Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Οι Εξελίξεις στις Σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Πολύ ωραίο άρθρο της Al-Monitor, με τίτλο “Will AKP's loss benefit Israel”?, του Ιουνίου 2015. Το άρθρο αναφέρεται στις εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, και γράφει ότι στις πρόσφατες εκλογές ο Ερντογάν απέφυγε για πρώτη φορά να δώσει έμφαση στην ρητορική κατά του Ισραήλ, γιατί τον ενδιαφέρει η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Τουρκία.

Να προσθέσω εγώ ότι είναι δεδομένο ότι και η Τουρκία και το Ισραήλ κάνουν κρα για την κατασκευή αυτού του αγωγού. Η Τουρκία ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής του αγωγού East Med (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα), και το Ισραήλ για να αποκτήσει και πάλι την προστασία της Τουρκίας, η απώλεια της οποίας του έχει στοιχίσει πάρα πολύ. Η ψευτοσυμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ δεν μπορεί υποκαταστήσει για τους Ισραηλινούς την συμμαχία τους με την Τουρκία. Και λόγω της σχέσης του Ελληνικού πολιτικού συστήματος με τους Άραβες, και γιατί η Τουρκία είναι μία πάρα πολύ ισχυρή στρατιωτικά χώρα. Επίσης αν τελικά η Τουρκία καταφέρει να πάρει τον πολιτικό έλεγχο της Συρίας, θα φτάσει στα σύνορα του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί είναι δεδομένο ότι θα παρακαλούσαν για να τα ξαναβρούν με τους Τούρκους. Για τους Τούρκους δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που θα τους προκαλούσε μία αναθέρμανση στις σχέσεις τους με τους Ισραηλινούς. Πρώτον οι πολύ κακές σχέσεις του Κατάρ και του Ιράν με το Ισραήλ. Με αυτές τις δύο χώρες η Τουρκία φιλοδοξεί να κάνει πολύ μεγαλύτερες δουλειές από τον αγωγό Τουρκίας-Ισραήλ. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι η στρατηγική του Ερντογάν, που θέλει η Τουρκία να γίνει η ηγέτιδα δύναμη του Μουσουλμανικού κόσμου, γι’αυτό και όλοι τον αποκαλούν μεταξύ σοβαρού και αστείου “Σουλτάνο”, έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην ρητορική του κατά του Ισραήλ, σε μία προσπάθεια να ενώσει τους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου σε μία πορεία προς την Ιερουσαλήμ.

Αυτό δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στον Ερντογάν απέναντι στην Σαουδική Αραβία, που είναι ο μεγάλος του αντίπαλος στον Σουνιτικό Μουσουλμανικό κόσμο, αφού η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, και δεν έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει την σκληρή ρητορική που ακολουθεί ο Ερντογάν κατά του Ισραήλ. Επίσης, αν ο Ερντογάν εγκαταλείψει την ρητορική κατά του Ισραήλ, θα έχει μειονέκτημα απέναντι στην άλλη μεγάλη δύναμη το Μουσουλμανικού κόσμου, το Σιιτικό Ιράν, το οποίο έχει ως σημαία την μάχη κατά του Ισραήλ.

Το άρθρο εξετάζει το αν ήταν θετική για το Ισραήλ η πτώση των ποσοστών του Ερντογάν και των Ισλαμιστών στις εκλογές, και λέει ότι από μία άποψη ήταν κάτι θετικό για το Ισραήλ. Από την άλλη όμως, γράφει το άρθρο, η πτώση των ποσοστών του Ερντογάν ήρθε σε μία στιγμή που  ο Ερντογάν μελετούσε την πιθανότητα ενός Τουρκό-Ισραηλινού αγωγού, και αν η πτώση των ποσοστών του Ερντογάν συνδεθεί με την μείωση της αντι-Ισραηλινής του ρητορικής, ο Ερντογάν μπορεί να επανέλθει δριμύτερος κατά του Ισραήλ. Γι’αυτό και το άρθρο δεν λέει αν είναι κάτι θετικό ή κάτι αρνητικό για τους Ισραηλινούς το αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών, γιατί αυτό μπορεί να φανεί μόνο από τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου