Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Ο Παπαχελάς για την Διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Πολύ ωραίο άρθρο του Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος σημειωτέον ξεκίνησε από την Αυγή και το ΚΚΕ Εσωτερικού, από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, με τίτλο “Πορεία Πλάι στον Γκρεμό”, του Μαΐου 2015. Γράφει ο Παπαχελάς, και το βασίζει σε πληροφορίες φαντάζομαι, ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεν θα τολμήσουν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να καταρρεύσει.Και ισχυρίζεται ότι αυτό θα συμβεί όχι επειδή φοβούνται τις οικονομικές επιπτώσεις μίας Ελληνικής κατάρρευσης, αλλά επειδή φοβούνται τις γεωπολιτικές επιπτώσεις μίας τέτοιας κατάρρευσης. Εννοεί δηλαδή ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα τεθεί θέμα βιωσιμότητας του Southern Energy Corridor, θα τεθεί ζήτημα για το αν θα πρέπει να κινηθούν οι Τουρκία και η Αλβανία στην Βόρεια Ελλάδα για να διασφαλίσουν αυτό το δίκτυο, εξυπηρετώντας τα δικά τους ενεργειακά συμφέροντα, αλλά σώζοντας ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ από τις διαλυτικές επιπτώσεις του Ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που θα οδηγήσει και σε σύγκρουση ΗΠΑ-Γερμανίας, αφού οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για την διάσωση του ΝΑΤΟ και οι Γερμανοί περισσότερο για τον κίνδυνο των Ισλαμιστών.

Αν έρθουν σε ευθεία σύγκρουση οι ΗΠΑ και η Γερμανία, και η Γερμανία βρεθεί στο πλευρό της Ρωσίας, κάτι που έχει αποφευχθεί με τα χίλια ζόρια μέχρι στιγμής, θα έχουμε ένα σκηνικό που θα μυρίζει Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, είναι τόσο μεγάλη η σημερινή γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, ειδικά την στιγμή που και ο Γκρουέφσκι των Σκοπίων τα έχει βρει με τον Πούτιν, ώστε μία Ελληνική κατάρρευση να μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, και να οδηγήσει σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φανταζόμαστε.

Γράφει βέβαια ο Παπαχελάς και το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα μας δίνουν μόνο τα χρήματα που θα απαιτούνται για να πληρώνουμε τις δόσεις μας και να μην χρεοκοπήσουμε, και φράγκο παραπάνω, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, αλλά θα φυτοζωεί. Έτσι θα κερδίσουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία χρόνο για να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση με την Ρωσία.

Αυτά που λέει ο Παπαχελάς, και φαντάζομαι τα βασίζει σε πληροφορίες, προκύπτουν και από την κοινή λογική. Είναι τεράστιο ρίσκο για τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Ούτε και μπορούν όμως να υποκύψουν στον εκβιασμό των Ελλήνων κομμουνιστών. Αν υπέκυπταν στον εκβιασμό του Τσίπρα, θα εμφανιζόταν αύριο κάποιος άλλος για να εκβιάσει και να ζητήσει λεφτά. Θέλετε οι Ποδέμος, θέλετε η Λε Πεν, σίγουρα όμως θα εμφανιζόταν κάποιος άλλος. Και αν υπέκυπταν και σε αυτόν τον εκβιασμό, θα εμφανιζόταν πάλι κάποιος άλλος. Και επομένως δεν έχει διέξοδο ούτε αυτή η λύση.

Γι’αυτό πρέπει να θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν μία Ελληνική χρεοκοπία, χωρίς όμως να δίνουν ούτε μισό ευρώ παραπάνω από αυτό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου