Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Το Ιράν, το Τουρκμενιστάν, και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Πολύ ωραίο άρθρο του Natural Gas Europe, με τίτλο Ιran proposes $30 bln gas-for-goods package to Turkmenistan”, του Ιουνίου 2015. Το άρθρο αναφέρει ότι το Ιράν πρότεινε στο Τουρκμενιστάν να αγοράζει ετησίως τουρκμενικό φυσικό αέριο αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και να δίνει στο Τουρκμενιστάν Ιρανικά προϊόντα ως αντάλλαγμα.Το Τουρκμενιστάν είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε φυσικό αέριο, και όπως μπορείτε να διαβάσετε στην 4η παράγραφο του παρακάτω άρθρου του Ρωσικού Sputnik, διαθέτει το κοίτασμα του Galkynysh (κόκκινη κηλίδα στο νοτιοανατολικό Τουρκμενιστάν), που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, πίσω μόνο από το South Pars/North Fields, το κοίτασμα που μοιράζονται το Κατάρ και το Ιράν (κόκκινη κηλίδα στον Περσικό Κόλπο ανάμεσα στο Ιράν και στο Κατάρ).

Το Τουρκμενιστάν έχει την τύχη να είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε φυσικό αέριο, και την ατυχία να είναι περικυκλωμένο από άλλες χώρες που είναι επίσης πολύ πλούσιες σε φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να βλέπουν το Τουρκμενιστάν πολύ εχθρικά (Ιράν, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ). Η μόνη διέξοδος που έχει καταφέρει να βρει μέχρι τώρα το Τουρκμενιστάν είναι προς την Κίνα, στην οποία στέλνει όλη σχεδόν την παραγωγή του σε φυσικό αέριο.

Οι ΗΠΑ δεν έχασαν φυσικά την ευκαιρία, και προσπαθούν να βοηθήσουν το Τουρκμενιστάν να στείλει το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη, μέσω του Southern Energy Corridor και του υποθαλάσσιου αγωγού Trans-Caspian, και στην Νότια Ασία μέσω του αγωγού TAPI (Tουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδία).  Τον υποθαλάσσιο αγωγό Trans-Caspian τον πολεμάνε το Ιράν και η Ρωσία, επικαλούμενοι μία περιβαλλοντικές ανησυχίες, και μία επικαλούμενοι ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα της ΑΟΖ στην Κασπία Θάλασσα. Στο Αφγανιστάν χτυπάνε τον αγωγό TAPI και οι Άραβες και οι Ιρανοί, γιατί κανέναν από τους δύο δεν συμφέρει να φτάσει το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν στην Νότια Ασία.

Αν το Ιράν πείσει το Τουρκμενιστάν να στείλει το φυσικό του αέριο στην Νότια Ασία μέσω του Ιράν, θα πάψει το Τουρκμενιστάν να πιέζει για να βρει και κάποιον άλλο αγοραστή, ώστε να μην βασίζεται αποκλειστικά στην Κίνα για τις πωλήσεις του, με την διαπραγματευτική ισχύ που αυτό δίνει στην Κίνα. Έτσι το Ιράν ελπίζει ότι το Τουρκμενιστάν δεν θα έχει πια τόσο μεγάλη ανάγκη τις ΗΠΑ, αλλά ούτε και τον αγωγό TAPI, που είναι ο αντίπαλος αγωγός του αγωγού Ιράν-Πακιστάν που προωθεί το Ιράν. 


Γιατί το Ιράν φιλοδοξεί μέσω του αγωγού Ιράν-Πακιστάν και του οικονομικού διαδρόμου Πακιστάν-Κίνας (CPEC) να τροφοδοτήσει κάποια στιγμή την Κίνα. Επίσης το φυσικό αέριο του Ιράν βρίσκεται στο νότιο τμήμα του, και το Ιράν μπορεί να τροφοδοτεί το βόρειο τμήμα του με το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν, χωρίς να χρειαστεί να κατασκευάσει ένα δίκτυο που θα συνδέσει τα κοιτάσματα του στον νότο με το βόρειο τμήμα της χώρας (βλέπε χάρτη). Μπορεί δηλαδή το Ιράν να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν για λογαριασμόλ του, και να αποφύγει την κατασκευή εσωτερικών δικτύων, που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει.

Το πόσο επηρεάζει το Ιράν ο αγωγός TAPΙ φαίνεται και από το ότι ο Ιράν τροφοδοτεί με όπλα και χρήμα τους Σουνίτες Ισλαμιστές Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της Wall Street Journal, με τίτλο “Iran Backs Taliban With Cash and Arms”, του Ιουνίου 2015. Οι Σουνίτες Ισλαμιστές Ταλιμπάν ήταν παραδοσιακά χρηματοδοτούμενοι από Αραβικούς κύκλους του Κόλπου, ήταν στρατιωτικά υποστηριζόμενοι από τους Πακιστανούς συμμάχους των Αράβων, και ήταν παραδοσιακός αντίπαλος του Ιράν. Επομένως δύο μόνο παράγοντες μπορεί να ενώνουν το Ιράν με τους Ταλιμπάν.

Ο πρώτος είναι η μετακίνηση του Πακιστάν σε μία πιο φιλοιρανική στάση, λόγω του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν-Ιράν, όπως φάνηκε και από την άρνηση του Πακιστάν να βοηθήσει την Σαουδική Αραβία στην επιχείρηση εναντίον των Σιιτών ανταρτών στην Υεμένη. Το Πακιστάν έχει μεγάλη επιρροή στους Ισλαμιστές του Αφγανιστάν, και η βελτίωση των σχέσεων Πακιστάν-Ιράν είναι βέβαιο ότι θα εξομαλύνει κάπως και την σχέση των Ιρανών με κάποια τμήματα τουλάχιστον των Ταλιμπάν. Οι Ιρανοί βέβαια έχουν επιρροή και στους Σιίτες του Αφγανιστάν, που αποτελούν το 20% περίπου του πληθυσμού.Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι ούτε οι Άραβες δεν θέλουν τον αγωγό TAPI. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ίδρυσε την Αλ Κάιντα το 1989, λίγο πριν καταρρεύσει το Σοβιετικό Μπλοκ, και εγκαταστάθηκε στο Αφγανιστάν. Όσο υπήρχε το Σοβιετικό Μπλοκ η Ρωσία τροφοδοτούσε με πετρέλαιο της χώρες που ανήκαν στην σφαίρα επιρροής της μόνο. Ήταν εύκολο λοιπόν να μαντέψει κανείς ότι με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, του Τουρκμενιστάν και του Καζακστάν, θα προσπαθούσαν να βρουν μία διέξοδο προς την Ευρώπη και την Ασία.

Τι ήταν ο Μπιν Λάντεν? Φανατικός Αντιαμερικανός, αντισοσιαλιστής, φανατικός ισλαμιστής, και στρεφόταν και εναντίον του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, γιατί δεν ήθελε Αμερικανικές βάσεις στην Σαουδική Αραβία. Και πράγματι, μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, οι Αμερικανικές βάσεις μεταφέρθηκαν από την Σαουδική Αραβία στο Κατάρ. Κάτι βέβαια που πλήρωσε πολύ ακριβά η Σαουδική Αραβία, αφού οι ΗΠΑ άφησαν το Ιράν να πάρει υπό τον έλεγχο του το Ιράκ. Το θέμα είναι όμως ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται προκειμένου να θεωρήσουμε ότι χρηματοδοτούνταν από κύκλους της Σαουδικής Αραβίας, και του Περσικού Κόλπου γενικότερα, που συνεργάζονταν με την Κίνα, καθώς και με κύκλους που ήθελαν να μπλοκάρουν την διοχέτευση του Τουρκμενικού αερίου στην Νότια Ασία. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έκανε βάση του το Αφγανιστάν.

Ούτε μπορεί να είναι τυχαίο ότι οι Ιρανοί βοηθούν τώρα κάποια τμήματα των Ταλιμπάν, ενώ παλιότερα τους αποκαλούσαν ναρκοτρομοκράτες. Γιατί η αλήθεια είναι ότι τους Ιρανούς δεν τους πείραζε ότι οι Ταλιμπάν πουλούσαν ναρκωτικά, ούτε ότι ήταν τρομοκράτες. Τους Ιρανούς τους πείραζε ότι οι ναρκοτρομοκράτες Ταλιμπάν συνεργαζόνταν με το Πακιστάν και τους Άραβες του Κόλπου. Τώρα όμως που οι Ταλιμπάν χτυπάνε τις ΗΠΑ και τον ΤΑPI, και τώρα που οι Ιρανοί εξομαλύνουν λόγω Κίνας τις σχέσεις τους με το Πακιστάν, δεν τους πειράζει και τόσο πολύ που οι Ταλιμπαν είναι ναρκοτρομοκράτες.

Για πρόταση του Ιράν στο Τουρκμενιστάν βλέπε παρακάτω link

Για το άρθρο του Sputnik για το κοίτασμα Galkynysh στο Τουρκμενιστάν βλέπε παρακάτω λινκ.

Για άρθρο της Wall Street Journal για ενίσχυση του Ιράν στους Ταλιμπάν βλέπε παρακάτω λινκ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου