατί κακά τα ψέματα, μέσω του ελέγχου των δημοσιογράφων, η Ελληνική αριστερά μπορεί να πείσει τους Έλληνες για οτιδήποτε. Τι όφελος όμως θα είχε η Ελληνική αριστερά από κάτι τέτοιο?

Αν η Ελλάδα βρισκόταν χαμένη σε κάποιον ωκεανό, χωρίς επικίνδυνους γείτονες, θα μπορούσε η Ελληνική αριστερά να οδηγήσει τους Έλληνες στην οικονομική αυτοκτονία, προκειμένου να αποφύγει την διαφάνεια που απαιτεί από τις χώρες μέλη της η ΕΕ. Αλλά η Ελλάδα δεν βρίσκεται κάπου απομονωμένη, αλλά στην καρδιά μίας σχεδόν εμπόλεμης ζώνης. Επομένως ακόμη και αν δεν απασχολεί την Ελληνική αριστερά η οικονομική πραγματικότητα, σίγουρα την απασχολεί η γεωπολιτική πραγματικότητα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ακολούθησε την πολιτική που ακολούθησε, παρόλο που ήξερε πολύ καλά που θα οδηγούσε αυτή η πολιτική, γιατί υπήρχαν μεγάλα βραχυπρόθεσμα οφέλη. Η πολιτική που ακολούθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τον ίδιο και τους συντρόφους του ήρωες. Τους χάρισε μια ονειρεμένη ζωή. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας γνήσιος ιδεολογικός απόγονος του Ανδρέα Παπανδρέου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί αν την ακολουθήσει όχι απλά δεν θα έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά θα αντιμετωπίσει και μία μεγάλη καταστροφή. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ακολουθήσει την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί πολύ απλά τον πρόλαβε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Επομένως δεν ανησυχώ. Την Κυριακή το ΟΧΙ δεν θα χάσει από το ΝΑΙ. Το ΟΧΙ Θα χάσει από την οικονομική πραγματικότητα. Και αν το ΟΧΙ δεν χάσει από την οικονομική πραγματικότητα, θα χάσει σίγουρα από την γεωπολιτική πραγματικότητα. Και αν η πραγματικότητα δεν κερδίσει το ΟΧΙ αυτή την Κυριακή, θα το κερδίσει την επόμενη Κυριακή, ή την μεθεπόμενη. Ή κάποια Κυριακή. Γιατί οι λαοί δεν αυτοκτονούν. Ή για να το θέσω πιο σωστά, ένα πολιτικό σύστημα αποκλείεται να οδηγήσει τον λαό του στην καταστροφή, αν το ίδιο το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αποκομίσει από αυτή την καταστροφή ένα μεγάλο οικονομικό όφελος. Και η Ελληνική αριστερά δεν μπορεί να αποκομίσει από το ΟΧΙ ένα μεγάλο οικονομικό όφελος. Η επικράτηση του ΟΧΙ θα οδηγούσε την Ελληνική αριστερά στην μεγαλύτερη περιπέτεια της ιστορίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου