Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Η Ακύρωση της Συμφωνίας Γαλλίας-Ρωσίας για τα Αεροπλανοφόρα Mistral

Έχω αναφέρει αρκετές φορές την στενή συνεργασία Γερμανίας-Ρωσίας, με την Ρωσία να πουλάει στην Γερμανία πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και την Γερμανία να πουλάει στην Ρωσία βιομηχανικά προϊόντα. Η μεγάλη πληγή του ΝΑΤΟ. Έχω επίσης πει για το δεύτερο μεγάλο πλήγμα του ΝΑΤΟ, που είναι τα μεγάλα ποσοστά που έδωσε ο Πούτιν στην Ιταλική ΕΝΙ, και στον αγωγό Blue Stream και στον αγωγό South Stream. Στην ΕΝΙ ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Ιταλικό κράτος.

Αυτό που έλλειπε από τον Πούτιν για να κλονίσει το ΝΑΤΟ ακόμη περισσότερο, στην Ευρώπη τουλάχιστον, ήταν να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Γαλλία, αφού η Αγγλία είναι δύσκολο να βρεθεί στο πλευρό της Ρωσίας. Η Γαλλία έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν είχε μεγάλη αγάπη για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αφού ήδη από το 1966 ο εθνικοσοσιαλιστής Στρατηγός Ντε Γκολ είχε αποσύρει την Γαλλία από την συμμαχία. Σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια μετά, το 2009, ο Νικολά Σαρκοζί επανέφερε την Γαλλία στο ΝΑΤΟ.

 Το ΝΑΤΟ σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσε στον 20ο Αιώνα μία συμμαχία των ελεύθερων χωρών, προκειμένου από κοινού να εξασφαλίζουν την πρόσβαση τους στο πετρέλαιο. Ένα πρόβλημα που δεν αντιμετώπιζε η Ρωσία, χώρα πολύ πλούσια σε πετρέλαιο, που το μόνο που είχε να κάνει ήταν να δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες της Μέσης Ανατολής.

Επειδή η Γαλλία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες κυρίως με την χρήση πυρηνικής ενέργειας, και δεν έχει ανάγκη το Ρωσικό φυσικό αέριο στον ίδιο βαθμό που το έχει η Γερμανία, η οποία αποφάσισε να κλείσει τα πυρηνικά της εργοστάσια μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία το 2011, ο Πούτιν προσπάθησε να προσεγγίσει τους Γάλλους με παραγγελίες οπλικών συστημάτων.

Παρήγγειλε λοιπόν ο Πούτιν από την Γαλλία δύο πολεμικά πλοία Μιστράλ, σε μία συμφωνία μαμούθ, ύψους 1.2 δις ευρώ, με την προοπτική για αγορά ακόμη δύο πλοίων. Μία συμφωνία περίπου 2.5 δις ευρώ, η μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ ανάμεσα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, και σε χώρα μη μέλος. Και όχι μία τυχαία χώρα εκτός του ΝΑΤΟ, αλλά την Ρωσία. Ο Πούτιν, εκτός από τις στρατιωτικές παραγγελίες, έδωσε επίσης στ ποσοστά στον South Stream στην κρατική Γαλλική Electricite de France.

Λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, και του κινδύνου να εξελιχθεί αυτή η κρίση σε μία μεγαλύτερη σύρραξη, η Γαλλία δεν παραδίδει τα δύο πλοία στην Ρωσία, τα οποία σημειωτέων μεταφέρουν ελικόπτερα. Είναι αυτά τα πλοία κάτι σαν μικρά αεροπλανοφόρα, αποτελούν το διαμάντι του Γαλλικού Ναυτικού, και οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι αν το Ρωσικό Ναυτικό τα διέθετε το 2008, η Ρωσία θα είχε τελειώσει την επίθεση της στην Γεωργία σε χρόνο μηδέν.

Το πρόβλημα τώρα το έχουν οι Γάλλοι, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του πρακτορείου Reuters, με τίτλο “Sink or sell? Russia spat leaves France with warships to spare”, του Ιουνίου 2015. Οι Γάλλοι ήθελαν να καθυστερήσουν την παράδοση των Mistral, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μία λύση στην Ουκρανία, ώστε στην συνέχεια να παραδώσουν τα πλοία στην Ρωσία. Η Ρωσία σε αντίποινα για την καθυστέρηση, δηλώνει ότι δεν θέλει πλέον τα πλοία, και απαιτεί τις αποζημιώσεις που δικαιούται για την αθέτηση των όρων του συμβολαίου. Τις αποζημιώσεις η Ρωσία μπορεί να τις διεκδικήσει στα διεθνή δικαστήρια, και δεν είναι θέμα της Γαλλίας αν θα αποφασίσει να τις καταβάλλει ή όχι. Η Γαλλία σκέφτεται το ενδεχόμενο να αγοράσει τα πλοία η Κίνα, αλλά αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις της Γαλλίας με την Ιαπωνία, λόγω της αντιπαλότητας Ιαπωνίας-Κίνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.


Το θέμα είναι ότι η Γαλλία χρειάζεται το ΝΑΤΟ λόγω της σύγκρουσης της με την Κίνα για τις πρώτες ύλες της Αφρικής. Επίσης η Γαλλία γνωρίζει ότι αν σπάσει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, και δημιουργηθεί μία μεγάλη παγκόσμια κρίση, ενδεχομένως και ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος, η Ρωσία θα βρίσκεται στο πλευρό της Γερμανίας, που είναι ο μεγάλος της αντίπαλος στην Ευρώπη. Γι’αυτό και είναι δύσκολο για την Γαλλία να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ.

Τα παραπάνω άλλωστε αποτελούν τον βασικό λόγω για τον οποίο ο Σαρκοζί ξαναέβαλε την Γαλλία στο ΝΑΤΟ, μετά από 66 ολόκληρα χρόνια, παρόλο που η Γαλλία είναι μία χώρα με τεράστια παράδοση στον σοσιαλισμό, και πολιτισμικά ανήκει στο πλευρό της Ρωσίας και της Κίνας. Η Γαλλία έχει ξανακάνει τέτοιου είδους “ατασθαλίες” στο παρελθόν, αφού είχε πουλήσει στην Αργεντινή τους περιζήτητους Γαλλικούς πυραύλους Exocet, κάτι που έδωσε στην Αργεντινή την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσει τα Νησιά Φωκλαντ από την Αγγλία, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Business Insider, με τίτλο “The Mistral Warship Fiasco Reflects France's Long History Of Terrible Arms Sales”, του Νοεμβρίου 2014.


Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο, ήταν ένας πύραυλος Exocet που βύθισε το Αγγλικό πολεμικό πλοίο Sheffield στις 4 Μαΐου του 1982, κατά την διάρκεια του πολέμου Αργεντινής-Αγγλίας. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι η βύθιση του Βρετανικού πλοίου ανέβασε το κύρος των πυραύλων Exocet, και η Γαλλία πούλησε και στο Ιράκ αεροσκάφη που μπορούσαν να μεταφέρουν αυτούς τους πυραύλους, με αντάλλαγμα πετρέλαιο, καθώς και ότι αυτούς τους πυραύλους τους αντιμετώπισαν και οι Αμερικανοί στις συγκρούσεις τους με τους Ιρακινούς.

Το άρθρο μάλιστα αναφέρει ότι οι Ιρανοί είχαν εξοργιστεί από την πώληση των Γαλλικών Exocet στο Ιράκ, και ότι δύο εβδομάδες μετά την παράδοση τους από την Γαλλία έγινε μία τρομοκρατική επίθεση σε ένα κτίριο του Λιβάνου που χρησιμοποιούσε ο Γαλλικός στρατός. Την επίθεση, σύμφωνα με το άρθρο, οι Γάλλοι την αποδίδουν στους Ιρανούς. Να προσθέσω ότι οι Γάλλοι παραδοσιακά πουλάνε όπλα στους Άραβες, και γι’αυτό και έχουν πολύ κακές σχέσεις με τους Ιρανούς και πολύ καλές σχέσεις με τους Άραβες.

 Άλλωστε οι Ισραηλινοί και οι Άραβες στους Γάλλους στρέφονται προκειμένου να χαλάσουν την συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Την συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ εννοείται ότι περισσότερο απ’όλους δεν την θέλει η Ρωσία, αφού κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για την αποστολή Ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά οι Ρώσοι δεν μπορούν να μποϋκοτάρουν ανοιχτά την συμφωνία, γιατί είναι σύμμαχοι με τους Ιρανούς. Αντιθέτως, οι Ισραηλινοί και οι Άραβες, κάνουν ότι μπορούν για να τορπιλίσουν την συμφωνία, αλλά το ίδιο κάνουν και οι Γάλλοι, με πολύ πιο διακριτικό όμως τρόπο, χωρίς να το λένε ανοιχτά. Στο παρακάτω άρθρο της Guardian, με τίτλο “Israeli officials head to France in last-minute bid to block nuclear deal”, του Μαρτίου 2015, θα διαβάσετε ότι οι Ισραηλινοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μία ακύρωση της συμφωνίας στην Γαλλία.


Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι οι Ισραηλινοί έχουν με τους Γάλλους καλύτερες σχέσεις απ’ότι με τις ΗΠΑ. Το αντίθετο μάλιστα, οι Γάλλοι έχουν πολύ καλύτερες σχέσεις με τους Άραβες απ’ότι με τους Ισραηλινούς. Απλά και οι Γάλλοι, και οι Ισραηλινοί, και οι Άραβες, δεν θέλουν να τα βρουν οι Ιρανοί με την Δύση, για τους δικούς του λόγους ο καθένας.
1 σχόλιο: