Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

NATO, Σκόπια, Ελλάδα

Λέω συνέχεια για την τεράστια γεωστρατηγική σημασία που έχουν τα Σκόπια για το ΝΑΤΟ, γιατί μόνο μέσω των Σκοπίων μπορεί να περάσει ο Southern Energy Corridor στην Ιταλία και την Νότια Ευρώπη, αν η Ελλάδα και η Σερβία αποφασίσουν να μπλοκάρουν το δίκτυο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Ρωσίας.Εδώ και χρόνια δηλώνουν από το ΝΑΤΟ, ότι αν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα καταλήξουν στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, όπως φαίνεται πράγματι να συμβαίνει. Το 2008 τα πάντα ήταν έτοιμα για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα μπλόκαρε την ένταξη τους, όπως επίσης και την ένταξη τους στην ΕΕ.

Λόγω της τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας, που είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν των Σκοπίων, οι χώρες του ΝΑΤΟ έκαναν υπομονή, παρά τις πιέσεις της Τουρκίας και της Αλβανίας. Η Αλβανία να σημειώσω είναι μία από τις πιο φιλοαμερικανικές χώρες του κόσμου, και μακράν η πιο φιλοαμερικανική μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Σήμερα όμως το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να κάνει άλλη υπομονή. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Πρώτου Θέματος, με τίτλο “Μακεδονία λέει τα Σκόπια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ”, της 18ης Μαίου 2015,  ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αποκάλεσε πολλές φορές τα Σκόπια “Μακεδονία”, στην ομιλία του σε συμβούλιο της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι υπουργοί άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ.

Ο εμφύλιος πόλεμος είναι προ των πυλών στα Σκόπια, και με την Ελλάδα να απειλεί ότι θα μπλοκάρει τον Southern Energy Corridor, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κάνει άλλη υπομονή. Είναι ένα σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι ή η Ελλάδα θα δεχτεί να περάσει ο Southern Energy Corridor από την Ελλάδα, ή θα επιτρέψει να μπούνε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή η Αλβανία αμφισβητεί τα σύνορα με την Ελλάδα, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Καθημερινής, με τίτλο “Τα Τίρανα Αμφισβητούν τα Σύνορα”. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Πριν λίγους μήνες η Τουρκία ανακοίνωσε άσκηση που περιελάμβανε και κομμάτια της Ελληνικής επικράτειας, αν και στην συνέχεια την ακύρωσε.

Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα να ασκεί βέτο στην εισαγωγή νέων μελών στην συμμαχία. Αυτό ακριβώς έκανε το 2008 με τα Σκόπια, όταν όλες οι άλλες χώρες ήθελαν την είσοδο των Σκοπίων στην συμμαχία. Το μήνυμα προς την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο και έρχεται από όλες τις πλευρές. Σήμερα μάλιστα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ακύρωσε το ραντεβού του με τον Πάνο Καμμένο, ξεφτιλίζοντας τον κυριολεκτικά, αφού δεν θα συναντηθεί μαζί του ούτε καν ο αναπληρωτής του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ.

Αν η Ελλάδα θελήσει να μπλοκάρει τον Southern Energy Corridor, μπλοκάροντας ταυτόχρονα την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αυτές οι μέρες που ζούμε είναι οι τελευταίες με τα σημερινά Ελληνικά σύνορα. Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο του Foreign Affairs, με τίτλο “The Balkans Interrupted. The Protests in Macedonia are Only the Beginning”, οι αναταραχές στα Σκόπια είναι μόνο η αρχή για τα Βαλκάνια.


Το θέμα είναι τώρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει το χαρτί του εκβιασμού με τον Southern Energy Corridor μέχρι τέλους. Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί από την μία μεριά η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια, αλλά από την άλλη αγωνίζονται για τα παραμάγαζα τους στο κράτος, και παίζουν πολύ σκληρά. Και θα παίξουν σκληρά. Το αν θα το πάνε μέχρι τέλους μένει να το δούμε. Αν όμως όντως το πάνε μέχρι τέλους, νομίζω ότι μπορούμε να προβλέψουμε με σχετική ασφάλεια ότι η Τουρκία και η Αλβανία θα ενωθούν αποσπώντας το βόρειο τμήμα της Ελλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου