Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Αλέξης Τσίπρας-Γιάννα Αγγελοπούλου

Όταν είχα δει τον Τσίπρα να συναντά την Γιάννα Αγγελοπούλου μπροστά στις κάμερες, με τις χειραψίες, τα χαμόγελα και τα ρέστα, ομολογώ ότι είχα ξαφνιαστεί. Νόμιζα ότι το έκανε για να χάσει ψήφους επειδή δεν ήθελε να κερδίσει τις εκλογές. Δεν μπορούσα να φανταστώ κάτι άλλο. Δεν μου έκανε εντύπωση ότι κάπου θα βοηθούσε η Αγγελοπούλου τον ΣΥΡΙΖΑ, και κάπου θα βοηθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Αγγελοπούλου. Στο στυλ της βοήθειας που έδωσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ στους Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους, όπως έλεγα στην χθεσινή μου ανάρτηση, φαντάζομαι με αντάλλαγμα κάποιες χρηματοδοτήσεις για τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ κτλ.

Μου έκανε όμως εντύπωση ότι η συνάντηση δεν ήταν κρυφή αλλά έγινε μπροστά στις κάμερες. Αυτό δεν μπορούσα να το καταλάβω. Τώρα έχω καταλάβει. Ήταν στο πλαίσιο των επισκέψεων του Τσίπρα στον Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Ήταν αυτό που έλεγε ο Τσίπρας “είναι τόσο μεγάλες οι δυσκολίες που μόνοι μας δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, και γι’αυτό χρειαζόμαστε ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες”.

Εννοούσε εμείς θέλουμε να κρατήσουμε την ΔΕΗ, την ΔΕΠΑ κλπ, θέλουμε να μην καταργηθεί ο συνδικαλιστικός νόμος, θέλουμε να μην μειωθούν οι επικουρικές στην ΔΕΗ και στον ΟΤΕ, θέλουμε να ξανανοίξει η ΕΡΤ, εσύ θέλεις να βοηθήσεις την Gazprom, ο άλλος θέλει να μην απλοποιηθεί το εργατικό δίκαιο και να προσλάβει και κόσμο στο δημόσιο κλπ. Όλοι σου λέει κάτι θέλουμε, ελάτε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο.

Οι Αγγελόπουλοι μεταξύ άλλων έχουν την Χαλυβουργική, φαντάζομαι και ένα σωρό άλλες επιχειρήσεις που δεν γνωρίζω, και είχαν πολλούς λόγους να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον για να πληρώνουν τον προσωπικό τους σε υποτιμημένες δραχμές, δεύτερον για να φέρουν τα χρήματα τους απ’έξω και να πληρώσουν τα εδώ χρέη τους σε δραχμές, σε ένα κλάσμα της αξίας τους σε ευρώ, ίσως για να τους κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις στα δάνεια που χρωστούν στις τράπεζες, αν όπως λένε αναλάβει ο Λαφαζάνης την διαχείριση των τραπεζών.

Φαντάζομαι ότι ο ΣΎΡΙΖΑ δέχτηκε και τον Βαρουφάκη, τον γιο του διευθυντή της Χαλυβουργικής των Αγγελοπουλέων, που δεν ήταν μέλος του κόμματος, για να δείξει καλή θέληση προς τους Έλληνες βιομηχάνους. Όχι ότι μπορεί να αμφισβητήσει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ την “αριστεροσύνη” του Βαρουφάκη. Είναι μαρξιστής οικονομολόγος, και ο πατέρας του μπορεί να είναι διευθυντής στην Χαλυβουργική, είναι όμως κομμουνιστής που εξορίστηκε στα ξερονήσια από τους εθνικοσοσιαλιστές. Η οικογένεια Βαρουφάκη έχει πολύ περισσότερα παράσημα από πολλούς Συριζαίους.

Απλά όπως και να το κάνουμε ο Βαρουφάκης έχει το μαγαζί του στον ιδιωτικό τομέα, και όχι στο Ελληνικό δημόσιο, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους Συριζαίους. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι κατάλαβα γιατί συνάντησε ο Τσίπρας την Αγγελοπούλου μπροστά στις κάμερες και όχι σε κάποιο σαλόνι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο λόγος ήταν ότι δεν ήταν μυστικό αυτό που συνέβαινε. Έλα σου λέει εσύ, έλα κι εσύ, κι εσύ, κι εσύ, κι εσύ. Εγώ να σώσω την ΔΕΗ, εσύ να βοηθήσεις την Gazprom, εσύ να φέρεις τα ευρώ σου να πληρώσεις τα χρέη σου σε δραχμές, εσύ να πουλήσεις φάρμακα, εσύ αυτό, εσύ το άλλο.

Αλλά ρε παιδί μου που να τα φανταστείς όλα αυτά? Στον ΣΚΑΙ και στο MEGA σίγουρα δεν θα τα ακούσεις. Και κακά τα ψέμματα, ο ανθρώπινος νους δεν έχει τόσο μεγάλη φαντασία. Κάποια από αυτά που συμβαίνουν σήμερα πρέπει πρώτα να τα δεις, και μετά να μπορέσεις να τα φανταστείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου