Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Ο Βρετανικός Guardian για τον Πούτιν

Ο Guardian για τον Πούτιν

Καταπληκτικό άρθρο, και πολύ σκληρό, της Βρετανικής κεντροαριστερής Guardian για τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τίτλο “15 Years of Vladimir Putin: 15 Ways He Has Changed Russia”, του Μαίου 2015. Λέει και κάποια θετικά για τα επιτεύγματα του Πούτιν στην οικονομία, αλλά το ζουμί είναι στα αρνητικά.

Γράφει στην 11η παράγραφο ότι το 2004 Πούτιν άλλαξε τον νόμο ώστε να μπορεί ο ίδιος να διορίζει τους τοπικούς άρχοντες. Στην 23η παράγραφο γράφει για την συνεργασία του Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, καθώς και για την χρησιμοποίηση Ρωσικών εδαφών της Ανατολικής Σιβηρίας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ως στρατόπεδα εργασίας. Στην 28η παράγραφο το άρθρο γράφει ότι ο Πούτιν χαρακτηρίζει όποιον του ασκεί κριτική ως “πέμπτη φάλαγγα”, κάτι που βλέπουμε να κοπιάρουν με μεγάλη ένταση και οι Έλληνες κομμουνιστές.

Στην ίδια παράγραφο, το άρθρο γράφει ότι σε μία πράξη υψηλού συμβολισμού, ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, ο  Boris Nemtsov, δολοφονήθηκε το 2015 έξω από το Κρεμλίνο (το κτίριο που στεγάζει την Ρωσική κυβέρνηση, αλλά και το σπίτι του εκάστοτε Ρώσου προέδρου).

Στην 30η παράγραφο, το άρθρο γράφει ότι ο Πούτιν, με μία ασαφή νομοθεσία, έδωσε στην κυβέρνηση το δικαίωμα να παραμβαίνει στο διαδίκτυο, που στην προ Πούτιν εποχή δεν υπαγόταν σε κανέναν περιορισμό. Το αποτέλεσμα ήταν το καθεστώς Πούτιν να κλείσει πάρα πολλά sites της αντιπολίτευσης. Το 2014, συνεχίζει το άρθρο, βγήκε ένας νόμος που επιβάλλει ακόμη και στους δημοφιλείς bloggers να εγγράφονται στο Ρωσικό δημόσιο, και αντιμετωπίζουν τις ίδιες ποινές με τους δημοσιογράφους.

Στην 32 παράγραφο το άρθρο γράφει ότι ο Πούτιν έδειξε μεγάλη επιθετικότητα προς τους ομοφυλόφιλους, και αύξησε πάρα πολύ την ομοφοβία και τις επιθέσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων. Στην 40η παράγραφο το άρθρο αναφέρει ότι οι Ολυμπιακοί του Sochi στοίχισαν 50 δις δολάρια, και υπολογίζεται ότι τα 30 από αυτά τα καταχράστηκε το Ρωσικό δημόσιο. Στην παράγραφο 45, το άρθρο αναφέρει ότι ο Πούτιν διόρισε ως υπεύθυνο για τα κρατικά Ρωσικά ΜΜΕ των Dmitry Kiselyov, έναν δημοσιογράφο που φημίζεται για τις θεωρίες συνωμοσίας εναντίον των Αμερικανών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου