Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Η Χρηματοδότηση των Ταλιμπάν από την Σαουδική Αραβία

Η Γεωργία και το Αφγανιστάν είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν “ενεργειακές γέφυρες-energy bridges”, με την έννοια ότι συνδέουν τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν, τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου του Καζακστάν, και τις αξιοπρεπείς ποσότητες και πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, με την Ευρώπη και την Νότια Ασία.

Βλέπετε στον χάρτη, ότι με δεδομένη τη συμμαχία Ρωσίας-Ιράν-Κίνας, η Γεωργία είναι η μόνη διέξοδος των αποθεμάτων της Κεντρικής Ασίας προς την Ευρώπη, μέσω του Southern Energy Corridor (ροζ γραμμή στην Τουρκία), και το Αφγανιστάν είναι η μόνη διέξοδος των αποθεμάτων της Κεντρικής Ασίας προς την Νότια Ασία μέσω του αγωγού TAPI (μωβ γραμμή στο Αφγανιστάν).

Είναι γνωστό ότι ο Southern Energy Corridor αντιμετωπίζει την Ρωσική επιθετικότητα, και μέσω των επιθέσεων της Ρωσίας στην Γεωργία, και μέσω των Ρωσικών απειλών προς το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν, και μέσω της χρηματοδότησης διεφθαρμένων πολιτικών συστημάτων στην Ευρώπη, προκειμένου να χτυπηθεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Ενέργειας. Αλλά και μέσω της προώθησης του αγωγού South Stream (μαύρη γραμμή στην Μαύρη Θάλασσα) ή του Turk Stream τώρα, που αποσκοπούν στο να απορροφήσουν την ζήτηση και να καταστήσουν τον Southern Energy Corridor (TANAP-TAP) μη βιώσιμο. Ο λόγος είναι φυσικά ότι ο Southern Energy Corridor θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης, στις οποίες τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ρωσία.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και με τον αγωγό TAPI (Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India), που αποτελεί την ίδια προσπάθεια αλλά προς την Νότια Ασία. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των φανατικών Ισλαμιστών Ταλιμπάν, που χρηματοδοτούνται από την Σαουδική Αραβία και τους Άραβες του Περσικού Κόλπου, οι οποίοι πουλάνε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ασία κυρίως, και θίγονται από τον αγωγό TAPI.

Την βιωσιμότητα του αγωγού TAPI απειλεί και ο αγωγός Ιράν-Ιράκ-Ινδίας (μαύρη γραμμή στο Ιράν), που προωθούν το Ιράν η Ρωσία και Κίνα. Το Ιράν για να συνδεθεί με την Κίνα και να στέλνει εκεί το φυσικό του αέριο και πετρέλαιο, η Κίνα για να συνδεθεί με τα πλούσια αποθέματα του Ιράν, και η Ρωσία για να μην συνδεθεί το Ιράν με τον Southern Energy Corridor και την Ευρώπη.

Το αστείο είναι ότι ενώ οι Άραβες χρηματοδοτούν τους Ισλαμιστές Ταλιμπάν για να εμποδίσουν τον ΤΑPI, είναι στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον του αγωγού Ιράν-Πακιστάν-Ινδία, αφού αυτός ο αγωγός θίγει γεωπολιτικά τις ΗΠΑ και οικονομικά τους Άραβες του Κόλπου. Οι Άραβες προσπαθούν να εμποδίσουν τον Ιράκ-Πακιστάν-Ινδία προσφέροντας οικονομικά ανταλλάγματα στους Πακιστανούς, και οι ΗΠΑ απειλώντας το Πακιστάν ότι θα διακόψουν τις οικονομικές σχέσεις μαζί του (οικονομικές κυρώσεις), αν συνεργαστεί με το Ιράν, πριν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Το άλλο αστείο είναι ότι πριν μερικές δεκαετίες οι Ισλαμιστές Ταλιμπάν εξυπηρετούσαν τις ΗΠΑ, όταν η Ρωσία εισέβαλλε στο Αφγανιστάν, και οι Ταλιμπάν πολεμούσαν τους Ρώσους. Τότε, στο πλευρό των Αράβων του Κόλπου ήταν και οι ΗΠΑ, στην παροχή στήριξης προς τους Ταλιμπάν. Μία άλλη εποχή, όπου τα συμφέροντα των Αράβων του Περσικού και των ΗΠΑ ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένα. Στον 21ο αιώνα όμως, φαίνεται ότι τα δίκτυα φυσικού αερίου είναι σημαντικότερα από το πετρέλαιο, λόγω των εξαρτήσεων που δημιουργούν ανάμεσα στον πωλητή και τον αγοραστή, αφού συνοδεύονται από μακροχρόνιες συμβάσεις, κάτι που δεν συμβαίνει με το πετρέλαιο.

Το θέμα είναι ότι η Γεωργία και το Αφγανιστάν είναι ακριβώς ίδιες περιπτώσεις, απλά η Γεωργία είναι η γέφυρα για την Ευρώπη, και το Αφγανιστάν η γέφυρα για την Ασία. Στην Γεωργία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ρωσική επιθετικότητα απέναντι στον Southern Energy Corridor, και στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν την Ισλαμική επιθετικότητα απέναντι στον ΤΑΡΙ. Ενδεχομένως η Γεωργία να είναι ακόμη σημαντικότερη για τις ΗΠΑ, αφού στην Ευρώπη βρίσκονται οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Δεν πρέπει να μας κάνει λοιπόν εντύπωση ότι με όλα αυτά που έχουν τραβήξει οι ΗΠΑ, αναγκάζονται να στραφούν προς το Ιράν, και δείχνουν να είναι αποφασισμένες να κάνουν ότι χρειαστεί για μία συμμαχία με τους Ιρανούς. Πολλοί τους κατηγορούν ότι πουλάνε τους πρώην συμμάχους τους, αλλά εγώ δεν βλέπω να έχουν άλλη επιλογή.

Στο παρακάτω άρθρο του CNN, με τίτλο “Saudis discover new funding channels for Taliban, al Qaeda”, του Ιανουαρίου 2011, θα διαβάσετε για την χρηματοδότηση των Ισλαμιστών Ταλιμπάν από τους Σαουδάραβες.

Για την χρηματοδότηση των Ταλιμπάν από την Σαουδική Αραβία μπορείτε επίσης να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του CBS, ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα ενημέρωσης των ΗΠΑ, με τίτλο “WikiLeaks: Saudis Largest Source of Terror Funds”, του Δεκεμβρίου 2010..

Ένα πολύ καλό άρθρο για την σημασία του Αφγανιστάν και της Γεωργίας ως energy bridges μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο της Καναδικής Star.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου