Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Ο Λόγος που ο Πούτιν Δέχτηκε να Δώσει Τόσο Μεγάλες Εκπτώσεις στον Ερντογάν

Απορούν πολλοί, επειδή ο Πούτιν παραχώρησε στον Ερντογάν μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου που εισάγει η Τουρκία από την Ρωσία, όταν ανακοινώθηκε ο αγωγός Turk Stream από τους δύο ηγέτες. Και με το δίκιο τους απορούν, γιατί ο Πούτιν παραχώρησε τις εκπτώσεις από τον Ιανουάριου του 2015, ενώ οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μόνο ένα Memorandum of Understanding για τον Turk Stream. Ένα μη δεσμευτικό έγγραφο δηλαδή, που απλά δεσμεύει τις δύο χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο της κατασκευής του Turk Stream, και τίποτα παραπάνω. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι η Τουρκία θα ήθελε και τον Turk Stream, αρκεί ο Turk Stream να μην θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του Southern Energy Corridor (TANAP-TAP).

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του κρατικού Καταριανού ενημερωτικού δικτύου Al Jazeera, με τίτλο “Putin and Erdogan: Partnership of convenience?”, του Δεκεμβρίου 2014, αυτό που κέρδισε ο Ερντογάν από την ανακοίνωση του Turk Stream την 1 Δεκεμβρίου του 2014 ήταν μία έκπτωση 6% στις τιμές του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την κρατική Τουρκική BOTAS.

8η Παράγραφος
But even in business things are not as smooth as they seem. Both Moscow and Ankara came to the table with their respective shopping lists to drive a hard bargain. What Turkey got out of the meeting was a six percent discount on gas traded between Gazprom and its gas oligopolist BOTAS as of January 1, 2015.

Και βλέπουμε τώρα το εξής παράδοξο. Τον Πούτιν να ανακοινώνει συμφωνίες για τον Turk Stream με την Ελλάδα, τα Σκόπια, την Σερβία και την Ουγγαρία, και τους Τούρκους αξιωματούχους να δηλώνουν σε όλα τα ΜΜΕ ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι ο TANAP (Trans-Anatolian Pipeline) και όχι ο Turk Stream. Βλέπετε ότι στα Ελληνικά ΜΜΕ δεν ακούμε ποτέ για τις ανακοινώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό το παράλογο είναι ο εξής. Η Ρωσία έχει παράδοση στην προπαγάνδα, στην οποία ήταν εξπέρ το προ Πούτιν κομμουνιστικό καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις χώρες συμμάχους της Ρωσίας, όπως είναι η Σερβία και η Ελλάδα, χώρες που διοικούνται από πολιτικά συστήματα υψηλής διαφθοράς. Φαντάζομαι ότι στην Σερβία τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα, γιατί η Σερβία δεν υπόκειται στους κανόνες της ΕΕ.

Προσέξτε τώρα πόσο σημαντικός είναι ο Turk Stream για την Ρωσική προπαγάνδα. Δείτε τον παρακάτω χάρτη. Η Βουλγαρία, υπό την πίεση της ΕΕ και των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία οφείλει να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Ενέργειας. Με την Τουρκία να προωθεί τον Southern Energy Corridor, ο Πούτιν έχει μόνο μία επιλογή. Να χρησιμοποιήσει τον άξονα Ελλάδα-Σκόπια-Σερβία-Ουγγαρία, για να μπλοκάρει τον Southern Energy Corridor.

Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είναι μία μαριονέτα του Πούτιν έτσι κι αλλιώς. Αλλά η Ουγγαρία είναι πολύ ψηλά στον χάρτη, και έχει δευτερεύουσα σημασία σε αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο. Όσον αφορά δηλαδή στην τροφοδοσία της Νότιας Ευρώπης. Γιατί η Ουγγαρία είναι πολύ σημαντική προκειμένου να φτάσει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Αυστρία και την Γερμανία, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Γερμανίας από την Ρωσία. Η Σερβία είναι παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, χώρα με πολιτικό σύστημα υψηλής διαφθοράς, και χώρα που δεν υπόκειται στους κανόνες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αφού δεν είναι μέλος αυτών των οργανισμών.


Η Ελλάδα είναι χώρα παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, αλλά υπόκειται στους κανόνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφού είναι μέλος και των δύο αυτών συμμαχιών, και επομένως τα πράγματα για την Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικά απ’ότι είναι για την Σερβία. Τα Σκόπια, σταδιακά μετακινήθηκαν προς την Ρωσία, με τον πρωθυπουργό της χώρας Gruevski να μετατρέπει την χώρα σε ένα καθεστώς όπως αυτό της Βενεζουέλας, με τα ΜΜΕ ελεγχόμενα από το κράτος, και την άσκηση βίας εναντίον όποιου ασκεί αντιπολίτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ακούμε τίποτα κακό για τον Gruevski, και τρέχει ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς να συζητήσει μαζί του για την κατασκευή του Balkan Stream, που θα συνδέσει τον Turk Stream με την Ουγγαρία (Τουρκία-Ελλάδα-Σκόπια-Σερβία-Ουγγαρία).

Στο παρακάτω άρθρο του Foreign Affairs, με τίτλο “The Balkans, Interrupted. The Protests in Macedonia are Only the Beginning”, του Μαίου 2015, μπορείτε να διαβάσετε για το πως ο Gruevski μετακίνησε τα Σκόπια από την 36η θέση της κατάταξης των χωρών με τα πιο ελεύθερα συστήματα ενημέρωσης το 2006, στην 123η θέση το 2014.

8η Παράγραφος
Macedonia is a prime example of the consequences of sporadic attention. With intensive international help following the outbreak of hostilities between ethnic Macedonians and Albanians in 2001, the country made steady progress in building joint democratic institutions. In 2006, current Prime Minister Nikola Gruevski took office. After four increasingly dubious elections, he has managed to consolidate power by debilitating the judiciary, marginalizing the opposition, and eviscerating independent media. In 2007, Macedonia ranked number 36, ahead of the United States, in Freedom House’s Press Freedom Index. Last year, Macedonia sunk to 123, languishing with the likes of Venezuela. The country’s economy, meanwhile, remains afloat through a sharp and unsustainable rise in borrowing.

Στο παρακάτω άρθρο του Independent Balkan News Agency, με τίτλο “Brussels demands Skopje the annulment of Russian “Southern Stream” pipeline deal”, του Δεκεμβρίου 2013, θα διαβάσετε ότι η ΕΕ απαιτούσε από τον Gruevski να διακόψει τις συζητήσεις του με τον Πούτιν για τον South Stream γιατί τα Σκόπια συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση, και αν δεν σέβονται τους κανόνες της δεν θα μπορέσουν να γίνουν μέλη της ΕΕ στην συνέχεια.

1η, 2η, 3η, 4η και 5η Παράγραφος
European Energy Community has demanded from authorities in Skopje to annul or revise the deal with Russia for “Southern Stream” pipeline.
Janez Kopac, director of the Secretariat of European Energy Community has sent two letters addressed to the Government of Former Yugoslav Republic of Macedonia in relation to the deal between Russia and FYROM for the “Southern Stream”.
“The Secretariat of EEC has come to the conclusion that the agreement between Skopje and Russian Federation about the pipeline is not in compliance with the rules of the Agreement for the Energy Community in the part that relates to expenses, involvement of third parties and charges”, said Kopac in a press release.
He said that FYR Macedonia, as member of EEC must comply with the agreement and revise the international ratified agreement without further postponements.
“If it doesn’t do it at its own discretion, we will first send a letter and in case there’s no response, then it will face a dispute, because accession in the EU involves the annulment of all agreements that have been reached by a candidate state and which are not compatible with the obligations that emanate from EU accession. Therefore, Skopje must withdraw from the agreement with the Russian Federation for the ‘Southeastern Stream’ pipeline”, said Kopac.

Είναι δεδομένο ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τους Σκοπιανούς να εναντιωθούν στον Gruevski, λόγω της τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας των Σκοπίων, αφού αν η Ελλάδα και η Σερβία αποφασίσουν να μπλοκάρουν τον Southern Energy Corridror, μόνο μέσω των Σκοπίων μπορεί να περάσει αυτό το δίκτυο (Τουρκία-Βουλγαρία-Σκόπια-Αλβανία-Ιταλία).

Η Ρωσική προπαγάνδα θέλει να παρουσιάσει τους κακούς δυτικούς, που κάνουν πόλεμο στα Βαλκάνια για να εμποδίσουν τον Turk Stream. Ενώ η πραγματικότητα είναι ότι οι δυτικοί δεν φοβούνται τον Turk Stream, γιατί ξέρουν ότι θα τον μπλοκάρει η Τουρκία αν θέτει σε κίνδυνο τον Southern Energy Corridor. Αυτό που ανησυχεί την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι ότι ο Πούτιν θα χρηματοδοτήσει διεφθαρμένους πολιτικούς στην Ελλάδα, τα Σκόπια και την Σερβία, για να σταματήσουν τον Southern Energy Corridor, ενώ στην πραγματικότητα ο Southern Energy Corridor είναι κάτι καλό για αυτές τις χώρες. Γιατί και θα μειώσει την δύναμη του Πούτιν να επεμβαίνει στο εσωτερικό της ΕΕ, και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, και άρα θα μειωθούν οι τιμές της ενέργειας.

Όλα αυτά όμως δεν τα ξέρουν οι πολίτες των χωρών των Βαλκανίων που διοικούνται από διεφθαρμένα πολιτικά συστήματα. Τα ΜΜΕ σε αυτές τις χώρες παρουσιάζουν το θέμα ανάποδα. Λένε στον κόσμο ότι τους πολέμους τους κάνουν οι δυτικοί για να σταματήσουν τον Turk Stream. Ενώ δεν υπάρχει Turk Stream, τουλάχιστον όχι αν δεν διασφαλιστεί πρώτα η βιωσιμότητα του Southern Energy Corridor.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Πούτιν ήταν διατεθειμένος να πληρώσει τόσο ακριβά ένα απλό memorandum of understanding με την Τουρκία για τον Turk Stream. Αγόρασε πολύ ακριβά υλικό για τον προπαγανδιστικό του μηχανισμό. Παρατηρείστε ότι στην Ελλάδα από τους δημοσιογράφους ακούτε πόσο καλός είναι ο Turk Stream, χωρίς ποτέ να σας λέει κανείς ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι λένε φόρα παρτίδα ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι ο TANAP.

Είδατε πρόσφατα ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε την λέξη "γενοκτονία" για να περιγράψει την γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που δεν είχε κάνει μέχρι τώρα. Ο λόγος είναι ότι είναι έξω φρενών με την Τουρκία, γιατί αυτός πλήρωσε γενναίες εκπτώσεις για το memorandum of understanding με τον Ερντογάν, αλλά οι Τούρκοι αξιωματούχοι λένε φόρα παρτίδα ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι ο Southern Energy Corridor, κάτι που διαλύει την προπαγάνδα της Ρωσίας και των πολιτικών που συνεργάζονται με τον Πούτιν. Γιατί μπορεί οι δημοσιογράφοι των Ελληνικών ΜΜΕ να μην το λένε, αλλά βγαίνω πχ εγώ, και βάζω ένα άρθρο της Χουριέτ που λέει ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι ο TANAP.

Αν δεν υπήρχε ο Turk Stream, τα Ελληνικά ΜΜΕ θα έπρεπε να λένε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να μπλοκάρει τον Southern Energy Corridor για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας και του Ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ενώ τώρα λένε ότι το κάνουν για να προωθήσουν τον Turk Stream που είναι καλός για τον Ελληνικό λαό.

Σκεφτείτε ότι η προπαγάνδα των ΜΜΕ στην Ρωσία, στα Σκόπια και την Σερβία πρέπει να είναι πολύ χειρότερη από αυτή στην Ελλάδα, για να καταλάβετε την αξία του Turk Stream για την Ρωσική προπαγάνδα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πούτιν ήταν διατεθειμένος να δώσει τόσο μεγάλες εκπτώσεις στην Τουρκία για ένα απλό memorandum of understading. Και αυτός είναι και ο λόγος που οι Τούρκοι σπάνε με όποιο τρόπο την προπαγάνδα για τον Turk Stream. Γιατί πληρώθηκαν για να κάνουν ένα memorandum of understanding με τον Πούτιν, αλλά δεν τους εμποδίζει τίποτα από το να επιτίθενται στην Ρωσική προπαγάνδα, αφού είναι κόντρα στην δική τους ενεργειακή πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου