Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Ο Κόλπος του Aden και τα Στενά Bab el-Mandeb

Στο παρακάτω άρθρο του Business Insider, με τίτλο “War in Yemen could threaten one of the world's most important oil chokepoints”, του Μαρτίου 2015, θα διαβάσετε για την μεγάλη σημασία των Στενών Bab el-Mandeb, ως ένα από τα σημαντικότερα πετρελαικά σημεία πνιγμού παγκοσμίως. Στον παρακάτω πίνακα, από την Energy Information Administration, βλέπετε τα σημαντικότερα πετρελαϊκά σημεία πνιγμού.Tα Στενά Bab el-Mandeb βρίσκονται στην 4η θέση με 3.8 εκ βαρέλια πετρελαίου  να τα διασχίζουν ημερησίως. Το άρθρο αναφέρει την μεγάλη σημασία των Στενών, και συσχετίζει με αυτή τους την σημασία τον πόλεμο στην Υεμένη. Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τον χάρτη του άρθρου, που εμφανίζει τις περιοχές που ελέγχονται από τους Σιίτες αντάρτες Χούτις που υποστηρίζονται από το Ιράν, και έχουν καταλάβει ή διεκδικούν ολόκληρη σχεδόν την πλευρά της Υεμένης που βλέπει στα Στενά Bab el-Mandeb και την Ερυθρά Θάλασσα. Με μωβ χρώμα βλέπετε τις περιοχές που ήδη ελέγχουν οι Χούτις, και με καφέ χρώμα τις περιοχές που διεκδικούν οι Χούτις. Το άρθορ είναι γραμμένο τον Μάρτιο του 2015, και θα έχουν υπάρξει σίγουρα κάποιες αλλαγές.Στον πίνακα της Energy Information Administration βλέπετε ότι το σημαντικότερο σημείο πετρελαικού πνιγμού είναι τα Στενά του Χορμούζ, με 17 εκ βαρέλια πετρελαίου να τα διασχίζουν ημερησίως. Οι χώρες του Κόλπου ανέκαθεν ανησυχούσαν για τις συνέπειες που μία ενδεχόμενη ανάφλεξη στην γεμάτη ένταση περιοχή του Περσικού Κόλπου θα είχε στις πωλήσεις τους. Γι’αυτό και προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν τα Στενά του Χορμούζ, όπώς γράφει το άρθρο του Business Insider.

Η Σαουδική Αραβία έχει κατασκευάσει τον αγωγό πετρελαίου East-West Pipeline ή Petroline, που βγάζει το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας στο λιμάνι Yanbu της Ερυθράς Θάλασσας. Στο λιμάνι Yanbu καταλήγει και ένας αγωγός φυσικού αερίου. Βλέπε πράσινη και κόκκινη γραμμή στον παρακάτω χάρτη. Στο μέλλον η Σαουδική Αραβία ενδεχομένως να μπορούσε να κατασκευάσει και έναν αγωγό που μέσω της Υεμένης, ο οποίος θα κατέληγε στον Ινδικό Ωκεανό. Αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει οικονομική λογική, με δεδομένο ότι υπάρχουν οι αγωγοί που καταλήγουν στο λιμάνι Yanbu, για τους οποίους η Σαουδική Αραβία δεν χρειάζεται να καταβάλει προμήθειες σε κανέναν.Αν μία ένταση ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν κλείσει τα Στενά του Χορμούζ στο μέλλον, η Σαουδική Αραβία θα μπορεί να στέλνει το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο στην Ασία, στην οποία κυρίως βασίζεται για τις πωλήσεις της, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Σε μία ενδεχόμενη σύρραξη ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν, θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για όποια χώρα μπορεί να συνεχίσει να πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ώστε να συνεχίσει να γεμίζει τα ταμεία της.

Το Ιράν, προκειμένου να αντισταθμίσει το πλεονέκτημα της Σαουδικής Αραβίας, και να παρακάμψει και αυτό τα Στενά του Χορμούζ, έχει ήδη συμφωνήσει με το Ομάν στην κατασκευή ενός αγωγού Ιράν-Ομάν, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του  Bloomberg, με τίτλο Oman Fights Saudi Bid for Gulf Hegemony With Iran Pipe Plan”, του Απριλίου 2014. Επίσης με τον έλεγχο των Στενών του Bab el Mandeb, μέσω των ανταρτών Χούτις, η Σαουδική Αραβία θα είναι πάλι στο έλεος του Ιράν, ακόμη και αν ξεφεύγει από τα Στενά του Χορμούζ, γιατί το Ιράν θα μπορεί να κλείσει τα Στενά του Bab el Mandeb, και να αποκόψει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Σαουδικής Αραβίας από την Ασία.


Φαντάζομαι ότι η προσπάθεια του Ιράν να προσεγγίσει τους Άραβες του Ομάν δεν έχει να κάνει μόνο με την επιθυμία του Ιράν να αποφύγει τα Στενά του Χορμούζ, αλλά και με την επιθυμία του να τραβήξει με το μέρος του τους Άραβες του Ομάν. To Ομάν δεν διαθέτει τα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει η Σαουδική Αραβία. Όπως και οι υπόλοιπες μικρές χώρες του Κόλπου, το Ομάν είναι συχνά δυσαρεστημένο με την τακτική της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιλέγει συχνά να πλημμυρίζει την αγορά με πετρέλαιο, προκειμένου να χτυπάει οικονομικά το Ιράν και την Ρωσία. Η παρουσία του Ιράν στο Ομάν και την Υεμένη θα έκοβε την έξοδο της Σαουδικής Αραβίας προς τον Ινδικό Ωκεανό. Επίσης, η Ινδία ενδιαφέρεται για έναν αγωγό που θα την τροφοδοτεί με φυσικό αέριο από το Ιράν, αλλά που δεν θα περνάει από τον μεγάλο της αντίπαλο το Πακιστάν. Έχει συζητηθεί η λύση του αγωγού Ιράν-Ομάν-Ινδίας.


Ο παρακάτω χάρτης εμφανίζει με μαύρο τα κοιτάσματα πετρελαίου, και με κόκκινο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής1) Για άρθρο του Business Insider βλέπε:
“War in Yemen could threaten one of the world's most important oil chokepoints”, του Μαρτίου 2015

2) Για το άρθρο του Bloomberg βλέπε:
“Oman Fights Saudi Bid for Gulf Hegemony With Iran Pipe Plan”, του Απριλίου 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου