Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Gazprom VS Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκή Ένωση VS Gazprom

Πρόσφατα η ΕΕ κινήθηκε δικαστικά εναντίον της Gazprom, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα όμως για την ΕΕ είναι ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο της Ρωσίας για να επιβραβεύει τις χώρες της ΕΕ που υπακούν στην Ρωσία, και για να τιμωρεί τις χώρες που υπακούν στην ΕΕ.

Πρώτον, με τα συμβόλαια της η Gazprom απαγορεύει σε πολλές χώρες να πωλούν σε τρίτες χώρες το φυσικό αέριο που αγοράζουν από την Gazprom. Αυτό αποσκοπεί στο να μην έχουν άλλη επιλογή οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ανήκουν στην ΕΕ, και είναι εντελώς εξαρτημένες από την Ρωσία, τις οποίες θέλει να τιμωρήσει ο Πούτιν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, που ήταν πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης αλλά τώρα ακούνε Ρωσία και βγάζουν σπυριά, να πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παρόλο που οι χώρες αυτές είναι γεωγραφικά κολλημένες πάνω στην Ρωσία, και άρα θα έπρεπε να πληρώνουν τις χαμηλότερες τιμές.


Στην παρακάτω φωτογραφία, από το άρθρο της Wall Street Journal, με τίτλο “EU Files Formal Charges Against Gazprom for Abuse of Dominant Position”, του Απριλίου 2015, βλέπετε ότι 3 χώρες της Βαλτικής πληρώνουν μακράν τις υψηλότερες τιμές για αγορά φυσικού αερίου.


Εκτός από το να χρεώνει υψηλότερες τιμές στις χώρες που είναι υπάκουες προς τις επιταγές της ΕΕ, η ΕΕ κατηγορεί επίσης την Gazprom ότι προσφέρει καλύτερες τιμές στις χώρες που επιτρέπουν στην Gazprom να διαχειρίζεται τα εθνικά τους δίκτυα φυσικού αερίου. Η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει στον παραγωγό του φυσικού αερίου να είναι και ιδιοκτήτης των δικτύων που μεταφέρουν αυτό το φυσικό αέριο εντός της ΕΕ.

Να προσθέσω ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο με δύο τρόπους. Μπορεί αν θέλει να χρεώνει χαμηλότερες τιμές, επιβραβεύοντας μία φιλορωσική κυβέρνηση, ή υψηλότερες τιμές, τιμωρώντας μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρεώνει υψηλότερες τιμές, προκειμένου να χρηματοδοτεί την πολιτική νομενκλατούρα που τον στηρίζει και πολεμά την ΕΕ. Την διαφορά την πληρώνουν φυσικά οι τελικοί καταναλωτές στην χώρα αγοραστή. Με το European Energy Union που προωθεί η ΕΕ, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών, σε θέματα ενέργειας, θα συμμετέχει και η ΕΕ. Επομένως ο Πούτιν θα χάσει αυτό το υπερόπλο.

Να διευκρινίσω ότι η τιμή του πετρελαίου καθορίζεται διεθνώς ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση. Όταν η τιμή είναι 150 δολάρια το βαρέλι, όλες οι χώρες πουλάνε 150 δολάρια. Όταν η τιμή είναι 50 δολάρια το βαρέλι, όλες οι χώρες πουλάνε 50 δολάρια. Στις τιμές του φυσικού αερίου όμως δεν υπάρχει μία διεθνής τιμή, που να διαμορφώνεται με βάση την προσφορά και την ζήτηση, όπως συμβαίνει στις αγορές του πετρελαίου, γιατί η αγορά του πετρελαίου είναι μία πολύ παλιότερη και πιο οργανωμένη αγορά. Οι τιμές του φυσικού αερίου υπόκεινται σε παζάρι ανάμεσα στον πωλητή και στον αγοραστή του φυσικού αερίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου