Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Η Αλήθεια για τις Ελληνικές Τράπεζες

Ανέβασα κάποια στοιχεία για τις τράπεζες, και θέλω να κάνω μία περίληψη.

Το 2012, με το PSI (κούρεμα Ελληνικών Ομολόγων), οι μέτοχοι των Ελληνικών τραπεζών, έχασαν 37.5 δις ευρώ. (βλέπε πρώτο λινκ, πρώτη σελίδα της έκθεσης του τραπεζικού κολοσσού BNP Paribas). Οι μέτοχοι (ιδιοκτήτες) δηλαδή των Ελληνικών τραπεζών, έχασαν 37.5 δις ευρώ, χωρίς να λάβουν τίποτα σε αντάλλαγμα.

Από το δεύτερο μνημόνιο, ένα ποσό 48 δις ευρώ, μπήκε στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών (βλέπε δεύτερο λινκ). Το κράτος δηλαδή, δανείστηκε (μνημόνιο), και από αυτά τα χρήματα, 48 δις μπήκαν στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίση των χρεοκοπημένων τραπεζών (για ανακεφαλαιοποίση βλέπε έβδομο λινκ). Από αυτά, οι τράπεζες πήραν μέχρι τώρα περίπου 40 δις (Βλέπε τρίτο link Reuters). Ενώ όμως το κράτος δεν έδωσε τίποτα στους μετόχους των τραπεζών για τα 37.5 δις που έφαγαν στη μάπα από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που είχαν στο χαρτοφυλάκιο τους (και έτσι γίνεται στα κουρέματα πράγματι), όταν έδωσε τα 48 δις του μνημονίου για την ανακεφαλαιοποίηση τους, πήρε τις μετοχές των τραπεζών (τις πήρε το ΤΧΣ, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Έγινε δηλαδή ιδιοκτήτης. Βλέπε τέταρτο λινκ. Και έτσι γίνεται πράγματι όταν ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες το κράτος. Παίρνει τις μετοχές τους.

Το θέμα όμως, είναι ότι είμαστε η μόνη χώρα όπου το κράτος χρεοκόπησε τις τράπεζες. Στις άλλες χώρες, οι τράπεζες κατέρρευσαν, και γονάτισαν τα κράτη για να τις στηρίξουν και να μην χαθούν οι καταθέσεις.  (Το αν έπρεπε τις ζημιές να τις αναλάβουν οι καταθέτες ή οι φορολογούμενοι είναι άλλο θέμα)

Τα λέω όμως αυτά, για να καταλάβουμε το παραμύθι της κάθε αριστεράντζας, προοδευτικάντζας, και δεξιάς λαικάντζας. Που μας λένε ότι πληρώνουμε τους τραπεζίτες, και το μόνο που τους απασχολεί, είναι να μην χάσουν τον έλεγχο των τραπεζών. Της κότας που γεννάει τα χρυσά αυτά.  Βλέπε 5 και 6 λινκ.

Και επειδή ακούμε για δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια, και έχουμε χάσει λίγο την μπάλα, να βοηθήσω να καταλάβουμε τι είναι τα 37.5 δις ευρώ που έχασαν οι τράπεζες από το κούρεμα των ομολόγων. Η περιουσία του Λάτση, που είναι στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του Forbes, ανερχόταν το 2013 σε 2.8 δις δολλάρια ( 2 δις ευρώ περίπου). Βλέπε  όγδοο λινκ του Forbes. Ο Λάτσης, είναι ο ορισμός αυτού που λέμε Έλληνας ολιγάρχης. Τραπεζίτης, πετρελαιάς, τα πάντα όλα. Είναι μέσα σε αυτούς τους 7-8, που λέμε Έλληνες ολιγάρχες. Και η περιουσία του ανέρχεται σε 2 δις ευρώ. Και το κούρεμα των ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου, στοίχισε τις τράπεζες 37.5 δις ευρώ.

Και μας λένε ότι πληρώνουμε τους τραπεζίτες. Όπως εξηγώ στα λινκς παρακάτω, το κάνουν αυτό για να επηρέαζουν τους ανθρώπους που χρωστάνε στις τράπεζες και τους φορολογούμενους.  Το μόνο που ενδιαφέρει το σάπιο πολιτικό μας σύστημα, είναι να κρατήσεο τον έλεγχο των τραπεζών. Γι’αυτό μας λένε για τους τραπεζίτες, και δεν μας λένε ποτέ για τα 37.5 δις ευρώ που στοίχισε στις τράπεζες το κούρεμα των ομολόγων, ούτε μας λένε σε πόσο ανέρχεται η περιουσία των Ελλήνων ολιγαρχών. Γι’αυτό όλοι αυτοί οι τιμητές του λαού, δεν μας λένε αυτά τα απλά νούμερα. Για να μην μπορούμε να συγκρίνουμε και να σκεφτούμε.

Και φυσικά οι Έλληνες τραπεζίτες, που έφαγαν όλη αυτή τη χασούρα (πχ Λάτσης κτλ), δεν μας λένε τίποτα με τα ΜΜΕ τους, γιατί ελπίζουν όταν το σάπιο πολιτικό μας σύστημα δώσει τις τράπεζες πίσω στον ιδιωτικό τομέα, να τους βοηθήσει να τις πάρουν. Και γι’αυτό δεν τους κοντράρουν. Αυτή είναι όλη η ιστορία με τις τράπεζες. Τα λέω με λεπτομέρειες παρακάτω.

Να προσθέσω, ότι το αν θα χαρίσουν δάνεια δεν έχει να κάνει με το ποιος θα ελέγχει τις τράπεζες. Για να χαριστεί ένα δάνειο θα πρέπει είτε να γίνει κούρεμα καταθέσεων (να πληρώσει ο καταθέτης), είτε να μπουν φόροι (να πληρώσει ο φορολογούμενος). Είναι δηλαδή ένα τελείως διαφορετικό θέμα με αυτό που θίγω παραπάνω (το ποιος θα ελέγχει τις τράπεζες δηλαδή)2)


7)

8)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου