Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Νορβηγία vs Ρωσία

Είχα ανεβάσει πριν μερικές μέρες ένα κείμενο για το πετρέλαιο του Αρκτικού Ωκεανού. Ανεβάζω έναν χάρτη που εμφανίζει την κατάσταση με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί είναι σαν να βλέπεις μία υδρόγειο σφαίρα ακριβώς από πάνω.

Με γκρι κηλίδες εμφανίζονται τα κοιτάσματα του πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής. Βλέπετε ότι στην Θάλασσα Barents (κόκκινος κύκλος) οι Νορβηγοί και οι Ρώσοι μοιράζονται πολύ μεγάλα κοιτάσματα.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Energy Information Administration, με τίτλο “Arctic oil and natural gas resources”, του Ιανουαρίου 2012, εκτός από τα πλούσια κοιτάσματα της, υπολογίζεται ότι η Αρκτική Ζώνη φιλοξενεί το 13% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί, και το 30% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Ο λόγος είναι ότι τα νερά αυτά είναι γενικά πολύ δύσκολο να εξερευνηθούν λόγων των πάγων. Στο παρακάτω εξαιρετικό άρθρο του γεωπολιτικού site Stratfor, με τίτλο “Russia's Plans for Arctic Supremacy”, του Ιανουαρίου 2015, θα διαβάσετε ότι η Νορβηγία είναι ένα ενθουσιώδες μέλος του ΝΑΤΟ, και βοήθησε πάρα πολύ και στο Ιράκ, και στο Αφγανιστάν και στην Ουκρανία.

Το Stratfor ισχυρίζεται ότι ο πραγματικός λόγος που η Νορβηγία είναι ένα τόσο ενθουσιώδες μέλος του ΝΑΤΟ, είναι η κόντρα της με την Ρωσία στον Αρκτικό Ωκεανό, γιατί οι στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή είναι πολύ μικρές, “νάνο” της χαρακτηρίζει το Stratfor, σε σχέση με αυτές της Ρωσίας.

Ακούγεται πάρα πολύ λογικό αυτό που λέει το Stratfor. Διαφορετικά γιατί να βοηθάει τόσο πολύ η Νορβηγία στον Southern Energy Corridor που προωθούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αφού η κρατική Νορβηγική Statoil, μαζί με τις κρατικές Ρωσικές Gazprom και Rosneft, είναι οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές της ΕΕ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο?


Η Νορβηγία θίγεται εξίσου οικονομικά από τον Southern Energy Corridor, παρόλο που η Νορβηγία δεν χρησιμοποιεί το φυσικό της αέριο όπως ο Πούτιν. Γιατί ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός θα μειώσει και τις τιμές στις οποίες πουλάει η Νορβηγία. Επομένως η μόνη εξήγηση του ενθουσιασμού της Νορβηγίας, όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί παρά να είναι η κόντρα της με την Ρωσία στον Αρκτικό Ωκεανό. Γιατί η Νορβηγία χωρίς το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Ρωσία.


Βλέπε επίσης "Η Σύγρκουση Καναδά-Ρωσίας για το Φυσικό Αέριο"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου