Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Μία Περίληψη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου για το Πετρέλαιο 1914-1918

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Γερμανική Αυτοκρατορία, που ήταν η ανερχόμενη βιομηχανική δύναμη, επιθυμούσε να συνδεθεί με τον Περσικό Κόλπο μέσω της Baghdad Railway, ώστε να τροφοδοτεί την Γερμανική Οικονομία με πετρέλαιο, και μέσω της ίδιας διαδρομής να στέλνει τα προϊόντα της στην Ασία. Χάρτες 1&2. Αυτό θα το πετύχαινε μέσω των συμμάχων της, της Αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Χάρτης 1Χάρτης 2Αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Αγγλία, την Γαλλία και την Ρωσία. Η Αγγλία ήταν η χώρα που είχε ισχυρή παρουσία στον Περσικό Κόλπο και προσδοκούσε να έχει τον έλεγχο του πετρελαίου του Ιράν. Η κάθοδος της Γερμανίας απειλούσε και την παρουσία της Αγγλίας στην Ινδία, την σημαντικότερη αποικία της.

Η Ρωσική Αυτοκρατορία ήταν η δύναμη που ήλεγχε την Κασπία Θάλασσα και το πετρέλαιο του Μπακού. Επίσης η Ρωσική Αυτοκρατορία διεκδικούσε τον έλεγχο του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, τα οποία είχε στον έλεγχο της η Οθωμανική Αυτοκρατορία, και τα οποία εμπόδιζαν την κάθοδο της Ρωσίας στις “ζεστές” θάλασσες (Μεσόγειος Θάλασσα).

Η Γαλλία ήταν σε μία σχεδόν συνεχή εμπόλεμη κατάσταση με την Γερμανία, αφού ανάμεσα τους βρίσκονταν πλούσια αποθέματα άνθρακα, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Αλσατίας και της Λωραίνης. Ο άνθρακας ήταν το πετρέλαιο του 19ου αιώνα, και ακόμη και σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών των χωρών καλύπτεται από άνθρακα.

Με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι, κατάφεραν να υψώσουν ένα τείχος ανάμεσα στην Γερμανική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, εμποδίζοντας την σύνεση τους. Χάρτης 3.Το 1914, στο Σαράγεβο της Βοσνίας, που τότε ανήκε στην Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας, δολοφονήθηκε ο Αυστριακός Αρχιδούκας Φερδινάνδος από τους Σέρβους. Η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στην Σερβία, οι υπόλοιπες δυνάμεις συντάχθηκαν πίσω από τις δύο αυτές χώρες, και ξεκίνησε ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, ισχυρίζονται κάποιοι, και σωστά νομίζω, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ανεξάρτητος πόλεμος, αλλά ως η συνέχεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, με την έννοια ότι ήταν η συνέχεια του, αφού υπήρχε ένα πανομοιότυπο γεωπολιτικό τοπίο.

Σήμερα αντιθέτως, υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό γεωπολιτικό τοπίο. Γιατί ο άξονας Ελλάδα-Σερβία που δημιούργησαν οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι με τους Βαλκανικούς Πολέμους, εξακολουθεί να ευνοεί την Ρωσία, αφού εμποδίζει την ένωση Τουρκίας-Ευρώπης μέσω του Southern Energy Corridor, αλλά δεν εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ, που επιθυμεί αυτή την ένωση, προκειμένου να σταματήσει να μετακινείται η Γερμανία προς την Ρωσίας, λόγω του Γερμανορωσικού αγωγού North Stream, που έχει φέρει τις δύο χώρες πολύ κοντά οικονομικά.

Τα Σκόπια και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι δύο χώρες πολύ ασταθείς πολιτικά, αφού συμπεριλαμβάνουν μεγάλους πληθυσμούς και Μουσουλμάνων και Σλάβων. Οι Μουσουλμάνοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία, και οι Σλάβοι από την Ρωσία. Αν η Ελλάδα τελικά αποφασίζει να μην μπλοκάρει τον Southern Energy Corridor (TANAP-TAP), μέσω του αγωγού TAP, που είναι ο αγωγός που θα στείλει το φυσικό αέριο του TANAP στην Ιταλία και την Νότια Ευρώπη.

Χάρτης 4Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα διεφθαρμένα πολιτικά συστήματα της Ελλάδας, των Σκοπίων, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, προκειμένου να μην φτάσει το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας στην Ιταλία και την Γερμανία, δύο χώρες που ο Πούτιν έχει εμπλέξει πάρα πολύ με το Ρωσικό φυσικό αέριο, την πρώτη με τον αγωγό South Stream και Blue Stream, στους οποίους έδωσε μεγάλα πακέτα μετοχών στην Ιταλική ENI, και την Γερμανία μέσω του North Stream.

Αν ο Πούτιν επιμείνει στην απόφαση του να χρησιμοποιήσει τον άξονα Ελλάδα-Σκόπια-Σερβία-Ουγγαρία για να μπλοκάρει τον Southern Energy Corridor, το ΝΑΤΟ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει το Μουσουλμανικό στοιχείο των Σκοπίων και της Βόρειας Ελλάδας για να ανοίξει έναν διάδρομο.

Αν αντιθέτως η Ελλάδα επιτρέψει τον Southern Energy Corridor, που σημαίνει ότι και μέσω της Αλβανίας θα μπορεί να φτάσει το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας μέχρι και την Γερμανία, η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει το Σλαβικό στοιχείο της Βοσνίας και των Σκοπίων για να ανάψει μία πυρκαγιά. Όπως και να έχει, όλα δείχνουν να είναι έτοιμα για ένα νέο Σαράγεβο. Είναι όμως δεδομένο, ότι σε αντίθεση με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι σημερινές συνθήκες αποτελούν ένα τελείως διαφορετικό γεωπολιτικό τοπίο από αυτό που υπήρχε πριν τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο για το πετρέλαιο, βλέπε “ Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πετρελαϊκός Πόλεμος 114-1918 : Ομοιότητες με τους Πετρελαϊκούς Πολέμους του 2014 Εκατό Χρόνια Μετά”, στην παρακάτω διεύθυνση.

2 σχόλια:

 1. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα διεφθαρμένα. πολιτικά συστήματα της Ελλάδας, των Σκοπίων, της Σερβίας και της Ουγγαρίας,» Αυτό δεν χρειάζεται κάποια ανάλυση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μήπως η Γερμανία χρησιμοποιεί το διεφθαρμένο σύστημα της Ελλάδας και άλλων χωρών για τα δικά της συμφέροντα;
  Βλέπε Χριστοφοράκο,Siemens κ.α.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF_Siemens_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

  Πως η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Τουρκίας
  Μιχαήλ Ροδάς
  http://www.politeianet.gr/books/rodas-michail-athina-pos-i-germania-katestrepse-ton-ellinismo-tis-tourkias-225907

  Η Εξωτερική Ελλάς»:
  [...] Εις την εμπορικήν πρόοδόν του ο Ελληνισμός δεν συναντά μέχρι του 1900 κανένα εμπόδιο. Ο Τούρκος εξακολουθεί τον ύπνον του. Αρκεί εις τον χωρικόν η εργασία των αγρών. Ο υπάλληλος έχει εξασφαλίσει τα της ζωής του με το "μπαξίσι" και ο "μπέης" έχει το τακτικόν εισόδημα των τσιφλικίων. Από αιώνων ο Έλλην της Τουρκίας συναλλάσσεται αρμονικώτατα με τον Άγγλον και τον Γάλλον, προμηθεύεται από τας μεγάλας αγοράς της Αγγλίας και της Γαλλίας πλείστα είδη και ενισχύεται διαρκώς εις την επικράτησίν του. Το ομογενές στοιχείον, άνευ της εμπορικής και πολιτικής ακόμη συνδρομής των ανωτέρω Κρατών, δεν θα εκυριάρχει εν τη Ανατολή. Κατά τους μακρούς και μαύρους χρόνους της τυραννίας, χιλιάδες εμπόρων, διδασκάλων και εθναποστόλων, επροστατεύθησαν κάτω από την στέγην την Αγγλικήν ή Γαλλικήν. Ουδέποτε ηκούσθη παράπονον ή υπεδείχθη κίνδυνος υπό επισήμων αντιπροσώπων της Ελλάδος, ούτε καν υπό ιδιωτών, περί συντριβής του Ελληνικού στοιχείου ή των εμπορικών αυτού συμφερόντων, εκ μέρους των Άγγλων ή των Γάλλων. Ο υπήκοος των δύο αυτών κρατών, εξήσκει το εμπόριόν του χωρίς συναγωνισμούς, άνευ προκαταλήψεως εναντίον μας, με ελευθερίαν υποβοηθητικήν κατά το πλείστον προς επικράτησίν μας. Δυστυχώς αι εμπορικαί συνθήκαι, μετά τον πόλεμον του 1897 και κυριώτατα από το 1900 και εντεύθεν, μετεβλήθησαν, διότι εις την Ανατολήν ενεφανίσθη δεινός συναγωνιστής, ακατάβλητος, εφωδιασμένος με όλα τα μέσα του πολέμου, προγραμματιστής και ικανός δι' έντιμον ή μη εμπορικόν πόλεμον. Ο Γερμανός. Εξεστράτευσε με την εντολήν της εξοντώσεως και με την σημαίαν της επικρατήσεως εν Τουρκία, πολιτικής και εμπορικής, αντί πάσης θυσίας. Ό,τι εν Τουρκία εκυριάρχει είχε ζωήν και κίνησιν, έδιδεν εις τον τόπον τον τόνον της υπεροχής, έπρεπε να καταπέση, να συντριβή, να εξαφανισθή. Επάνω από τα πτώματα όλων, Ελλήνων, Γάλλων, Άγγλων και λοιπών επικρατούντων στοιχείων, έπρεπε να βαδίση ο Γερμανός και να επεκτείνη την επικράτησίν του προς τα μέρη όπου από αιώνας εργάζονται τιμιώτατα εκατομμύρια ανθρώπων. Και το σχέδιον της εξοντώσεως ετέθη εις εφαρμογήν, ο πόλεμος εκηρύχθη αμείλικτος εκ μέρους αυτού του Αυτοκράτορος της Γερμανίας, ο οποίος μετεβλήθη εις παραγγελιοδόχον και εξεστράτευσε μέχρι της Ανατολής, καθ' ην στιγμήν ο φίλος του Χαμήτ έχυνε ποταμούς αιμάτων χριστιανικών. Αι χείρες Σουλτάνου και Γερμανού Αυτοκράτορος κατά την απαισίαν και τραγικήν αυτήν στιγμήν, συνεσφίγγοντο αδελφικώτατα. (Από την έκδοση)
  Περιεχόμενα
  ΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΛΛΑΣ
  ΒΕΡΟΛΙΝΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ
  Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ!!!
  ΝΕΟΤΟΥΡΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΣΜΟΣ
  Η ΠΡΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΔΗΛΩΘΗ ΑΠΟ ΤΟΥ 1908 - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑΖΗΜ ΒΕΗΝ
  ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΡΑΞΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ - ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΕΙΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΝ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ Μ. ΑΣΙΑΝ
  ΑΠΕΡΑΝΤΟΝ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή