Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Η Σύγκρουση Ταλιμπάν-ISIS στο Αφγανιστάν

 Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του πρακτορείου Reuters, με τίτλο “Exclusive: In turf war with Afghan Taliban, Islamic State loyalists gain ground”, του Ιουνίου 2015. Το άρθρο αναφέρεται στην σύγκρουση που λαμβάνει χώρα ανάμεσα στους Σουνίτες Ισλαμιστές Ταλιμπάν και τους Σουνίτες Ισλαμιστές του ISIS στο Αφγανιστάν. Οι Σουνίτες Ισλαμιστές του ISIS διεκδικούν μέρος του ελέγχου του Αφγανιστάν, από τους Σουνίτες Ισλαμιστές Ταλιμπάν.

Στην πραγματικότητα αυτή η σύγκρουση είναι και μία σύγκρουση ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν από την μία πλευρά, που στηρίζουν τους Σουνίτες Ισλαμιστές Ταλιμπάν, και την Τουρκία από την άλλη πλευρά, που στηρίζει τους Σουνίτες Ισλαμιστές του ISIS. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει, όπως πολλοί νομίζουν, ότι οι Ταλιμπάν ανήκουν στην Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν και ο ISIS στην Τουρκία και στο Κατάρ.


Οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν και τις δικές τους δουλειές. Πχ το εμπόριο οπίου στο Αφγανιστάν είναι μία από τις βασικές δραστηριότητες των Ταλιμπάν. Όπως είναι όμως φυσικό, κάποιες άλλες ομάδες που ζητούν μερτικό από το εμπόριο του οπίου, προσπαθούν να πάρουν υποστήριξη από άλλες χώρες, με την υπόσχεση ότι θα κάνουν και δουλειές για αυτές τις χώρες ως αντάλλαγμα της στρατιωτικής τους υποστήριξης. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι εταιρείες που συνεργάζονται με χώρες, εξυπηρετώντας όμως ταυτόχρονα και τα δικά τους συμφέροντα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον στο Αφγανιστάν, είναι ότι οι Σιίτες Ισλαμιστές του Ιράν στηρίζουν τους Σουνίτες Ισλαμιστές Ταλιμπάν εναντίον του ISIS. Ο λόγος είναι ότι μεγάλη επιρροή στους Ταλιμπάν ασκεί το Πακιστάν. Το Πακιστάν ήταν ένας παραδοσιακός σύμμαχος των Αράβων του Κόλπου, και ένας παραδοσιακός εχθρός του Ιράν. Λόγω όμως του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν που προωθεί η Κίνα, και που μεταξύ άλλων θα μεταφέρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο του Ιράν στην Κίνα μέσω Πακιστάν, οι Πακιστανοί έχουν βελτιώσει πάρα πολύ τις σχέσεις τους με τους Ιρανούς. Γι’αυτό άλλωστε δεν βοήθησαν και τους Άραβες του Κόλπου στον πόλεμο που ξέσπασε στην Υεμένη ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Γι’αυτόν τον λόγο οι Ιρανοί προτιμούν στο Αφγανιστάν να επικρατήσουν οι Ταλιμπάν έναντι του ISIS, γιατί αυτή τη στιγμή έχουν πολύ καλύτερες σχέσεις με το Πακιστάν, σε σχέση με αυτές που έχουν με την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία, με τους οποίους σκοτώνονται στην Συρία και στο Ιράκ. Γιατί τον ISIS τον στηρίζει στρατιωτικά η Τουρκία, ενώ τους Ταλιμπάν σε μεγάλο βαθμό τους στηρίζει στρατιωτικά το Πακιστάν, που είναι μάλιστα και μία πυρηνική δύναμη. Γι’αυτό και το Ιράν δίνει χρήμα και όπλα στους Ταλιμπάν, ενώ παλιότερα το Ιράν αποκαλούσε τους Ταλιμπάν ναρκοτρομοκράτες.


Την Τουρκία, το Ιράν, την Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, εννοείται ότι δεν τους ενδιαφέρει το εμπόριο του οπίου. Για την ακρίβεια δεν είναι αυτή η βασική εμπορική δραστηριότητα που τους ενδιαφέρει. Γιατί έμμεσα όλο και κάποια προμήθεια θα τσιμπάνε. Αυτό όμως που κυρίως ενδιαφέρει αυτές τις χώρες είναι τα χοντρά δολάρια. Και τα χοντρά δολάρια βρίσκονται στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Και αυτό που κυρίως ζητάνε από τους ναρκοτρομοκράτες του Αφγανιστάν είναι να τους στηρίζουν στους ενεργειακούς τους πολέμους.


Επίσης όταν λέμε Ταλιμπάν, όταν λέμε ISIS, δεν πρέπει να φανταζόμαστε ένα μπλοκ που είναι μπετόν αρμέ. Για παράδειγμα κάποιες ομάδες των Ταλιμπάν που επηρεάζονται περισσότερο από τους Άραβες του Κόλπου είναι πολύ πιο εχθρικοί προς το Ιράν, σε σχέση με κάποιους Ταλιμπάν που επηρεάζονται περισσότερο από το Πακιστάν. Γι’ αυτό και αναφέρονται και σε πολλά άρθρα και διαμάχες στο εσωτερικό των Ταλιμπάν.

Να διευκρινίσω ότι ο λόγος που η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία δεν μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά, παρόλο που είναι και οι δύο Σουνιτικές χώρες, είναι ότι η Σαουδική Αραβία, σε αντίθεση με το Κατάρ, δεν αναγνωρίζει στον Ερντογάν τον ρόλο του Σουλτάνου του Μουσουλμανικού Κόσμου. Γιατί σε αυτή την περίπτωση οι Σαουδάραβες θα έπρεπε να επιτρέψουν στον Ερντογάν να έχει και μεγαλύτερο ρόλο στο πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, είτε με την μορφή των εκτπώσεων, είτε μέσω κοινών projects με τις Τουρκικές εταιρείες, είτε με κάποιον άλλο τρόπο. Οι Καταριανοί από την άλλη πλευρά, που έχουν μικρή στρατιωτική δύναμη, και πιέζονται ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία, έχουν δεχτεί τον Ερντογάν ως ηγέτη, προκειμένου να απολαμβάνουν την προστασία της Τουρκίας.

Η Τουρκία μάλιστα πρόσφατα συμφώνησε με το Κατάρ να στείλει Τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, 100 χρόνια μετά την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από τον Περσικό Κόλπο, μετά την ήττα της Τουρκίας στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το άρθρο του Reuters βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου