Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Κίνα-Ινδία-Πακιστάν

Πολύ ωραίο άρθρο από το γεωπολιτικό site Geopolitical Information Service, με τίτλο “China-India-Pakistan triangle and the future of regional security”, του Ιουνίου 2015. Το άρθρο γράφει για τις διασυνοριακές διαφορές Κίνας-Ινδίας. Η Κίνα αμφισβητεί την κυριαρχία της Ινδίας στις περιοχές Aksai Chin και Arunanchal (πορτοκαλί σημεία στον χάρτη). Η Ινδία από την πλευρά της ζητάει την ανεξαρτησία του Θιβέτ, που ανήκει στην Κίνα. Στην Ινδία ζει από το 1959 ο Δαλάι Λάμα, μετά την αποτυχία της εξέγερσης του Θιβέτ.Το άρθρο γράφει ότι η Κίνα επιδιώκει πάντα στενή συνεργασία με το Πακιστάν, που είναι ο μεγάλος εχθρός της Ινδίας, ώστε να απασχολεί η Ινδία μεγαλύτερες δυνάμεις στα δυτικά της σύνορα. Το άρθρο αναφέρεται και στην χειροτέρευση των σχέσεων Ινδίας-Πακιστάν, που σημαδεύτηκε από την αποφυλάκιση του Zakiur Rehman Lakhvi τον Απρίλιο του 2015. Ο Zakiur Rehman Lakhvi ήταν ο εγκέφαλος της οργάνωσης των Πακιστανών Ισλαμιστών που το 2008 οργάνωσαν το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων στην Βομβάη της Ινδίας (Mumbai Attacks 2008). Στις επιθέσεις αυτές έχασαν την ζωή τους 164 άνθρωποι, τραυματίστηκαν πάνω από 300, και η Ινδική κυβέρνηση κατηγόρησε για την επίθεση τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην Ινδία είναι αρκετά μπερδεμένοι, γιατί ο παραδοσιακός της σύμμαχος είναι η Ρωσία, αλλά η κόντρα Κίνας-Ινδίας και η συμμαχία Κίνας-Ρωσίας στρέφουν την Ινδία και προς τις ΗΠΑ. Εκτός από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία ενώνουν και οι Σουνίτες Ισλαμιστές Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλλά και διάφορες ομάδες Πακιστανών Σουνιτών Ισλαμιστών, που είναι επίσης κοινός αντίπαλος για τις δύο χώρες. Αυτές οι Σουνιτικές ομάδες φανατικών ισλαμιστών μπορούν να διενεργούν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία, απειλώντας την ασφάλεια της Ινδίας, αλλά δεν επιτρέπουν και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAPI (Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδία), που προωθούν οι ΗΠΑ, και είναι ανταγωνιστικός αγωγός του Ιράν-Πακιστάν, που προωθούν το Ιράν και η Ρωσία.Ο TAPI θίγει ταυτόχρονα και τα συμφέροντα των Αράβων του Κόλπου, και των Ιρανών. Θίγει επίσης τα συμφέροντα της Ρωσίας, γιατί πλήττει την βιωσιμότητα του αγωγού Ιράν-Πακιστάν, που μπορεί να στείλει το φυσικό αέριο του Ιράν στην Κίνα, προκειμένου να μην σταλεί στην Ευρώπη και πλήξει την Gazprom, που είναι η βασίλισσα της Ευρώπης στις αγορές φυσικού αερίου.

Ο ΤΑΡΙ εξυπηρετεί μόνο τις ΗΠΑ, και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, το ΝΑΤΟ γενικότερα, αλλά και τις κυβερνήσεις του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, της Ινδίας και του Τουρκμενιστάν, που έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή του. Για να κατασκευαστεί όμως ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, που υποστηρίζονται από τους Άραβες του Περσικού Κόλπου, τους οποίους πλήττει αυτός ο αγωγός.

Οι αγωγοί Ιράν-Πακιστάν και TAPI είναι για την Ασία αυτό που οι αγωγοί South Stream και Southern Energy Corridor είναι για την Ευρώπη, με κάπως διαφορετικό γεωπολιτικό πλαίσιο. Η ουσία όμως παραμένει, και είναι ότι ο TAPI είναι ένας νατοϊκός αγωγός, και ο Ιράν-Πακιστάν είναι ο αγωγός που προωθούν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.


Βλέπε επίσης “Ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν (CPEC)”

και

Το Ιράν, το Τουρκμενιστάν, και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

και

“Η Συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ στον Πόλεμο του Αφγανιστάν”
http://iakovosal.blogspot.gr/2015/06/blog-post_18.html

και

“Ο Πόλεμος στην Υεμένη και ο Αγωγός Ιράν-Ομάν”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου